Sport

Christian Eriksen a avut mare noroc! Lista neagră a fotbaliștilor care şi-au pierdut viaţa pe teren

Christian Eriksen a ţinut o lume întreagă cu sufletul la gură după ce s-a prăbuşit pe teren. El a avut mare noroc... Și-a revenit! Alţii... nu.
12.06.2021 | 23:20
Christian Eriksen a avut mare noroc Lista neagra a fotbalistilor care siau pierdut viata pe teren
Christian Eriksen a avut noroc! Hîldan, Ekeng şi Foe s-au stins
ADVERTISEMENT

Christian Eriksen s-a prăbuşit inconştient pe teren în minutul 42 al partidei Danemarca – Finlanda de la Euro 2020. Camerele de filmat au surprins imagini terifiante cu paramedicii care l-au resuscitat chiar pe terenul de joc.

După aproape 20 de minute de manevre de resuscitare, danezul a fost dus cu targa în afara stadionului. Ulterior, UEFA a anunţat că starea fotbalistului este stabilă.

ADVERTISEMENT

Decedat pe teren, Cătălin Hîldan a devenit nemuritor pentru suporterii dinamovişti

Cazul lui Christian Eriksen nu este însă singular în istoria fotbalului. Microbiştilor din România le revin în gând momentele cu Patrick Ekeng sau Cătălin Hîldan, fotbaliştii lui Dinamo care au decedat după incidente similare.

Cătălin Hîldan şi-a pierdut viaţa pe 5 octombrie 2000. Avea doar 24 de ani. Nimic nu anunţa tragedia care avea să se întâmple în timpul unui meci amical dintre Dinamo şi Olteniţa. La pauză, scorul era 5-0, dar Hîldan a intrat pe teren şi în mitanul secund. În minutul 74 al întâlnirii, s-a prăbuşit din senin pe teren. În drum spre spital, a încetat din viaţă.

ADVERTISEMENT

„Când a ajuns la noi, era fără puls, fără tensiune, vânăt la extremități. Pleoapele de la ochi îi erau lărgite la maximum. Acesta este un simptom de suferință a creierului. L-am intubat și i-am administrat oxigen pe sondă. I-am efectuat masaj cardiac extern, apoi l-am supus șocurilor electrice. L-am cuplat la un monitor EKG, pentru a vedea activitatea inimii, insă am constatat o leziune izoelectrică, ceea ce înseamnă absența activității inimii”, declara la momentul respectiv medicul George Gearavela.

Cauza morţii: „După felul cum s-a instalat moartea, brusc și violent, cred că a fost vorba despre un anevrism cerebral, așa cum a fost și cazul petrolistului Tabarcea. E posibil ca, din naștere, Hîldan să fi avut un vas la creier mai subțire, care a cedat în timp. M-a surprins că a fost o moarte atât de violentă, mai ales că nu era nimeni lângă el în clipa în care s-a prăbușit. Nu am mai putut face nimic”.

ADVERTISEMENT

Tabarcea, Vrăbioru, Iatan

Hîldan nu este singurul fotbalist român care şi-a pierdut viaţa pe terenul de joc. Constantin Tabarcea, de la Petrolul, a murit la 26 de ani, pe 14 iulie 1963, într-un meci de Divizia A contra lui Dinamo Bacău. O săptămână mai târziu, prahovenii câştigau Cupa României, iar la fotografia de grup dinaintea meciului, au păstrat un loc gol, pentru colegul decedat.

Ştefan Vrăbioru a murit la un Rapid – Astra Ploieşti în 1999. A căzut pe teren în minutul 70. Pe imaginile tv s-a văzut cum astralul s-a prăbuşit din senin. Doi medici au intervenit pe gazon şi l-au readus la viaţă. A fost transportat apoi la Floreasca într-o ambulanţă neechipată pentru intervenţii de urgenţă, iar după câteva zeci de minute a fost declarat mort. Verdictul: hemoragie internă. După acest caz, s-a introdus regula ca echipele gazdă să asigure o ambulanţă la meciuri.

ADVERTISEMENT

Pe 2 septembrie 2009, portarul Alexandru Iatan, 19 ani, a primit o minge în piept la antrenamentul Dunării Giurgiu, unde îl împrumutase Astra. După câteva zeci de secunde a căzut. Stop cardiorespirator cu edem pulmonar.

Patrick Ekeng a murit la doi paşi de Spitalul de Urgenţă

Pe 6 mai 2016, Dinamo juca acasă cu Viitorul, în Liga 1. În minutul 63 al întâlnirii Eric Bicfalvi ieşea de pe teren, iar Rednic îl introducea în locul lui pe camerunezul Patrick Ekeng.

Şapte minute mai târziu, internaţionalul camerunez şi-a pierdut cunoştinţa şi a căzut pe teren, fără să fie lovit de vreun adversar. Fotbaliştii din teren au făcut semne disperate spre margine să intervină echipa medicală.

Ekeng a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, aflat la câteva sute de metri de stadionului lui Dinamo. Medicii de la Urgenţă au încercat în zadar să-l resusciteze.

Şocant a fost anunţul unuia dintre aceştia, care a afirmat că fotbalistului nu-i fuseseră efectuate manevre de resuscitare înainte de a ajunge la Floreasca. A urmat un proces, iar în iunie 2020 a venit sentinţa: Mihaiela Elena Duţă, medicul de pe ambulanţa care l-a transportat pe Ekeng a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. În februarie 2021, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut sentinţa, aceasta fiind definitivă.

Ekeng nu a fost singurul african decedat în România. Nigerianul Chinonso Ihelwere Henry, legitimat la Delta Tulcea, a murit într-un amical cu CS Baloteşti, în august 2012.

Marc Vivien Foe s-a stins din viaţă la un meci al naţionalei

Un alt caz care a făcut înconjurul planetei a fost cel al camerunezului Marc Vivien Foe. Mijlocaşul defensiv s-a prăbuşit şi el pe teren la un meci de Cupa Confederaţiilor, pe 26 iunie 2003.

A jucat în victoriile cu Brazilia şi Turcia, după care a fost odihnit la meciul cu Statele Unite, Camerunul având deja asigurată calificarea în faza următoare.

În semifinale, africanii jucau împotriva Columbiei, la Lyon, Franţa. În minutul 72, Foe a căzut în interiorul cercului de la centrul terenului, fără adversar lângă el. Echipa medicală a intervenit şi a încercat să îl resusciteze. A fost scos în afara terenului, iar timp de 45 de minute au continuat manevrele de resuscitare şi administrarea de oxigen.

La prima autopsie nu s-a putut stabili cauza morţii, dar o a doua cercetare a relevat o cardiomiopatie hipertrofică, o boală congenitală care creşte riscul de deces brusc în condiţii de efort fizic intens.

Antrenorul Winfried Schafer a vrut să îl înlocuiască pe Foe, care dădea semne de oboseală, cu câteva minute înainte ca acesta să-şi piardă cunoştinţa, dar fotbalistul i-a transmis că vrea să continue.

Benfica şi Sevilla

Maghiarul Miklos Feher era legitimat la Benfica. Pe 25 ianuarie 2004, la 24 de ani, a murit în timpul unui meci contra Vitoriei.

Antonio Puerta avea doar 22 de ani pe 28 august 2007 şi juca pentru FC Sevilla. Ultimul lui meci a fost contra lui Getafe. A decedat la spital, după mai multe stopuri cardiace. Autopsia a relevat o malformaţie la nivelul inimii.

Fabrice Muamba, mort timp de 78 de minute

Un alt caz, de data aceasta fericit, este cel al lui Fabrice Muamba. Pe 17 martie 2012, fotbalistul a suferit un stop cardiac în timpul primei reprize dintre Bolton şi Tottenham, în Cupa Angliei. Jucătorul lui Bolton a avut noroc pentru că, în afara echipei medicale, a primit îngrijiri din partea unui cardiolog prezent la meci în calitate de… spectator.

Meciul a fost oprit, antrenorul şi căpitanul echipei au mers cu Muamba la spital. Ulterior, medicul lui Bolton a declarat că inima lui Muamba nu a bătut timp de 78 de minute. Eforturile medicilor l-au readus la viaţă, însă. A fost externat pe 16 aprilie, iar pe 15 august a anunţat că renunţa la cariera de fotbalist. Meciul cu Tottenham a fost ultimul din viaţa lui!

ADVERTISEMENT