News

China sporește avertismentele la adresa SUA. Vizita programată de Nancy Pelosi în Taiwan a iritat Beijingul

Posibila vizită în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a generat o reacție și mai dură a Chinei la adresa SUA. Astfel, Joe Biden vrea să discute cât mai repede cu omologul Xi Jinping.
24.07.2022 | 15:07
China sporeste avertismentele la adresa SUA Vizita programata de Nancy Pelosi in Taiwan a iritat Beijingul
SUA și China văd diferit chestiunea independenței Taiwanului. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Potrivit Financial Times, China a emis avertismente private dure către administrația Biden cu privire la o posibilă călătorie în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

China și-a înăsprit tonul avertismentelor

Raportul preluat de Reuters arată că șase experți au subliniat că ultimele avertismente au fost semnificativ mai puternice decât amenințările pe care Beijingul le-a făcut în trecut când a fost nemulțumit de acțiunile sau de politica SUA cu privire la Taiwan.

ADVERTISEMENT

Amintim că statul insular este revendicat de China, care în ianuarie 2021 a avertizat guvernul de la Taipei că orice tentativă de a-și declara independența ”va duce la război”.

Astfel, ultimele avertismente ale Beijingului au venit după ce Financial Times a relatat luni că Pelosi intenționează să viziteze Taiwanul în august.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că o vizită a acesteia în Taiwan ar submina grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, iar SUA vor suporta consecințele răspunsului său.

Joe Biden va discuta cu președintele Chinei

Miercuri, președintele american Joe Biden a declarat că intenționează să vorbească cu președintele chinez Xi Jinping până la sfârșitul lunii. Biden a părut să pună sub semnul îndoielii călătoria anunțată a lui Pelosi în Taiwan:

ADVERTISEMENT

Cred că armata crede că nu este o idee bună în acest moment, dar nu știu care este situația.” Astfel, se pare că liderul de la Casa Albă intenționează să vorbească cu omologul său chinez până la sfârșitul lunii.

Dialogul celor doi ar veni într-un moment în care tensiunile dintre cele două țări se acutizează din cauza Taiwanului și a comerțului .”Cred că voi vorbi cu președintele Xi în următoarele 10 zile”, a declarat Biden reporterilor la întoarcerea dintr-o călătorie legată de climă în Massachusetts.

ADVERTISEMENT

Rămâne de urmărit care vor fi concluziile după dialogul dintre Biden și Xi, mai ales că administrația de la Casa Albă cântărește reducerea taxelor de import pentru bunurile din China, pentru a contribui la reducerea presiunilor inflaționiste asupra consumatorilor americani.

ADVERTISEMENT