Fotbal international

Cristi Chivu, povestea fotbalistului “Swarowski”!

Fundaşul român al echipei Inter Milano a fost operat cu succes la Miami pentru accidentarea de la piciorul drept şI va putea juca peste trei sau patru luni....
23.08.2013 | 10:48
Cristi Chivu povestea fotbalistului Swarowski

Fundaşul român al echipei Inter Milano a fost operat cu succes la Miami pentru accidentarea de la piciorul drept şI va putea juca peste trei sau patru luni.

Cristi Chivu poate, în sfîrşit, să răsufle uşurat. Norii negri care pluteau tot mai ameninţător asupra carierei sale s-au risipit în noaptea de luni spre marţi între pereţii unei clinici private din Miami, acolo unde doctorul care i-a promis fostului internaţional roman că va pune capăt calvarului său s-a ţinut de cuvînt. A treia intervenţie chirurgicală suferită la al doilea deget de la piciorul drept are toate şansele să se transforme în a doua naştere fotbalistică pentru cel care a fost ani de zile un stîlp al defensivei milaneze şi al echipei naţionale. Desigur, deocamdată este doar constatarea echipei medicale care a efectuat intervenţia şi timpul va fi arbitrul corect al acestor estimări. Iar perioada de refacere pentru cel supranumit de presa italiană „Swarowski” ar urma să fie între trei şi patru luni, cu menţiunea că o dată posibilă pentru a-l revedea pe gazon ar fi undeva în jurul lui 6 ianuarie 2014. {i cum nimic nu este întîmplător în Universul în care trăim şi care ne înconjoară, am putea vorbi de o închidere a cercului de la acea teribilă zi de 6 ianuarie 2010, cînd Cristi a fost la un pas de tragedie, suferind o fractură craniană după o banală săritură la cap cu Pellissier de la Chievo. 6 ianuarie 2010 a fost începutul unei adevărate găuri negre în viaţa şi cariera lui Chivu, 6 ianuarie 2014 are toate şansele să devină renaşterea lui sportivă şi psihologică.

15 accidentări serioase în cariera lui „Swarowski”

Puţini sunt fotbaliştii care să fi suferit atît de multe accidentări în cariera lor precum Cristi Chivu. De la plecarea din Romania la Ajax Amsterdam, în 1999 şi pînă astăzi jucătorul roman şi-a cîştigat, dacă se poate spune aşa, pe merit porecla de „Swarowski”, pentru că sunt nu mai puţin de 15 momente negative cauzate de probleme medicale în anii petrecuţi în Europa. O anumită fragilitate musculară şi osoasă i-a cauzat mari probleme şi a dus la lungi perioade de întrerupere tocmai cînd jocul era de calitate şi devenise aproape indispensabil la echipele unde evolua.

AJAX 1999-2003

Plecat de la Universitatea Craiova, Chivu a cunoscut rigorile uneia dintre cele mai mari şcoli de fotbal din lume. Chivu a crescut sub toate aspectele şi a devenit în mai puţin de un an unul dintre jucătorii importanţi ai „lăncierilor”. Felul său prietenos, mereu surîzător, foarte receptiv la orice sfat venit din partea colegilor sau staffului tehnic şi administrativ i-au atras repede simpatia. Problemele medicale au început la Amsterdam, dar multe au fost puse şi pe seama climei din Olanda, una bogată în umiditate, care afectează uşor sistemul muscular, articulaţiile şi oasele. Trei au fost episoadele de acest gen din perioada Ajax, dar rezolvate destul de rapid.

AS ROMA 2003-2006

În august 2003 AS Roma plătea clauza de eliberare de 18 milioane celor de la Ajax şi internaţionalul roman intra astfel pe poarta unuia dintre cele mai tari campionate din lume, cel italian. Şi ce start avea să aibă Chivu, care a făcut pereche cu argentinianul Walter Samuel, supranumit „Zidul”, datorită robusteţii fizice! Golul marcat din lovitură liberă lui Juventus l-a propulsat rapid în inimile tifosilor gialorossi. La Roma a existat o lungă perioadă de indisponibilitate, în 2004, cu nouă luni de absenţă. Discuţia privind cauza accidentării nu a fost nici acum soluţionată. Au fost două variante, un stupid accident la tenis cu piciorul şi o mai ciudată cădere de pe treptele unui club. Locul accidentării, piciorul drept, al cincilea metatarsian, perioada de absenţă iulie 2004-martie 2005, medicii implantîndu-i nişte şuruburi. O a doua accidentare la Roma a fost într-un meci de Liga Campionilor, cu Lyon, fractură de piramidă nazală.

2006-prezent INTER

Este clubul unde Chivu a cunoscut cele mai mari satisfacţii sportive, devenind multiplu campion al Italiei şi,mai ales, cucerind sub comanda lui Jose Mourinho Liga Campionilor. |nsă la Inter l-a exasperat pe şeful staffului medical, profesorul Franco Combi cu noianul de absenţe. În martie 2007 a avut din nou fractură de piramidă nazală. A purtat mască de protecţie şi a revenit după patru săptămîni.

După Euro 2008 durerile mari de la umărul drept l-au determinat să se opereze, după ce riscase enorm jucînd două luni cu umărul luxat. A lipsit trei luni. În acelaşi an, luna noiembrie, a făcut entorsă la genunchiul stîng combinată cu întindere a ligamentului colateral intern. Pauză de o lună şi jumătate.

În martie 2009, într-o perioadă de joc foarte bun, a făcut brusc stop de o lună, ca urmare a unei leziuni musculare la adductorii piciorului drept. În debut de an 2010 a fost momentul în care Cristi a trecut cumpăna vieţii, acea fractură craniană în zi de Bobotează petrecută pe gazonul din Verona. Din 24 martie, cînd a revenit în iarbă, a devenit omul cu cască din fotbalul italian. În decembrie 2011 a mai stat o lună pentru leziunea adductorilor de la dreptul.Apoi în aprilie 2012 entorsa de la glezna dreaptă a însemnat şase săptămîni de pauză.

Din august 2012 a început povestea celui de-al doilea deget de la piciorul drept. Operaţia, dirijată de medicul lui Inter, Franco Combi, a fost nereuşită şi a fost nevoie la scurt timp de o a doua. 4 luni şi jumătate a lipsit Chivu. Apoi degetele de la dreptul parcă s-au răzvrătit împotriva stăpînului şi alte două au ajuns la intervenţia chirurgicală. Însă calvarul a rămas al doilea deget, la care a purtat o talonetă specială, fără a-i putea ameliora durerile. În urmă cu nici o lună se vorbea serios de retragere sau reziliere amiabilă a contractului ce expiră în 2014, dar acum, după ce la Miami lucrurile au mers bine, aşteptăm a cîta revenire din infern a lui Chivu.

Profesor FRANCO COMBI

Chivu este un jucător şi un om de excepţie, dar foarte nenorocos cu fragilitatea lui fizică. Numai ea l-a împiedicat să ajungă foarte sus

ZLATAN IBRAHIMOVICI

Cristian a fost şi rămîne prietenul meu. Un caracter de excepţie, un fotbalist foarte tehnic, un coleg de echipă cu adevărat

WALTER SAMUEL

Alături de Chivu am alcătuit un cuplu de vis la Roma şi perioada petrecută acolo am refăcut-o cînd amîndoi ne-am reîntîlnit la Inter pentru a cîştiga multe trofee

JOSE MOURINHO

Cristian este unul dintre fotbaliştii deosebiţi cu care am lucrat cu mare plăcere, un adevărat profesionist şi un om model”.