News

Chişinăul linişteşte Moscova. Ministrul apărării spune că Moldova nu e pregătită să adere la NATO

Republica Moldova acuză că posibila sa aderare la NATO este un subiect dezvoltat artificial, ca parte a unui război hibrid
25.01.2023 | 12:50
Chisinaul linisteste Moscova Ministrul apararii spune ca Moldova nu e pregatita sa adere la NATO
Armata Republicii Moldova nu e suficient de pregătită pentru a adera la NATO Foto: infoprut.ro
ADVERTISEMENT

În contextul în aluziile președintelui Maia Sandu cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO au stârnit furie la Moscova, iar senatorul rus Andrei Klimov a amenințat că ţara ar putea avea soarta Ucrainei, guvernul de la Chişinău a revenit miercuri asupra subiectului.

Ministrul moldovean spune că armata nu poate face faţă provocărilor actuale

Ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid.

ADVERTISEMENT

“Cu regret, domeniul apărării a fost dat uitării, n-au fost făcute investiţii, de aceea nu putem face faţă provocărilor din prezent. Statutul nostru de neutralitate ne-a lasat să fim de unii singuri şi cu un sistem de apărare care nu este relevant în situaţia actuală”, a spus ministrul moldovean.

Discuţiile privind revizuirea statutului de neutralitate sunt apanajul politicienilor, iar o eventuală decizie privind aderarea la o alianţă militară trebuie luată după un amplu proces de consultare cu cetăţenii, a subliniat el. Asta în condiţiile în care acest statut de neutralitate este stipulat în Constituţia ţării, iar pentru renunţarea la el este necesară modificarea prin referendum a legii fundamentale.

ADVERTISEMENT

Potricit ministrului moldovean, armata ţării sale – estimată la aproximativ 6.500 de militari profesionişti (plus 2.000 de soldaţi care fac serviciul militar obligatoriu în fiecare an – a primit până acum pre puţină atenţie. În acest sens, el a pledat pentru crearea de alianţe militare fără a renunţa la neutralitatea consacrată de Constituţie.

Declaraţiile sale vin la scurt timp după ce preşedintele Maia Sandu a menţionat într-un interviu pentru Politico faptul că în prezent, au loc discuţii serioase dacă Republica Moldova îşi poate asigura singură securitatea sau e necesară apartenenţa la o alianţă mai mare.

ADVERTISEMENT

“Toţi vehiculează ideea cu NATO, dar doamna preşedinte n-a menţionat NATO, ci o alianţă. Iar alianţele sunt diferite, exista alianţe locale, regionale. Dar toţi cei care doresc să manipuleze acest subiect au invocat NATO”, a încercat ministrul moldovean al apărării să lămurească situaţia.