News

Chinezii și arabii ajung pe Marte înaintea americanilor. Ce planuri au

08.02.2021 | 08:58
Chinezii si arabii ajung pe Marte inaintea americanilor Ce planuri au
ADVERTISEMENT

Sondele Chinei și Emiratelor Arabe Unite vor ajunge în aceste zile pe Marte, într-o cursă spațială extrem de tensionată cu Statele Unite ale Americii.

Trei sonde spațiale vor ajunge pe Planeta Roșie după ce au călătorit milioane de kilometri în spațiul cosmic, conform The Guardian.

ADVERTISEMENT

Prima sondă care va ajunge în atmosfera planetei este „Hope”, o navă spațială orbitală care aparține Emiratelor Arabe Unite.

Sondele chineze și arabe vor ajunge pe Marte

Miercuri, 10 februarie, va sosi și sonda chineză „Tianwen-1”, în timp ce roverul american „Perseverence” va ajunge pe Marte în 18 februarie.

ADVERTISEMENT

Dacă roverul american va încerca să studieze solul de pe Marte, sondele din China și Emirate sunt nave spațiale orbitare care vor rămâne ani de zile pe orbita planetei Marte pentru cercetări specifice. Printre altele, sondele vor încerca să afle modul în care Marte și-a pierdut atmosfera în ultimele miliarde de ani.

Cu toate acestea, chinezii vor încerca și să trimită un rover robot pe suprafața planetei Marte. Dacă va fi un succes, China va devnei a doua țară care duce un robot pe Marte, după SUA.

ADVERTISEMENT

Roverul american Perseverence va îndeplini o misiune de suprafață și va fi adus pe solul marțian cu ajutorul unei platforme speciale susținute de o rachetă. Procedura a fost folosită anterior și pentru aducerea roverului Curiosity pe Marte.

Din 1960 și până în prezent, mai bine de 50% din misiunile cu destinația Marte s-au prăbușit, principala cauză fiind defecțiunea unor componente sau diferite erori de soft.

ADVERTISEMENT

China, SUA și Emiratele Arabe Unite vor să afle dacă a existat vreodată viață pe Marte și, în acest sens, vor colecta mostre de rocă marțiană pentru a fi aduse pe Pământ. Cercetătorii vor să afle dacă viața a reușit să se formeze independent, de două ori, în același sistem solar.

ADVERTISEMENT