News

Chinezii simulează un atac asupra Taiwanului. Acuze dure din partea oficialilor de la Taipei

Armata Populară de Eliberare chineză a trecut la ”simularea unui atac asupra insulei”, potrivit forțelor armate taiwaneze. Tensiunile sunt la cote înalte în zonă.
06.08.2022 | 20:27
Chinezii simuleaza un atac asupra Taiwanului Acuze dure din partea oficialilor de la Taipei
Armata Chinei simulează un atac asupra Taiwanului. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării din Taipei a declarat că mai multe avioane militare și nave de război chineze s-au apropiat periculos de mult de Taiwan, traversând linia de mijloc neoficială de 130 de kilometri din Strâmtoarea Taiwan. Această linie de mijloc separă China de insulă și e respectată, de obicei, de ambele părți.

China simulează un atac asupra Taiwanului

Armata din Taiwan a oferit, așadar, o replică și a trimis avioane precum și avertismente prin radio ”dușmanului” chinez. Taiwanul a mobilizat, de asemenea, sisteme de apărare antirachetă pentru a descuraja avioanele armatei chineze.

ADVERTISEMENT

Consiliul Afacerilor Continentale din Taiwan a cerut oprirea imediată a provocării, pe care o consideră ”iresponsabilă”. Cu toate acestea, China își continuă exercițiul militar declanșat de vizita lui Nancy Pelosi la Taipei. Conform Agerpres, vizita președintelui Camerei Reprezentanților e considerată un gest inacceptabil care încurajează Taiwanul să își ceară independența.

Beijingul nu recunoaște Taiwanul drept stat independent și a declarat, în nenumărate rânduri, că va reuși să reintegreze această insulă în subordinea guvernului de la Beijing. Până acum, 20 de avioane și 14 de nave de luptă ale Chinei au încălcat spațiul Taiwanului, potrivit Ministerului Apărării din Taipei.

ADVERTISEMENT

Mai mult, chinezii au trimis alte 68 de avioane militare și 13 nave în apele din apropierea insulei, într-un gest menit să intimideze SUA și aliații Taiwanului. Ministrul de externe taiwanez, Joseph Wu, consideră că Beijingul “distruge pacea și stabilitatea în regiune și trebuie condamnată”.

Chinezii au lansat, de asemenea, 11 rachete balistice înspre Taiwan. Una dintre aceste rachete a survolat insula și a trecut aproape de capitala Taipei, pentru prima dată în istoria recentă.

ADVERTISEMENT

Alte cinci rachete au căzut în apele teritoriale ale Japoniei, un gest considerat de unii experți militari drept un ”avertisment” pentru Japonia. De altfel, chinezii au anunțat clar că toate ”rachetele și-au atins ținta”, astfel că japonezii cred că toate rachetele au fost trimise intenționat.

Tensiunile dintre China și SUA au ajuns la un nivel fără precedent, după ce Beijingul a decis să suspende dialogul asupra unor teme importante precum schimbările climatice, repatrierea imigranților ilegali, traficul de droguri, lupta împotriva crimei organizate precum și alte chestiuni militare importante.

ADVERTISEMENT

Nancy Pelosi a fost, de asemenea, sancționată de Beijing pentru ”amestecul serios în treburile interne”. Cu toate acestea, China nu a specificat care sunt exact sancțiunile impuse. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA nu doresc să escaladeze tensiunile militare. În consecință, americanii au amânat testarea unor rachete balistice, pentru ca China să nu se simtă amenințată de acest gest.

ADVERTISEMENT
Tags: