Tehnologia este un instrument de ajutor în redescoperirea istoriei. O demonstrează noile realizări ale cercetărilor, care au reușit să reconstruiască chipuri de mumii, ale oamenilor din Epoca de Piatră sau chiar și al Regelui Tutankhamon prin intermediul inteligenței artificiale.
Reconstrucțiile faciale nu ar fi fost posibile dacă nu existau și indicii din viața celor care au ajuns în atenția oamenilor de știință. Oase, cranii sau obiecte personale au fost utile în procesul care a stârnit uimire și mister prin rezultatul spectaculos.
Tehnicile și tehnologia științifică modernă au contribuit la ”readucerea la viață” a înfățișării reale a oamenilor din imaginile de mai jos. Inclusiv arheologii au fost surprinși de rezultatul final. S-a reușit și refacerea unei specii umane dispărute, potrivit Live Science.
Experții au recreat prin intermediul tehnologiilor moderne chipul unei femei din Neaderthal, deși în urmă cu aproape 75.000 de ani craniul i-a fost zdrobit în sute de bucăți. ”Shanidar Z” a fost denumită, pe baza rămășițelor sale descoperite în Peștera Shanidar din Kurdistanul irakian.
Reconstituirea a fost prezentată în serialul ”Secretele Neanderthalilor”, difuzat pe Netflix. Se crede că ”Shanidar Z” avea o înălțime mică, de 1,5 m. De asemenea, din datele colectate a reieșit că a murit destul de tânără, la vârsta de 40 de ani.
O altă reconstrucție este cea a unei mumii egiptene antice, care a fost descoperită în interiorul unui liceu. Analizele care s-au realizat pe parcurs arată că femeia ar fi avut între 50 și 60 de ani atunci când a plecat din această lume. Petele de foiță de aur lipite de craniul său sunt o dovadă a faptului că a trăit în perioada greco-romană a Egiptului, adică între 332 î.Hr-395 d. Hr.
Împăratul chinez Wu a condus dinastia Zhou de Nord din China până când s-a stins din viață. A murit la o vârstă fragedă, de 36 de ani, în anul 506 d. Hr. Nu se cunosc informații concrete legate de moartea sa, dar se speculează că a suferit un accident vascular cerebral. Pentru refacerea facială s-a folosit ADN-ul lui.
Regele Tutankhamon este în continuare un mare mister pentru experți. De-a lungul anilor, s-au făcut numeroase variante ale înfățișării sale, iar de această dată s-a folosit o scanare de CT, adică de tomografie computerizată. S-a ajuns la concluzia că avea un craniu mai lung decât media generală și un volum cerebral extrem de mare.
S-a reconstruit și chipul unui hobbit, o specie umană dispărută. În 2003 au fost identificate rămășițe ale unei asemenea ființe, într-o peșteră din Indonezia. Arheologii au numit-o ”hobbit”. Pentru realizarea aproximării faciale s-au utilizat scanări ale craniului individului cu cele ale oamenilor și cimpanzeilor din prezent.