News

China se spală pe mâini de responsabilitatea COVID-19. În ce țară ar fi apărut virusul

21.11.2020 | 19:33
China se spala pe maini de responsabilitatea COVID19 In ce tara ar fi aparut virusul
ADVERTISEMENT

China, țara pe care majoritatea globului o consideră ca fiind sursa COVID-19 la nivel mondial, vine cu o teorie nouă privind originea noului coronavirus și spune că o altă țară ar putea fi răspunzătoare de această maladie.

Recent, un studiu în domeniul medical arată că anumiți pacienți din Italia aveau anticorpi împotriva COVID-19 încă din luna octombrie a anului trecut, fapt care sugerează că primul caz de îmbolnăvire n-ar fi apărut în China.

ADVERTISEMENT

Până la ora actuală se știe că primul caz de coronavirus a fost raportat în orașul Wuhan, China, la începutul lunii decembrie 2019, însă Institutul Oncologic Italian a găsit anticorpi în sângele prelevat de la pacienți italieni sănătoși, în octombrie anul trecut, în timpul unui studiu de screening pentru cancerul pulmonar.

China se spală pe mâini în privința COVID-19. În ce țară ar fi apărut virusul

Lovitură de teatru în criza pandemiei de SARS-CoV-2. China apreciază că Italia ar putea fi locul de declanșare a pandemiei de coronavirus. Paradoxal, un studiu al italienilor demonstrează indirect acest lucru.

ADVERTISEMENT

O lucrare de cercetare realizată de Institutul Italian al Cancerului (ICI) sugerează că virusul ar fi putut fi activ în Italia înainte de primul caz suspect raportat în decembrie 2019, în orașul chinez Wuhan, scriu cei de la CNBC.

Asta înseamnă că, dacă datele se vor dovedi a fi corecte, s-ar schimba din temelii istoricul pandemiei și ar ridica întrebări cu privire la momentul și locul unde a apărut virusul.

ADVERTISEMENT

Cercetarea italienilor a fost amplu tratată în presa de stat chineză, care a pretins că acesta demonstrează că, de fapt, China nu e vinovată pentru izbucnirea pandemiei.

”Asta demonstrează încă o dată că stabilirea sursei virusului e o chestiune științifică dificilă”, a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

ADVERTISEMENT

Care este poziția OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că virusului COVID-19 era necunoscut înainte ca focarul să fie raportat la Wuhan la sfârșitul anului trecut, dar a adăugat că nu se poate exclude posibilitatea ca virusul să fi circulat, între timp, în altă parte.

Luni, OMS a declarat că revizuiește rezultatele din Italia și solicită clarificări. Aceștia ar contacta autorii lucrării ”pentru a discuta și aranja analize suplimentare ale probelor disponibile și verificarea rezultatelor”.

Ce spune studiul italian

Noul studiu în privința COVID-19 adaugă posibilitatea ca virusul să fi apărut și să se fi răspândit în afara Chinei mai devreme decât se credea inițial.

Gabriella Sozzi, biologă la Institutul Italian al Cancerului (ICI), a declarat pentru CGTN Europe că, în timp ce primul pacient cu coronavirus din Italia a fost detectat oficial pe 21 februarie în regiunea de nord a Lombardiei, probele de sânge prelevate în septembrie 2019 au arătat prezența deja a anticorpilor împotriva virusului SARS-CoV-2.

Ceea ce am observat și a fost neașteptat: am găsit mai mult de 10% din eșantioane care prezintă anticorpi împotriva virusului COVID-19”, a spus Sozzi. Aceasta mai spune că ”Datele constatate pare să ne spună că virusul circula probabil la un nivel scăzut în Italia înainte de focarul pe care l-am avut în februarie”.

ADVERTISEMENT