News

Chirurg cunoscut din Timișoara, prins când lua mită de la pacienți. Medicul Marian Gașpar, arestat preventiv. Update

Unul dintre cei mai cunoscuți medici din Timișoara, Marian Gașpar, e acuzat că primea mită de la pacienți. Bărbatul a fost dus la audieri.
27.09.2022 | 16:41
Chirurg cunoscut din Timisoara prins cand lua mita de la pacienti Medicul Marian Gaspar arestat preventiv Update
Medic bănuit de luare de mită în Timișoara. Foto: Libertatea
ADVERTISEMENT
27-09-2022
13:41

Marian Gașpar, arestat preventiv pentru luare de mită

Medicul Marian Gașpar a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, decizia fiind luată de magistrații de la Tribunalul Timiș.

Bărbatul e acuzat că a primit sume între 100 și 2.000 de euro de la șase pacienți și rude ale acestora, în doar o săptămână, pentru a-și face meseria pentru care oricum e plătit.

”În data de 26.09.2022, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul M.G. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale).

În fapt, s-a reţinut că în perioada 19.09. – 26.09.2022, în calitate de medic – şef Secţie Cardiologie, în cadrul unei unităţi spitaliceşti din municipiul Timişoara, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul ar fi pretins, indirect şi primit, de la şase pacienţi sau de la aparţinători ai acestora, sume de bani, în lei sau în valută, cuprinse între 100 euro şi 2.000 euro, în legătură cu activitatea desfăşurarea conform atribuţiilor de serviciu. Procurorii au dispus, prin ordonanţă, reţinerea inculpatului pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

27-09-2022
07:54

Medicul Marian Gașpar, prins în flagrant când lua mită, a fost reținut 24 de ore

Marian Gașpar, medicul de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara care a fost prins luând mită, a fost reținut 24 de ore, anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

Conform anchetatorilor, între 19 și 26 septembrie, chirurgul ar fi primit de la șase pacienți diverse sume de bani, în lei sau valută, cuprinse între 100 și 2.000 de euro.

Medicul chirurg este acum urmărit penal. Procurorii cer arestarea preventivă pentru 29 de zile.

Nimeni altul decât șeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, Gașpar ar fi fost prins în flagrant în timp ce lua mită 1000 de euro.

Un cunoscut medic din Timișoara, bănuit că a luat mită

În consecință, biroul medicului a fost supus percheziției în cursul zilei de luni, 26 septembrie. Procurorii încearcă să găsească noi dovezi ale altor cazuri de luare de mită.

ADVERTISEMENT

”În dimineaţa zilei de 26 septembrie 2022, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, cu sprijinul ofiţerilor D.G.A. Bucureşti şi cei ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Arad, au organizat un flagrant pentru depistarea comiterii unei infracţiuni de corupţie la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.

În prezent se desfăşoară percheziţii, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi a lămuririi împrejurărilor cauzei, urmând ca persoana vizată să fie condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş pentru a fi audiată în legătură cu presupusa faptă cercetată”, au transmis reprezentanții Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate medicul a fost dus la audieri. Marian Gașpar este unul dintre cei mai cunoscți medici chirurgi cardilogi din Timișoara, fiind șef al spitalului din 2003. Este al doilea astfel de caz care sistemul medical din oraș, în doar trei luni.

Potrivit Libertatea, bărbatul are venituri considerabile atât din meseria de medic, cât și din cea de profesor universitar. Așadar, un venit constant care nu ar justifica o eventuală luare de mită.

ADVERTISEMENT

Conform declarației de avere, Gașpar a câștigat în ultimul an 240.000 de lei din salarii, aproximativ 48.000 de euro.

Venitul de 5.000 de euro pe lună venea din funcția de șef de secție al spitalului, aproximativ 120.000 de lei, iar restul din ca profesor la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița.

ADVERTISEMENT

Mita solicitată de medic, 1000 de euro, e practic venitul său pe patru zile, conform sursei citate. Cu banii strânși, medicul și-a cumpărat o casă, un teren intravilan de 1.500 de metri, precum și o mașină Audi din 2016 și 170.000 de euro în conturi.

Spitalul a reacționat, de asemenea, la știrea că medicul Gașpar e acuzat de luare de mită.

”Astăzi 26 septembrie 2022, în baza unui mandat emis de Secţia penală a Tribunalului Timiş către Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, am fost informaţi despre începerea percheziţiei biroului domnului profesor universitar doctor Marinică Gaşpar şef secţie chirurgie cardiovasculară, aflat in incinta Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara (IBCV). Percheziţia a avut ca obiect identificarea mijloacelor materiale ce fac obiectul infracţiunii de luare de mită.
 
”Conducerea IBCV Timişoara se pronunţă ferm împotriva oricărei forme de infracţiune sau corupţie şi susţine permanent şi necondiţionat orice demers al instituţiilor abilitate ale statului ce vizează derapaje, ilegalităţi , nereguli referitoare la activitatea instituţiei. De asemenea suntem deschişi oricăror solicitări adresate nouă din partea instituţiilor statului român pentru identificarea şi combaterea oricarei forme de acţiuni ilegale. IBCV Timişoara îşi va continua misiunea de a se îngriji de sănătatea cetăţenilor şi de a se dedica pemanent salvării vieţii pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare, aşa cum face de aproape 30 de ani”, e transmis în comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: