“Chiricheş s-a vîndut singur, nu datorită fraţilor Becali!”

Steaua se află la o zi distanţă de cel mai important meci al sezonului. Meciul de 20 de milioane de euro! După ce transferul lui Chiricheş a mai adus încă aproape 10 în cont!...
26.08.2013 | 14:20
Chiriches sa vindut singur nu datorita fratilor Becali

Steaua se află la o zi distanţă de cel mai important meci al sezonului. Meciul de 20 de milioane de euro! După ce transferul lui Chiricheş a mai adus încă aproape 10 în cont!

Totuşi, episodul Tottenham a scos la suprafaţă animozităţi vechi între fraţii Becali şi antrenorul cu cele mai bune rezultate din fotbalul de la noi, probleme care, poate, nu ar fi existat dacă Gigi Becali era lîngă echipă. Laurenţiu Reghecampf este obligat însă, să fie, în aceste zile, mai mult decît un antrenor. Trebuie să administreze un moment plin de încărcătură, după un 1-1 frustrant în tur, un moment în care trebuie să monteze jucătorii ce dau, uneori, impresia că se gîndesc mai mult ca altădată la plecare decît la meciul de la Varşovia, să pareze atacurile din exterior şi să arate tuturor că Steaua este un grup mai unit ca niciodată. De aici a pornit dialogul de mai jos, un exerciţiu de sinceritate al lui Reghe, împletit cu nevoia de a explica suporterilor ce se întîmplă la Steaua în aceste zile, înainte de un meci crucial, dar şi de a răspunde acuzaţiilor mai mult sau mai puţin voalate, venite în ultima perioadă.

 

De ce crezi că fraţii Becali s-au arătat deranjaţi de faptul că tu, personal, ai anunţat transferul lui Chiricheş la Tottenham?

– Fraţii Becali se arată deranjaţi de din ce în ce de mai multe lucruri. Vă daţi seama, ce mult mă interesează aceste lucruri pe mine. Însă este firesc şi normal ca fotbalistul în cauză şi mass-media să ştie că un fotbalist de la Steaua se transferă. Aici vorbim despre un fenomen naţional, numit Steaua, iar lumea este foarte interesată de tot ceea ce se întîmplă la noi, la echipă. Aşa a hotărît Gigi Becali. Patronul echipei întotdeauna a avut o relaţie perfectă cu presa şi de aceea ne-a rugat să anunţăm întotdeauna cînd vine vorba de lucruri importante la echipă, să anunţăm şi presa. Evident, în limitele normalităţii. Nu mă interesează, repet, ce fac sau ce vor fraţii Becali. Pentru mine, Chiricheş este un jucător fenomenal. Aşa a fost şi aşa a rămas. Jucătorii de talia lui se vînd singuri, datorită talentului lor, nu datorită managerului lor! Chiricheş a făcut totul pe puterile şi munca lui. Şi şi-a împlinit acest vis de unul singur, ajutat de mine şi de această echipă minunată. S-a transferat singur datorită valorii lui, nu datorită fraţilor Becali. Este incredibil ce a reuşit Gigi Becali! Numai el putea obţine o asemenea sumă!

 

„Gigi, Meme şi cu mine sîntem fraţi şi nimeni nu ne va dezbina”

Cum comentezi declaraţia lui Giovanni, de duminică seară, cum că nu mai este problema lui dacă, la Varşovia, Chiri nu va juca sau dacă ar juca şi ar face-o prost, atîta timp cît s-a anunţat transferul?

– Managerii trebuie sa fie angajaţii jucătorilor şi nu invers! Ei trebuie sa muncească zi şi noapte pentru jucătorii lor, să-i cunoască, să le ştie familiile, dacă au probleme sau nu, trebuie să fie acolo pentru jucători. La noi este invers. Mentalitatea este de genul jucătorul trebuie să muncească pentru manager. De multe ori, unii manageri nu ştiu nici măcar cînd expiră contractele cu jucătorii sau cum se numesc jucătorii, semnează doar cu “vîrfurile” sau aşteaptă să iasă la suprafaţă doar “vîrfurile”. Aşa este foarte uşor, dar poate se trezesc şi jucătorii români să înţeleagă importanţa unui manager. Să înţeleagă ca managerul are în mînă viitorul său!

Dar afirmaţia lui Giovanni că are o relaţie bună cu Steaua, adică cu Mihai Stoica, cu Gigi Becali, singurul pe care nu l-a inclus în lista reprezentînd Steaua fiind tu?

– Nu mă interesează alţi manageri, în afară de Anamaria Prodan Reghecampf. Restul nu contează. Fiecare este liber să spună ce doreşte. Eu cred că mulţi oameni din fotbal nu au înţeles încă relaţia mea cu MM şi Gigi Becali: sîntem fraţi şi nu ne vor dezbina! MM este omul care stă lîngă mine şi la bine şi la greu. Avem aceleaşi interese. Acelaşi scop. Simţim totul la fel. Este un profesionist desăvîrşit. Întotdeauna este lîngă mine şi de asta sîntem fraţi! Spre disperarea tuturor eu, MM şi Gigi Becali formăm un tot unitar şi indistructibil! Restul, nu contează! Iar ce s-a reuşit la Steaua, în ultimul timp, deranjează pe mulţi specialişti din fotbalul românesc!
Există bisericuţe în cadrul clubului Steaua la nivelul conducerii? Dacă da, din ce cauze?

– Nu mă intereseaza bisericuţele oamenilor. Mă interesează doar bisericuţele Domnului Hristos.

 

Pentru mine, Piţurcă este subiect închis”

Există anumite persoane care au criticat Steaua sau pe tine, în mod direct sau indirect, printre care Ienei sau Iordănescu. Care crezi că sînt motivele reale pentru aceste atacuri?

– Se pare însă că sînt mulţi care au foarte mult timp liber! Îi respect pe cei bătrîni, dar sincer, cred că este vremea noastră. A celor tineri, a celor ce pun suflet să ajungă mari, să demonstreze că pot, fotbalul se schimbă, noi ţinem pasul şi este firesc. Pot spune ce vor pentru performanţele pe care le-au avut. Eu sînt neamţ, am în viaţa asta un drum foarte bine trasat şi foarte bine gîndit! Nimeni şi nimic nu mă va abate din drumul meu! Eu şi familia mea sîntem foarte buni şi avem o deviză: cîinii latră, ursul trece.

Piţurcă te-a făcut mincinos, iar tu ai spus că, la momentul potrivit că vei dovedi că tot ce ai afirmat este adevărat şi vei dezvălui lucruri extrem de grave! Care ar fi acestea? 

– Nu mai contează. Fiecare pasăre, pe limba ei piere. Pentru mine, Piţurcă este subiect închis.

 

„Bourceanu este căpitanul echipei şi restul jucătorilor mor pentru el”

Te-a deranjat declaraţia pesimistă a lui Bourceanu, de la finalul jocului cu Legia, prin prisma zvonurilor care îl dau ca şi transferat de la Steaua după returul din Polonia?

– Bourceanu este un fotbalist şi un caracter incredibil. Este foarte sever cu el însuşi, în primul rînd. Îşi doreşte foarte mult să fie numărul unu în tot ceea ce face. Cîteodată se întîmplă să fii supărat şi să nu-ţi iasă declaraţia exact aşa cum o gîndeşti. Ei sînt o familie. Toţi pentru unul şi unul pentru toţi, pe teren. Alex nu a dorit să supere pe nimeni. Este căpitanul echipei. Iar restul jucătorilor mor pentru el. Nu este nici o problemă, în acest moment. Alex a depăşit supărarea aceasta şi este concentrat sută la sută pe returul cu Legia.

Greşeala de la Mediaş a lui Tătăruşanu te-a pus pe gînduri în vreun fel? Ţi se pare deconectat? 

– Tătăruşanu este un portar foarte mare. Sîntem oameni, nu roboţi. Iar Tătă este cel mai bun din România. Asta spune tot! Are toată susţinerea şi sprijinul nostru.
Despre Latovlevici se spune că ar fi arogant, că nu se gîndeşte decît la plecare, din momentul în care a venit în vestiar şi a cerut hîrtie ca să se transfere. Care este adevărul?

– Latovlevici? Departe de el îngîmfarea. Este unul dintre cei mai buni jucători pe postul lui din Europa. S-a făcut mult caz, într-adevăr. Lato îşi doreşte să meargă din ce în ce mai sus şi este firesc să fie aşa. A cerut să ştie care este preţul lui. Răspunsul meu a fost acesta: “Tu îţi faci zilnic preţul. Tu ţi-l fixezi. Deci, cine te urmăreşte, îşi dă seama că eşti bun şi valorezi foarte mult.”

 

„Patronul ştie că Ana Maria este singurul manager în care am încredere şi cu care lucrez”

Au apărut multe discuţii în ultima vreme legate de faptul că unii jucători se simt obligaţi să semneze cu Ana.

– Prostii! Chiar am vorbit şi cu patronul şi mi-a spus că este fericit că jucătorii semnează contracte, fără să fie obligaţi, şi o fac cu cine simt că le reprezintă interesele perfect. Credeam că aţi înţeles că la Steaua nu există jucători obligaţi să semneze cu Prodan sau cu alţi manageri. Pentru mine însă, iar patronul ştie acest lucru, Anamaria Prodan Reghecampf este singurul manager în care am încredere şi cu care lucrez. Nu pentru faptul că este soţia mea, ci pentru faptul că jucătorii au ales ca ea să le reprezinte interesele şi pentru faptul că familiile acestora o sună mereu să-i mulţumească pentru ceea ce face pentru ei. De multe ori, sînt ultimul care află cu cine semnează Anamaria. Şi asta pentru că a demonstrat că este serioasă!

 

„Nimeni nu mişcă la Steaua fără acordul lui Gigi Becali”

Te-a deranjat că profesionalismul tău a fost pus la îndoială de anumite persoane din cauza faptului că soţia ta impresariază mai mulţi jucători de la Steaua?

– Soţia mea este cel mai bun manager, omul care nu doarme dacă jucătorii reprezentaţi de ea au probleme. Este numărul 1 – asta este părerea mea! Nu mă interesează decît Gigi Becali, MM şi oamenii din club cu care lucrez, iar toţi ne dorim acelaşi lucru, ca Steaua sa aibă rezultate! Îmi place să fiu înconjurat numai de oamenii în care am încredere, cred că este ceva normal! Mulţi manageri cred că este uşor, acum, să faci anumite jocuri la Steaua, dat fiind faptul că patronul nu este lîngă noi. S-au înşelat însă, şi şi-au dat seama că este şi mai greu ca înainte, deoarece sîntem de miliarde de ori mai uniţi şi mai aproape de patron acum. Pentru că nimeni nu mişcă la Steaua. Fără acordul lui Gigi Becali!

Ai favorizat vreodată vreun fotbalist de la Steaua ce este sub contract cu Anamaria?

– Nu există aşa ceva la Steaua! Iar acelor jucători le este groaznic de greu. Ei muncesc de zece ori mai mult, pentru că sînt reprezentaţi de ea. Vreau să fie cei mai buni.

 

„M-a îmbrăţişat şi mi-a spus: «Tată, tu eşti ca şi copilul meu, eşti fratele meu, eşti famlia mea!»”

Ai avut vreo implicare în transferurile lui Piovaccari şi Adrian Cristea?

– Eu spun ce-mi doresc, iar soţia mea ne face o propunere, mie şi lui Meme. Gigi Becali are întotdeauna ultimul cuvînt. Mă bucură că între patron şi soţia mea lucrurile sînt perfecte. Comunicăm perfect, asta doare cel mai tare, de fapt, pe unii. Deci, sîntem o echipă perfectă. Anamaria a vorbit direct cu patronul Stelei pentru Cristea, iar pentru Piovaccari, MM a vorbit cu Anamaria şi Gigi şi-a dat ok-ul. Eu şi MM comunicăm incredibil de bine.

Te-ai gîndit vreo secundă să renunţi la postul de antrenor al Stelei după arestarea lui Gigi Becali?

– Niciodată. Înainte ca patronul să plece la închisoare, am stat singuri cîteva minute. S-a uitat în ochii mei, m-a îmbrăţişat şi mi-a spus atît. “Tată, tu eşti ca şi copilul meu, fratele meu şi familia mea. Iar familia stă unită la greutăţi!”. Şi aşa a rămas familia, unită. Acum este şi mai unită ca înainte.
Poate fi returul cu Legia ultimul tău meci la Steaua?

– Am contract pentru încă 2 ani. Şi clauză de reziliere de 1 milion de euro. Asta înseamnă să ai valoare!