News

China se opune tentativei OMS de a studia originea SARS-CoV-2. De unde ar proveni virusul

O a doua fază a anchetei privind originea coronavirusului ar fi urmat să fie pornită de OMS, dar liderii chinezi nu sunt de acord.
22.07.2021 | 15:06
China se opune tentativei OMS de a studia originea SARSCoV2 De unde ar proveni virusul
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a demarat procedurile pentru cea de a doua fază a anchetei privind originea SARS-CoV-2, dar China s-a opus ferm acestui demers.

La baza inițiativei OMS stă premisa că virusul ar fi putut proveni dintr-un laborator chinezesc, lucru pe care autoritățile chineze îl neagă cu vehemență.

ADVERTISEMENT

Această teorie a fost discutată pe larg de mulți specialiști în domeniu, varianta oficială fiind cea a transmiterii virusului de la animal la om dintr-o piață de animale din orașul Wuhan. Această variantă a fost de altfel expusă atenției publicului inclusiv de FANATIK.

În sensul studierii posibilei proveniențe dintr-un laborator de maximă securitate, OMS a propus controale în facilitățile de acest tip, cerând autorităților transparență. În schimb, autoritățile chineze au sugerat chiar că virusul ar putea proveni chiar dintr-un laborator dintr-o altă țară.

ADVERTISEMENT

China se opune politizării tentativei OMS de a studia originea SARS-CoV-2

“Nu vom accepta un astfel de plan de urmărire a originilor“ (coronavirusului, n.r.), “pentru că, în unele aspecte, ignoră bunul simț și sfidează știința“, a declarat vice-ministrul Comisiei Naționale de Sănătate din China, Zeng Yixin.

Acesta s-a arătat de altfel extrem de surprins că planul OMS prevede studierea posibilității încălcării protocolului de securitate al unui laborator de maximă securitate.

ADVERTISEMENT

“Sperăm că OMS va revizui serios considerațiile și sugestiile făcute de experții chinezi, că va trata cu adevărat urmărirea originii virusului de la baza Covid-19 ca o chestiune științifică și va scăpa de intervenția politică“, a mai arătat Zeng Yixin.

Ce sunt laboratoarele de maximă securitate unde se studiază virusuri

Laboratoarele unde se studiază virușii, mutațiile acestora, dar și alte posibile aplicații ale acestora în viața de zi cu zi, cum ar fi diverse tratamente, sunt de patru tipuri: BSL (Biosafety Level) 1, 2, 3 și 4, ultimul nivel având și regulile de siguranță biologice cele mai dure.

ADVERTISEMENT

Acestea presupun uși separatoare extrem de groase între laborator și culoarele exterioare, dușuri pentru personalul laborant la fiecare ieșire din laborator etc.

Un lucru intens discutat, de altfel, la debutul pandemiei, a fost acela al expertizei occidentale acordate chinezilor la momentul activării primelor astfel de laboratoare în China, incluzându-l și pe cel din Wuhan. Experții occidentali se întrebau, la momentul respectiv, cine ar fi putut garanta că specialiștii chinezi ar fi respectat normele impuse odată ce personalul occidental de instrucție și supraveghere a revenit în Occident.

De altfel, așa cum publicația noastră a arătat deja, experții americani aveau informații încă din 2017 că cercetările se fac în condiții de securitate ce lasă de dorit, însă avertismentele au fost ignorate.

ADVERTISEMENT
Tags:
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline...
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline în conducerea CIO
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Stephanie Antonia a luat 9,98 la Bac, dar a făcut contestație. Ce note...
Stephanie Antonia a luat 9,98 la Bac, dar a făcut contestație. Ce note a primit după recorectare: "O mare surpriză"
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
TAMPOANELE pentru FEMEI conțin PLUMB, arsenic și substanțe CHIMICE potențial TOXICE
TAMPOANELE pentru FEMEI conțin PLUMB, arsenic și substanțe CHIMICE potențial TOXICE
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Vin vremuri grele pentru aceste zodii. Vor trece prin mari încercări
Vin vremuri grele pentru aceste zodii. Vor trece prin mari încercări
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Scriitorul celebru care a avut parte de o moarte misterioasă. A fost adorat...
Scriitorul celebru care a avut parte de o moarte misterioasă. A fost adorat de milioane de oameni, dar a trăit o viață de coșmar