News

Chris Evert, interviu de excepţie pentru FANATIK: „Simona Halep a dus tenisul la un alt nivel!”

18.12.2018 | 20:30
Chris Evert interviu de exceptie pentru FANATIK Simona Halep a dus tenisul la un alt nivel
Chris Evert
ADVERTISEMENT

Simona Halep a încheiat sezonul, pentru al doilea an consecutiv, în postura de lider mondial în circuitul WTA, primind trofeul numărului 1 ce, din acest an, poartă numele legendarei Chris Evert.

Prezent la Singapore, la Turneul Campioanelor, acolo unde Halep a fost nevoită să declare forfait din cauza accidentării la spate, FANATIK a avut şansa de a realiza un interviu în exclusivitate cu fosta mare jucătoare americană despre realizările Simonei Halep, despre momentele dificile şi importanţa lui Darren Cahill în ascensiunea sa. Una din vocile din tenisul feminin care nu au menajat-o deloc pe Simona atunci când a fost cazul i-a făcut o analiză completă liderului mondial.

ADVERTISEMENT
Chris Evert la meciul dintre Serena Williams şi Simona Halep
Chris Evert la meciul dintre Serena Williams şi Simona Halep

Anul trecut spuneaţi că aţi fi şocată dacă Simona nu va câştiga în 2018 un trofeu de Glam Slam. Iată că l-a obţinut! Mai mult decât atât, Simona este pentru al doilea an la rând lider mondial la final de sezon şi prima câştigătoare a trofeului care vă poartă numele, Chris Evert. Cum apreciaţi realizările Simonei din 2018?

– Uff… cam aşa aş începe, cu o astfel de reacţie, uff, pentru că atât de greu a fost drumul lui Halep. Şi asta pentru că a avut o groază de meciuri foarte dificile în 2018. De la finala epică împotriva lui Wozniacki de la Melbourne, când a fost atât de aproape de câştigarea primului ei turneu de Mare Slam, până la reuşita de la Roland Garros, cu presiunea enormă trăită la Paris şi meciurile de la Cincinatti sau Montreal. Reuşitele ei sunt cu atât mai importante şi de apreciat pentru că Simona este o jucătoare foarte scundă în comparaţie cu celelalte jucătoare.

ADVERTISEMENT

„Pentru că e mică, Simona trebuie să alerge mai mult ca adversarele”

Cât de mult îşi pune amprenta înălţimea în tenisul Simonei?

– Enorm! Ca să compenseze faptul că e scundă, trebuie să alerge mai mult pe teren, să facă mai mulţi paşi decât adversara, trebuie să fie mai rapidă şi din cauza asta are meciuri mult mai lungi decât restul competitoarelor. Iar pentru a rezista în astfel de partide şi a realiza şi performanţe, trebuie să fii pregătită fizic la cei mai înalţi parametri. Iar Simona a avut o formă fizică uluitoare în acest sezon, cu o intensitate extrem de ridicată. Numai când îmi aduc aminte de duelurile cu Sloane Stephens, de la Montreal şi Paris… Wow, ce partide memorabile au fost! Cred că, din punctul ăsta de vedere, Halep a dus tenisul la un alt nivel, superior.

Mentalul cât a contat?

– La fel de mult! Mentalul este partea fără de care nu ar fi reuşit să-şi forţeze limitele şi să producă cel mai bun tenis al său. Nu a cedat nicio clipă să creadă că, indiferent de nereuşitele din trecut, va cuceri primul său trofeu de Grand Slam. Chiar şi la Paris, în finala cu Sloane, a fost condusă cu set şi 2-0 şi chiar 4-2, nu? Şi, totuşi, a găsit resurse mentale să întoarcă ea acum soarta meciului, în ciuda celor întâmplate la Australian Open la început de an sau în finala pierdută tot la Paris, de la set şi 3-0 pentru ea…

ADVERTISEMENT

„Darren a fost antrenorul perfect pentru Halep!”

A fost Darren Cahill cheia ascensiunii Simonei?

– Woah! Absolut! Darren a fost antrenorul perfect pentru Simona, a produs declicul lui Halep în momentul în care a părăsit-o, după Miami 2017! Practic a forţat-o pe Simona, în acel moment, să se analizeze cu mare atenţie, să-şi facă autocritica şi să ia unele decizii împotriva firii ei. Şi întotdeauna când trebuie să schimbi ceva la tine, este dificil. Iată însă, Simona a reuşit şi imediat după acel episod, a arătat că s-a schimbat. De atunci, limbajul trupului lui Halep s-a schimbat pe teren, tot ce era negativ s-a trasformat din acel moment la Simona! 

Cât de important a fost sprijinul psihologului Alexis Castorri în transformarea Simonei?

– Sincer, nu ştiu, pentru că nu o cunosc pe Alexis. Ce ştiu este că Darren, care a îndrumat-o pe Simona spre Alexis, are o părere foarte bună despre ea şi că a lucrat cu Andy Murray cu rezultate imediate. Deci tot mâna lui Darren este… J

ADVERTISEMENT
Chris Evert, interviu de excepţie pentru FANATIK „Simona Halep a dus tenisul la un alt nivel!” (2)
Trofeul pentru liderul mondial la final de an

„Una e să devii lider mondial, alta e să te menţii acolo sus! Va fi greu pentru Simona în 2019”

Cât de dificil este pentru Simona să menţină nivelul tenisului de calitate, de lider mondial, şi în 2019?

– Mereu am spus că e o diferenţă mare în tenisul feminin de azi între a deveni locul 1 mondial şi a menţine poziţia de lider mondial. Pentru că, odată ajuns lider mondial, toate competitoarele te vor urmări şi vor da totul în meciurile cu tine. Asta se întâmplă şi s-a întâmplat şi cu Simona până acum. Şi a reuşit să rămână sus! Dar sunt multe sportive care vin din spate, gen Aryna Sabalenka, Naomi Osaka sau Kiki Bertens care joacă foare bine acum, deşi nu reprezentau o mare ameninţare pentru Simona în urmă cu un an. Deci competiţia e mai puternică pentru ea. Va fi mai dificil ca Halep să-şi menţină poziţia de numărul 1 mondial şi în 2019. Dar, rămâne favorita principală la păstrarea locului 1, pentru că are şansele cele mai mari faţă de celelalte competitioare.

Simona nu a mai câştigat un meci de luni bune, mai exact din august, de la semifinala de la Cincinnati. Iar odată cu turneele din Asia, a venit şi accidentarea la spate. Reprezintă acest lucru o presiune în plus pentru un lider mondial la revenirea pe teren? Sau faptul că ai rămas numărul 1 în lume fără să joci şi să câştigi un meci de jumătate de an îţi dă încredere şi siguranţă de sine prin confirmarea valorii personale şi a tenisului pe care îl joci?    

– Să le luăm pe rând.. Simona este numărul 1 mondial pentru că a avut cea mai mare constanţă în joc şi rezultate din tot circuitul WTA. Atât cât a jucat, a fost de ajuns pentru a-şi menţine poziţia. Şi mai cred că Simona a fost obosită în a doua parte a anului, plătind tribut unei prime jumătăţi de an extrem de intensă şi cu rezultate excepţionale. Şi e normal să fie obosită pentru că a avut parte de meciuri foarte, foarte tari din primele tururi la mai toate turneele, care au solicitat-o la maximum.

„E foarte obosită! De asta a pierdut la US Open în turul 1”

Inclusiv la US Open? 

– Tocmai! Eşecul din turul 1 de la New York a venit pe fondul unei oboseli fizice şi mentale. Sunt ferm convinsă de asta, deşi, recunosc, şi eu am avut aşteptări foarte mari de la ea acolo. O vedeam chiar câştigătoare! Cert este că la începutul lui 2019, acest aspect nu va mai conta pentru că totul se resetează, fizic şi mental. Va începe noul an cu o încredere crescută în forţele ei, pentru că e primul sezon pe care-l porneşte având un Grand Slam în vitrină, dar având şi continuitatea de lider mondial. Se simte la Simona că s-a obişnuit cu postura de lider mondial. Şi evident că îi place! J

Cât de mult va conta accidentarea la spate din cauza căreia Simona s-a retras de la toate turneele de pe final de an? Este hernia de disc o accidentare periculoasă? Simona exclude operaţia, deşi Andy Murray, spre exemplu, s-a operat şi a revenit în circuit la câteva luni după.

– Dacă Halep nu vrea să se opereze, atunci înseamnă că accidentarea nu este atât de gravă şi nu necesită operaţie, iar timpul de repaus total şi exerciţiile de recuperare vor rezolva problema pe care o are. Nu comparaţi spatele Simonei cu cel al lui Andy, sigur nu e la fel (zâmbeşte). Murray a avut probleme cu spatele timp de aproape doi ani, înainte de a se opera. Nu cred că trebuie să fim mai îngrijoraţi decât este cazul. Probabil că întregul corp al Simonei se resimte după sezonul încheiat, iar hernia de disc de care suferă acum este o consecinţă a intensităţii extrem de ridicată pe care Halep a avut-o în turnee timp de jumătate de an. Cred că o pauză de 5-6 săptămâni în care să nu se mai apropie de racheta de tenis o va ajuta să-şi revină.

Simona Halep, cu titlul de
Simona Halep, cu titlul de “cea mai bună jucătoare a lumii”

Într-un comentariu al dumneavoastră la Indian Wells, aţi folosit cuvântul „neprofesionistă” la adresa Simonei, în semifinala cu Osaka, pentru că Halep a pierdut fără să lupte (3-6, 0-6). De ce credeţi că mai apar asemenea momente în jocul ei?

– (Râde) Hahaha, m-aţi prins! Serios vorbind, trebuie să privim imaginea completă. Indian Wells a fost un moment „one time only” în 2018 pentru Simona. Ceea ce reprezintă un mare plus faţă de anii precedenţi, când avea mai multe astfel de meciuri în care pierdea fără să lupte. Să-i dăm puţin credit, pentru că-l merită pe deplin! De ce apar astfel de momente? În afara terenului, Simona este o persoană atât de amabilă şi plăcută, dar atunci când intră pe teren, este foarte dură cu ea însăşi. Când simte frustrarea nereuşitelor, aruncă racheta, loveşte mingile, se ceartă, refulează! Aşa că, de vreme ce a capotat o singură dată anul ăsta, înseamnă că a fost un an bun!

Înainte de a câştiga 6 turnee la rând de Grand Slam, aţi pierdut 3. La fel şi Simona. Două finale de Roland Garros şi una la Australian Open. Credeţi că vor mai urma şi alte titluri de Mare Şlem pentru ea, de acum înainte?

– Are toate şansele! Este numărul 1 mondial, s-a obişnuit cu poziţia asta, nu mai are presiunea câştigării primului ei Mare Şlem. Nu ştiu câte, dar cel puţin unul îl va mai câştiga.

Tot Roland Garros?

– Simona e excelentă pe hard. Cred că Australian… De ce nu ar câştiga Australian?

Din cauza accidentării! Nu ştiu dacă va fi refăcută 100% până la Melbourne…

– Va fi bine, după 5-6 săpătămâni de pauză, dacă accidentarea nu e gravă, va fi aptă de joc, veţi vedea!

„Simona a avut un an extraordinar. Nu poate fi altfel, atunci când câştigi un Grand Slam. Sunt profund impresionată de reuşitele ei, de îmbinarea intensităţii, cu munca asiduă şi etica profesională de care a dat dovadă”

„Halep mai joacă cel puţin 5 ani la cel mai înalt nivel! Va mai câştiga cel puţin un Grand Slam”

  • 260 de săptămâni a stat Chris Evert, primul lider mondial din istoria WTA, pe locul 1 în lume
  • 89,97% este procentajul partidelor câștigate la simplu de Chris Evert în Open Era, cel mai bun all-time (1.309 victorii – 146 înfrângeri)
  • 157 de titluri are în palmares Chris Evert
  • 18 titluri de Grand Slam la simplu și 3 la dublu a câștigat Chrie Evert în 17 ani de carieră profesionistă (1972-1989)

 

 

 

 

ADVERTISEMENT