News

Chinezii recunosc că noul coronavirus nu a plecat dintr-o piață din Wuhan. Răsturnare de situaţie: Mostre de SARS-CoV-2 descoperite în canalizare

01.06.2020 | 14:05
Chinezii recunosc ca noul coronavirus nu a plecat dintro piata din Wuhan Rasturnare de situatie Mostre de SARSCoV2 descoperite in canalizare
ADVERTISEMENT

Chinezii recunosc că noul coronavirus nu a pornit din piața agricolă din Wuhan, în condițiile în care oamenii de știință nu au reușit să identifice noul coronavirus în corpurile animalelor vândute în zonă, fie că erau moarte sau vii.

Chinezii recunosc că noul coronavirus nu a plecat dintr-o piață din Wuhan

Extrem de bizar, chinezii au mărturisit că au identificat mostre de SARS-CoV-2 în canalizare. Directorul Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Gao Fu, cel responsabil de anchetă, susținea inițial că virusul ar fi provenit din piața din Wuhan, mai exact din produsele comercializate de oameni.

ADVERTISEMENT

Gao Fu a făcut anunțul, în direct la televiziunea chineză: „Inițial credeam că fructele de mare comercializate în piață conțin acest virus, însă acum piața din Wuhan poate fi considerată o victimă”.

Mărturisirea e extrem de importantă, în condițiile în care același Gao Fu era sigur în trecut că virusul a plecat din piața din Wuhan, de la animalele comercializate. În consecință, piața a fost închisă și oamenii și-au pierdut animalele și, implicit, profitul care să le asigure un trai pe următoarele luni, conform Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Singura problemă, remarcată de specialiștii din afara Chinei: niciodată nu au existat dovezi că animalele din piața din Wuhan ar fi avut Covid-19.

Dezvăluirea lui Gao este extrem de importantă, în condițiile în care bărbatul e epidemiologul de top al Chinei și un consilier extrem de important al conducătorilor țării. Cu toate acestea, chinezii neagă că boala ar fi „scăpat” dintr-un laborator din Wuhan, însă întreaga chestiune rămâne în aer.

ADVERTISEMENT

Jurnalul medical The Lancet a remarcat cum doar 27 din primele 41 de cazuri au avut legătură directă sau indirectă cu piața din Wuhan. Toate informațiile colectate sugerează că boala a fost adusă în piață de un om infectat, nicidecum de animale.

De asemenea, Gao a remarcat cum acest coronavirus este al 7-lea coronaviruscare a infectat oamenii în istoria recentă. Cu toate acestea, SARS-CoV-2 se comportă extrem de diferit față de predecesorii săi. „Acest virus nu se comportă ca un coronavirus”, a remarcat omul de știință.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință din Australia și SUA încearcă să afle de ce SARS-CoV-2 a fost, de la început, atât de bine adaptat și cum a reușit să infecteze oamenii din prima zi a apariției. De aici și teoriile conspiraționiste care susțin că virusul ar fi fost manipulat genetic într-un laborator din China, pregătit pentru a face față „invaziei” unui corp uman.

Cea mai mare necunoscută rămâne animalul de tranziție, care ar fi intermediat transportul bolii între lilieci și om. Profesorul Yong-Zhen Zhang crede că virusul a suferit mutații, în tăcere, s-a adaptat pentru a ataca oamenii în cel puțin 20 de ani de evoluție.

Americanii susțin spusele cercetătorilor chinezi: „Natura a creat acest virus”

Spusele chinezilor sunt susținute și de profesorul Francis Collins, director al Institutelor Naționale de Sănătate din SUA.

Natura a creat acest virus și a dovedit, încă o dată, că este cel mai eficient bio-terorist. Că a fost prelucrat și studiat într-un laborator din Wuhan, nu putem să aflăm niciodată”, a explicat omul de știință.

Așadar, chinezii nu ar fi creat virusul, însă l-au prelucrat și studiat. Rămâne, în aceste condiții, problema originii virusului. Atât timp cât animalul zero nu va fi identificat, istoria se poate repeta cu consecințe mult mai nefaste, cred experții.

În acest sens este prezentat cazul Ebola, un virus pornit de la lilieci. Boala a apărut în 1976, când a făcut mai puțin de 300 de victime, deci nu a fost considerată un pericol real. În 2014 a revenit în forță și a omorât peste 11.000 de oameni.

Dacă oamenii de știință nu vor înțelege de unde a apărut SARS-CoV-2, această boală ar putea să revină peste câțiva ani, mult mai puternică și mult mai letală.

ADVERTISEMENT