Life

Chivotul Legii, cel mai mare mister din Biblie. Unde s-ar afla obiectul sfânt, vechi de peste 3.000 de ani

Unde s-ar afla Chivotul Legii, cel mai mare mister din Biblie. Au apărut mai multe teorii și speculații de-a lungul timpului.
21.05.2023 | 17:20
Chivotul Legii cel mai mare mister din Biblie Unde sar afla obiectul sfant vechi de peste 3000 de ani
Chivotul Legii, cel mai mare mister din Biblie. Sursa foto: Facebook. Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Chivotul Legii rămâne cel mai mare mister din Biblie și au apărut numeroase teorii cu privire la locul unde s-ar afla acest obiect sfânt. Unii spun că este bine păzit, în timp ce alții susțin că ar fi fost distrus.

Chivotul Legii, cel mai mare mister din Biblie. Unde s-ar afla acum

Chivotul Legământului, cunoscut și sub numele de Arca legământului, Arca alianței, Chivotul lui Dumnezeu sau Chivotul Legii, a fost o cutie construită de către israeliți, la ordinul lui Moise, în timp ce aceștia rătăceau prin deșertul Sinai, după ce au fugit din Egipt.

ADVERTISEMENT

Potrivit legendei, în cutie se aflau cele Zece Porunci, scrise de acesta pe Muntele Sinai, după cum a poruncit Dumnezeu. Tăblițele au fost scrise chiar de Dumnezeu, după care le-a dat lui Moise atunci când a plecat în Egipt cu poporul evreu, pentru a ajunge în Țara Făgăduinței. Drumul a durat 40 de ani.

Chivotul Legii a fost realizat din lemn de salcâm și este placat cu aur. De asemenea, pe capac are doi heruvimi din aur. Până în secolul al VI-lea î.Hr., atunci când a avut loc invazia babilonienilor, Chivotul a fost adăpostit la Templul din Ierusalim, ridicat de regele Solomon, însă a dispărut fără urmă după invazie.

ADVERTISEMENT

Cu toate că nimeni nu știe exact unde se află în prezent, există mai multe speculații. Cufărul ar fi fost mutat în siguranță în Egipt, după cum spune o teorie.

O singură persoană poate vedea Chivotul

De acolo, acesta ar fi ajuns la în Etiopia, la Aksum, și s-ar afla la Biserica Sf. Maria a Sionului. Se spune că acest cufăr este mereu păzit de un călugăr care nu are voie să părăsească locul atâta timp cât este în viață. Cutia s-ar afla acolo și în ziua de astăzi, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

În secolul al XVI-lea au avut lot bătălii aprige între regatul creștin al Absiniei și invadatorii musulmani. Au existat numeroase pagube în urma acestora, printre care și distrugerea mănăstirilor de pe insula Tana Kirkos, acolo unde se credea că s-ar fi aflat Chivotul.

Totodată, potrivit teoriilor, singurul căruia i se permite să vadă Chivotul este un singur călugăr virgin. Acesta este, în același timp, și cel care ajunge să-l păzească.

ADVERTISEMENT

A mai existat o ipoteză publicată de Erling Haagensen și Henry Lincoln, în anul 2000. Potrivit acesteia, Sfântul Graal și Chivotul Legii ar fi fost ascunse în Marea Baltică, pe insula Bornholm, undeva prin 1170.

Biblia arată că acesta s-ar fi aflat ultima dată în Templul lui Solomon, dar nu se știe ce s-a întâmplat cu el. În cazul în care Chivotul a existat cu adevărat, acesta s-ar fi putut dezintegra în timp, fiind vechi de mai bine de 3.000 de ani.

Există și posibilitatea ca acesta să fi fost distrus, după cum susțin cei mai mulți istorici. Până în ziua de astăzi, misterul din Biblie nu a fost rezolvat și s-ar putea să rămână așa pentru totdeauna.

ADVERTISEMENT