News

China vrea să oprească scăderea dramatică a populației. La ce măsură apelează regimul de la Beijing

Comisia Națională de Sănătate a Chinei a anunțat că va lua măsuri pentru a reduce numărul de avorturi în țară, cea mai recentă încercare a Beijingului de a contracara rata scăzută a natalității.
18.08.2022 | 18:37
China vrea sa opreasca scaderea dramatica a populatiei La ce masura apeleaza regimul de la Beijing
Statul chinez este îngrijorat de scăderea natalității și îmbătrânirea populației Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conform noilor orientări publicate pe site-ul web al comisiei de stat, oficialii intenționează să ofere stimulente pentru a încuraja creșterea familiei, inclusiv extinderea accesului la servicii de îngrijire a copiilor, reducerea costurilor de participare la grădiniță și colaborarea cu angajatorii pentru a face birourile mai „prietenoase familiei”.

Noua măsură pregătită de China pentru a contracara scăderea natalității

Guvernul a promis, de asemenea, că va face tratamentul pentru infertilitate mai accesibil pentru femeile căsătorite, prin includerea tehnologiei de reproducere în sistemul medical național al țării. În China, femeilor singure nu li se permite să-și înghețe ovulele și să fie supuse fertilizării in vitro și li se refuză în mod obișnuit îngrijirea și serviciile disponibile femeilor căsătorite.

ADVERTISEMENT

Anunțul vine în timp ce China continuă să se confrunte cu o scădere demografică, un ecou întârziat al „politicii copilului unic”, care din 1979 până în 2015 a fost folosită pentru a reduce natalitatea în timp ce țara se confrunta cu un boom demografic. Avortul, care este legal în China, a jucat un rol în aderarea la politică.

Potrivit Institutului Guttmacher, China are printre cele mai mari rate de avort la nivel global. Din 2015 până în 2019, țara a înregistrat 40.200.000 de sarcini anual – dintre care 23,2 milioane neintenționate și 17,7 milioane care s-au încheiat cu avort.

ADVERTISEMENT

Datele arată că aproximativ 78% dintre sarcinile neintenționate din China se termină cu avort. Media globală a sarcinilor neintenționate care se termină cu avort este de 61%.

Importanța transmiterii numelui de familie și preferința pentru băieți a contribuit, de asemenea, la rata avorturilor în China, influențând populația țării în funcție de sex. Un recensământ al populației din 2021 a arătat că țara are cu 35 de milioane mai mulți bărbați decât femei.

ADVERTISEMENT

În 2016, guvernul chinez și-a modificat politica pentru a permite cuplurilor căsătorite să aibă doi copii. În 2021, numărul a crescut la trei. Dar, în ciuda acestor schimbări, datele recente privind nașterile publicate de Biroul Național de Statistică din China arată o scădere bruscă a nașterilor din 2016, un paradox într-un moment în care guvernul acorda familiilor mai multă flexibilitate.

Tot mai multe femei aleg să nu aibă copii

Studii recente au arătat că femeile chineze aleg din ce în ce mai mult să nu aibă copii – o decizie bazată pe pandemie și modul în care izolarea Chinei de restul lumii a adus incertitudine economică în țară.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui studiu realizat în februarie de institutul de cercetare YuWa Population Research Institute din Beijing, China a fost întrecută doar de Coreea de Sud în ceea ce privește cele mai scăzute rate ale natalității din lume.

Cercetătorii de la YuWa spun că femeile sunt îngrijorate de costurile în creștere ale educației, orele lungi de lucru și salariile mici.

Rata scăzută a natalității în China a dus la inevitabila creștere a populației în vârstă.

Noua propunere va oferi femeilor un „sistem pozitiv de sprijinire a sarcinii” și va îmbunătăți serviciile pentru a promova o creștere „pe termen lung” și „echilibrată” a populației țării.

Nu este prima dată când China introduce stimulente pentru a încuraja cuplurile să aibă copii. Autoritățile au propus reduceri de taxe, concediu de maternitate mai lung, asigurare medicală mai bună și sprijin financiar pentru familiile cu trei copii.

Anunțul de marți face ecou unei propuneri din 2021 de a restricționa avorturile sub pretextul promovării egalității de gen. Anul trecut, guvernul chinez a emis o notă de politică pentru a îmbunătăți drepturile femeilor în următorul deceniu, care includea prevederi pentru a acorda femeilor mai mult acces la educație și locuri de muncă.

În cadrul unei secțiuni despre sănătatea reproducerii, oficialii au scris că femeile vor primi îndrumări privind navigarea în sistemul de sănătate, inclusiv accesul la contracepție. Deși avortul nu a fost subliniat în mod explicit, nota a subliniat necesitatea reducerii numărului de sarcini nedorite.

Cum a încercat China să controleze planificarea familială

China a început să promoveze utilizarea mijloacelor de contracepție și a planificării familiale odată cu înființarea Republicii Populare în 1949, deși astfel de eforturi au rămas sporadice și voluntare până după moartea lui Mao Zedong în 1976.

La sfârșitul anilor 1970, populația Chinei se apropia rapid de un miliard, iar noua conducere pragmatică a țării, în frunte cu Deng Xiaoping, începea să ia în considerare în mod serios reducerea a ceea ce devenise o rată rapidă de creștere a populației. La sfârșitul anului 1978 a fost anunțat un program de voluntariat care încuraja familiile să nu aibă mai mult de doi copii, un copil fiind de preferat.

În 1979, a crescut cererea pentru limitarea la un copil per familie. Cu toate acestea, această cerință mai strictă a fost apoi aplicată în mod inegal în întreaga țară între provincii, iar până în 1980 guvernul central a încercat să standardizeze politica unui singur copil la nivel național.

La 25 septembrie 1980, o scrisoare deschisă – a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez către membrii de partid – a cerut tuturor să adere la politica unui singur copil, iar această dată a fost adesea citată ca fiind data „oficială” de început a politicii.

Intenția a fost ca programul să fie aplicat universal, deși au fost făcute excepții – de exemplu, părinților din cadrul unor grupuri de minorități etnice sau celor al căror prim născut avea un handicap li se permitea să aibă mai mult de un copil.

Avorturi forțate sau sterilizări

Programul a fost implementat mai eficient în mediile urbane, unde o mare parte a populației era formată din familii nucleare mici, care erau mai dispuse să se conformeze politicii, decât în ​​zonele rurale, cu familiile lor tradiționale agrare extinse care au rezistat restricției unui singur copil.

În plus, aplicarea politicii a fost oarecum neuniformă de-a lungul timpului, fiind în general cea mai puternică în orașe și mai blândă în mediul rural.

Metodele de aplicare au inclus punerea la dispoziție pe scară largă a diferitelor metode contraceptive, oferirea de stimulente financiare și oportunități preferențiale de angajare pentru cei care s-au conformat, impunerea de sancțiuni (economice sau de altă natură) împotriva celor care au încălcat politica și, uneori – în special la începutul anilor 1980 – , invocarea unor măsuri mai puternice, precum avorturile forțate și sterilizările (acestea din urmă în primul rând ale femeilor).

Rezultatul politicii a fost o reducere generală a ratei fertilității și natalității din China după 1980, rata fertilității scăzând şi scăzând sub doi copii per femeie la mijlocul anilor 1990. Aceste câștiguri au fost compensate într-o oarecare măsură de o scădere similară a ratei mortalității și de o creștere a speranței de viață, dar rata generală de creștere naturală a Chinei a scăzut.

Consecințele politicii privind copilul unic

Politica copilului unic a produs consecințe dincolo de obiectivul de reducere a creșterii populației.

Cel mai remarcabil, raportul general între sexe a devenit înclinat către bărbați – cu între 3 și 4% mai mulți bărbați decât femei. În mod tradițional, copiii de sex masculin (în special primul născut) au fost preferați – în special în zonele rurale – deoarece fiii moștenesc numele de familie și proprietatea și sunt responsabili de îngrijirea părinților în vârstă.

Când majoritatea familiilor erau limitate la un singur copil, a avea o fată a devenit extrem de nedorit, ceea ce a dus la o creștere a avorturilor fetușilor de sex feminin (făcută posibilă după ce a devenit disponibilă determinarea sexului cu ultrasunete), creșterea numărului de copii de sex feminin care au fost plasați în orfelinate sau au fost abandonate și chiar pruncuciderea fetițelor. (O ramură a preferinței pentru copiii de sex masculin a fost aceea că zeci de mii de fete chineze au fost adoptate de familii din Statele Unite și din alte țări.)

De-a lungul timpului, decalajul s-a mărit între numărul de bărbați și femei și, pe măsură ce acești copii au ajuns la vârsta majoratului, a dus la o situație în care erau mai puține femei disponibile pentru căsătorie.

O altă consecință a politicii a fost creșterea numărului persoanelor în vârstă, rezultatul scăderii concomitente a numărului de copii născuți și a creșterii longevității începând cu 1980. Acest lucru a devenit îngrijorător, deoarece marea majoritate a cetățenilor în vârstă din China se baza pe copiii lor pentru sprijin după s-au pensionat și au fost mai puțini copii care să-i întrețină.

O a treia consecință au fost cazurile în care nașterile următoarelor copii după primul au fost neraportate sau au fost ascunse autorităților. Acei copii, dintre care majoritatea erau fără acte, s-au confruntat cu greutăți în obținerea educației și a unui loc de muncă. Deși numărul acestor copii nu este cunoscut, estimările au variat de la sute de mii la câteva milioane.

Sfârșitul politicii privind copilul unic

S-au făcut eforturi sporadice pentru a modifica politica copilului unic.

În plus față de excepțiile anterioare, cum ar fi pentru populațiile minoritare sau pentru cei al căror prim-născut era persoană cu handicap, măsurile au inclus permisiunea acordată familiilor din mediul rural din unele zone să aibă doi sau chiar trei copii și părinților al căror prim născut era o fată sau cuplurilor în care ambii soți erau copii unici să aibă al doilea copil.

Politica privind copilul unic a fost aplicată pentru majoritatea chinezilor în secolul 21, dar la sfârșitul anului 2015 oficialii chinezi au anunțat că programul se încheie. Începând cu începutul anului 2016, tuturor familiilor li se va permite să aibă doi copii, dar această schimbare nu a dus la o creștere susținută a natalității.

Cuplurile au ezitat să aibă un al doilea copil din motive precum îngrijorările legate de posibilitatea de a-și permite un alt copil, lipsa de îngrijire disponibilă și îngrijorările legate de modul în care un alt copil le-ar afecta cariera, în special pentru mame.

În plus, decenii de mesaje și politici dedicate limitării dimensiunii familiei la un singur copil au reușit să înrădăcineze punctul de vedere conform căruia a avea un singur copil este de preferat.

Odată cu datele de la recensământul din 2020 care evidențiază criza demografică și economică care se profilează alimentată de ratele scăzute ale natalității, o populație îmbătrânită și o forță de muncă în scădere, în mai 2021, guvernul chinez a anunțat că tuturor cuplurilor căsătorite li se va permite să aibă până la trei copii; acest lucru a fost adoptat în mod oficial ca lege în august 2021.

Demn de remarcat odată cu această schimbare a venit și promisiunea din partea guvernului că va adopta și schimbări de politică de sprijin în domenii precum ocuparea forței de muncă, finanțele, îngrijirea copiilor și educația pentru a aborda motivele sociale și economice pentru care cuplurile au ezitat până acum să aibă mai mulți copii.

ADVERTISEMENT
Tags: