News

China, văzută tot mai mult ca un adversar. SUA limitează exporturile de semiconductori, ce pot fi folosiți în industria militară

Washingtonul a anunțat vineri noi măsuri menite să limiteze și mai mult capacitatea Chinei de a fabrica și cumpăra semiconductori
08.10.2022 | 16:50
China vazuta tot mai mult ca un adversar SUA limiteaza exporturile de semiconductori ce pot fi folositi in industria militara
China este văzută tot mai mult ca un stat inamic în vest. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Noile reglementări anunțate de către Washington privind controlul exporturilor sunt menite de a complica dezvoltarea militară a Chinei, văzută tot mai mult ca un adversar.

Limitarea exporturilor de semiconductori

Fabricarea şi exportul de semiconductori reprezintă un front al luptei tehnologice purtate în acest moment de către Washington și Beijing, în contextul în care în ultimii ani China a demarat un amplu proces de înarmare. Vineri, oficialii americani au anunțat noi restricții pentru companiile chineze în ceea ce privește achiziționarea de semiconductori, element esențial în fabricarea echipamentului militar sofisticat.

ADVERTISEMENT

„Aceste actualizări vor limita capacitatea Republicii Populare Chineze în acelaşi timp de a cumpăra şi de a fabrica unele cipuri de ultimă generaţie, utilizate în aplicaţiile în domeniul militar”, a indicat Biroul industriei şi securităţii (BIS) din Departamentul Comerţului.

Prin aceste măsuri, SUA au anunțat că vor să-și protejeze avansul tehnologic din acest domeniu cheie.

ADVERTISEMENT

„Acţiunile noastre vor proteja securitatea noastre vor proteja securitatea naţională şi interesele politicii externe a SUA, trimiţând totodată un mesaj clar, potrivit căruia leadership-ul tehnologic american este o problemă a valorilor, precum şi a inovaţiei”, a precizat secretarul adjunct al Comerţului pentru exporturi, Thea Rozman Kendler.

Un oficial al diplomației chineze a criticat imediat măsurile anunțate de către Washington, catalogate drept un pas pentru „menținerea hegemoniei tehnologice”.

ADVERTISEMENT

De precizat că aceste măsuri vin în contextul în care în urmă cu doar câteva zile Pentagonul a trecut pe o listă neagră nu mai puțin de 13 companii chineze pentru legături cu industria de apărare chineză. Printre aceste companii se află și DJI, un lider mondial în construcția dronelor.

Oficialii americani au susținut că aceste restricții de export „limitează capacitatea Chinei de a obţine cipuri informatice avansate, de a dezvolta şi a întreţine supercalculatoare şi a fabrica semiconductori avansaţi”, aceste componente fiind folosite de „Republica Populară Chineză pentru a produce sisteme militare avansate, în special arme de distrugere în masă”.

ADVERTISEMENT

Xi Jinping a greșit alăturându-se Rusiei

După ce a urmărit cum parteneriatul “fără limite” al Chinei cu președintele rus Vladimir Putin a fost mult sub așteptări, președintele Xi Jinping este pregătit să se încline cel puțin modest spre Statele Unite după cel de-al 20-lea congres al partidului, a declarat luni fostul secretar de stat american Henry Kissinger.

“Xi i-a dat mai degrabă un cec în alb lui Putin”, a declarat Kissinger la Asia Society din New York. “Trebuie să fi crezut că invazia va reuși. Trebuie să aibă nevoie să se recalibreze”.

O atenuare lentă a tensiunilor dintre SUA și China ar putea începe încă de luna viitoare, la summitul Grupului celor 20 de națiuni economice din Indonezia, când Xi și președintele american Joe Biden sunt așteptați să se întâlnească.

Xi se aștepta aproape cu siguranță ca Putin să aibă succes după invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina – o ofensivă care a dezvăluit slăbiciuni profunde în armata rusă – și vrea să evite să vadă cum un zid de opoziție occidentală împotriva Chinei se dezvoltă în modul în care a făcut-o împotriva Rusiei, ceea ce ar putea ridica întrebări acasă, a spus Kissinger.

El a spus că, chiar dacă există o atenuare a tensiunilor, este puțin probabil ca China să își încetinească dezvoltarea militară.

“Nu există un substitut pentru consolidarea puterii și nu se poate folosi argumentul pentru dialog cu el cu ideea că este nevoie de mai puțină capacitate militară”, a spus Kissinger. “Tind să cred că va încerca să se formeze și să rezerve problema confruntării pentru mai târziu în administrația sa”.

Kissinger, în vârstă de 99 de ani, a declarat că perspectiva unei ostilități între SUA și China, două țări cu istorii și viziuni asupra lumii fundamental diferite, ar fi devastatoare, mai ales într-o epocă în care războiul va fi condus din ce în ce mai mult de inteligența artificială.

ADVERTISEMENT
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
FOTO Ce a făcut Florinel Coman, imediat după finalul meciului FCSB - Botoșani...
FOTO Ce a făcut Florinel Coman, imediat după finalul meciului FCSB - Botoșani 3-2
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
A cerut despăgubiri de 760.000 de euro pentru invaliditate după un accident de maşină....
A cerut despăgubiri de 760.000 de euro pentru invaliditate după un accident de maşină. Femeia, prinsă la un concurs de aruncat brazi
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu...
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu nevasta, pentru a trăi cu amanta
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ultimele cuvinte ale lui Petre Roman la căpătâiul Mioarei Roman. Ce a putut...
Ultimele cuvinte ale lui Petre Roman la căpătâiul Mioarei Roman. Ce a putut să zică fostul premier de ea
Regele Charles, gest neașteptat după diagnosticul de cancer. La cine a apelat
Regele Charles, gest neașteptat după diagnosticul de cancer. La cine a apelat
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni