News

Chinezii, boom financiar în plină pandemie! Miliarde de dolari împrumutați pentru vaccinuri

23.01.2021 | 07:00
Chinezii boom financiar in plina pandemie Miliarde de dolari imprumutati pentru vaccinuri
ADVERTISEMENT

Chinezii au dat un adevărat boom financiar în plină pandemie! În ciuda unui debut de an 2020 înfiorător, economia s-a redresat din mers și țara a reușit chiar să termine pe plus. A fost printre puținele care au încheiat pozitiv. Previziunile sunt și mai bune.

China va depăși chiar Statele Unite pentru a deveni cea mai mare economie din lume până în 2028. Se va întâmpla lucrul acesta cu cinci ani mai devreme decât se prognozase anterior.

ADVERTISEMENT

Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri din Marea Britanie a declarat că managementul „priceput” al Covid-19 din China va spori creșterea relativă comparativ cu SUA și Europa în următorii ani.

Cum au dat chinezii un boom financiar în plină pandemie!

Surprinzător, India este la un pas să devină a treia economie ca mărime până în 2030. Deși China a fost prima țară lovită de coronavirus, aceștia au controlat boala printr-o acțiune rapidă și extrem de strictă, ceea ce înseamnă că nu au repetat blocaje paralizante din punct de vedere economic, așa cum au făcut țările europene.

ADVERTISEMENT

Ca urmare, spre deosebire de alte economii majore, a evitat o recesiune economică în 2020 și a avut chiar o creștere de 2%.  În schimb, economia SUA a fost puternic afectată puternic de pandemia de coronavirus.

Daunele economice au fost amortizate de politica monetară și de un stimul fiscal imens, însă dezacordurile politice cu privire la un nou pachet de stimulare ar putea lăsa în jur de 14 milioane de americani fără ajutor de șomaj în noul an.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

“Datele PIB arată că economia s-a normalizat în China. Acest impuls va continua, deși actualul focar Covid-19 din câteva provincii din nordul Chinei ar putea provoca temporar fluctuații”, a declarat Yue Su, economist principal

Interesant este că exporturile chineze au crescut mult mai puternic decât se așteptau experții în luna decembrie. Problemele cauzate în întreaga lume de coronavirus au făcut ca cererea de bunuri chineze să crească, acestea fiind considerate mai ieftine.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Experții spun că cifrele înregistrate de chinezi arată, în primul rând, că strategia de a bloca orașele rapid a funcționat. „Chinezii au făcut imediat ceea ce aveau de făcut. SUA și Europa au așteptat și au pierdut, acesta este adevărul. Economia americanilor are de suferit, la fel se întâmplă și în Europa”, atrag atenția experții financiari.

Vaccinul ar putea propulsa China pe primul loc în lume

Interesant este că președintele Chinei, Xi Jinping s-a angajat să aloce nu mai puțin de 2 miliarde de dolari pentru continentul african. Nu s-a oprit aici – acesta a oferit țărilor din America Latină și Caraibe un împrumut de 1 miliard de dolari.

Toți banii aceștia vor fi oferiți pentru a cumpăra vaccinuri. “Beijingul … va folosi cu siguranță furnizarea acestei tehnologii de salvare a vieții pentru profituri comerciale și diplomatice”, a declarat Jacob Mardell, un analist în domeniu.

Nu se știe încă prețul la care chinezii ar putea vinde doze în alte țări, dar la începutul acestui an, mai mulți jurnaliști au scris că medicii administrau injecțiile pentru o taxă de aproximativ 60 de dolari. Sute de mii de doze, dacă nu cumva milioane, ar urma să aducă o adevărată explozie în economia desenată de specialiștii de la Beijing.

ADVERTISEMENT