Astfel, chinezii au undeva la 600 de ogive nucleare operaționale la jumătatea anului 2024, potrivit unui raport oficial al Pentagonului. Progresul chinezilor este evident, în condițiile în care în 2020 experții vorbeau despre un arsenal de aproximativ 200 de focoase nucleare.
Așadar, cifra a fost triplată în doar patru ani. ”Este vorba despre o forţă nucleară diversificată, care cuprinde sisteme de la rachete de precizie şi până la rachete balistice intercontinentale (CBM), cu diverse opţiuni, în funcţie de scenariile unei escaladări, un lucru forte diferit de lucrurile pe care China s-a sprijinit în mod tradiţional”, au transmis oficialii de la Pentagon.
Cel mai probabil China va depăși în 2030 aproximativ 1.000 de ogive nucleare, pentru că Beijingul a făcut o prioritate din a deveni una dintre cele mai mari puteri nucleare din lume. ”Armata Populară de Eliberare continuă să se doteze cu armament nuclear într-un ritm mare”, mai arată sursa citată.
Cu toate acestea, China rămâne momentan în spatele SUA și al Rusiei, când vine vorba de numărul de arme nucleare deținute. Cert e că ”China vrea să acumuleze putere pentru a realiza ceea ce Xi Jinping a numit marea întinerire a naţiunii chineze până în 2049, cu scopul de a răsturna ordinea internaţională”.
Conform Pentagonului, China va încerca să ”remedieze” o asimetrie față de capacitatea SUA de a lovi oriunde în lume cu arme nucleare, în condițiile în care China este momentan ”incapabilă să atingă și să lovească teritoriul american”. Așadar, țelul chinezilor este să dezvolte arme nucleare care să poată ajunge fără probleme în SUA.
”Ei manifestă de asemena un anumit interes faţă de dezvoltarea unei noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) care să poată lovi Hawaii, Alaska şi partea continentală a Statelor Unite”, au dat asigurări oficialii de la Pentagon.
Donald Trump, președintele ales al SUA, și-a făcut un obiectiv personal să țină China la respect în noul său mandat, în timp ce Marina Americană anunța că există posibilitatea ca între SUA și China să izbucnească un război până în 2027. Asta, în contextul în care China tot mai aproape să invadeze Taiwan.
Astfel, amiralul Lisa Franchetti, șefa operațiunilor navale, a declarat că a petrecut un an evaluând ceea ce face Marina SUA în raport cu rivalii din China. Au fost trasate momentan 7 obiective prin care se numără simplificarea procesului de întreținere a navel de război și submarinelor pentru a elimina întârzierile.
De asemenea, se vorbește despre un impuls mai mare pentru dezvoltarea și utilizarea dronelor și a navelor fără echipaj, precum și concentrarea pe recrutare și modalități de păstrare a personalului. Prioritatea în acest moment ar fi ”prioritizarea creșterii nivelului nostru de pregătire pentru un conflict potențial cu Republica Populară Chineză până în 2027”.