News

China, principalul inamic al CIA. Beijingul, suspectat de acțiuni masive de spionaj

Spionii CIA au avut o conferință care a vizat, printre altele, ascensiunea tehnologică a Chinei. Beijingul este suspectat de acțiuni de spionaj față de SUA, iar CIA vrea să ia măsuri.
17.11.2021 | 15:55
China principalul inamic al CIA Beijingul suspectat de actiuni masive de spionaj
ADVERTISEMENT

Mai exact, agenții CIA au luat parte la conferința Cipher, care a avut ca principal subiect de discuție noile ameninţări de securitate la adresa SUA . S-au adunat actuali și foști oficiali de informaţii, inclusiv fostul director CIA, Michael Hayden.

Michael Hayden l-a sfătuit pe actualul director al CIA, William Burns, să ia măsuri față de China, care ar urma să vină cu noi provocări pe scara ascensiunii tehnologice.

ADVERTISEMENT

CIA a înființat Centrului Misiunii China pentru a combate spionajul Beijingului

Sue Gordon este de părere că China a evoluat din punct de vedere tehnologic în ultimii ani, în timp ce SUA abia ieșea din ”stupoarea contraterorismului”.

”Numesc asta a treia eră a informaţiilor. Ne-am cam trezit din stupoarea noastră împotriva terorismului și ne dăm seama că lumea a devenit digitală.

ADVERTISEMENT

Nu ne concentram pe toate lucrurile de care aveam nevoie. Ascensiunea Chinei a avut loc, iar acum ne vedeți vorbind despre competiția Marii Puteri”, a spus Sue Gordon, fost agent de servicii secrete naționale, potrivit publicației internaționale NPR.

Pentru ca agenții CIA să-și concentreze mai bine eforturile asupra Chinei, s-a înființat Centrul Misiunii China.

ADVERTISEMENT

”Am devenit conştienţi de faptul că este necesar să ne întărim şi să ne sincronizăm eforturile asupra Chinei”, a declarat în timpul conferinței și David Cohen, numărul doi în CIA.

Centrul Misiunii China a apărut la scurt timp după o serie de declarații controversate ale preşedintelui chinez Xi Jinping referitoare la influenţa globală Chinei şi ale aspectelor ce țin de declinul american,

ADVERTISEMENT

Ceea ce i-a mai surprins pe americani la China este o testare recentă a unei arme hipersonice. De altfel, mai mulți oficiali ai CIA sunt de părere că SUA se concetrează prea mult pe ceea ce se întâmplă la Beijing și neglijează alte ameninţări din alte țări, precum: Rusia, Iran sau Coreea de Nord.

Agenții CIA sunt conștienți și de faptul că China stă bine la capitolul inteligență artificială. Larry Pfeiffer, fost agent CIA: ”Este înfricoşător”, spune el.

CIA a observat prea mulți studenți chinezi în SUA

Anna Puglisi, cercetător la Centrul pentru Securitate şi Tehnologii Emergente ( Georgetown University, crede că SUA trebuie să fie foarte atentă la amenințările care au loc în jur.

”Sistemul nostru este gândit să lupte cu o naţiune-stat. Se concentrează asupra ilegalităţilor, aspectelor care au aplicaţii militare directe. Or,  din ce vedem acum, focusul e mai ales pe academic, comerţ.

Este vorba de o ameninţare foarte, foarte diferită decât în trecut”, a remarcat Anna Puglisi, fost oficial de informaţii, în prezent cercetător la Centrul pentru Securitate şi Tehnologii Emergente ( Georgetown University)

Un alt lucru pe care l-au mai observat agenții CIA este faptul că China are foarte mulți studenți în universitățile americane pe domenii de tehnologie. Înainte de pandemie erau peste 300.000 de studenţi chinezi la studii în SUA, ceea ce stârnește îngrijorare pentru CIA.

”Este vorba de o proporţie mică de oameni care ar trebui să ne preocupe, şi anume absolvenţii din domeniile STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică) unde China caută informaţii şi cercetări de care să se folosească în armată şi în mediul academic”, a punctat și Bill Evanina, cel care a coordonat de-a lungul timpului anchete guvernamentale despre furtul de proprietate intelectuală.

ADVERTISEMENT
Tags: