News

Christo Vladimirov Javacheff a murit la 84 de ani. Artistul plastic, renumit pentru „împachetarea” Pont-Neuf

01.06.2020 | 09:58
Christo Vladimirov Javacheff a murit la 84 de ani Artistul plastic renumit pentru impachetarea PontNeuf
Christo Vladimirov Javacheff a murit la 84 de ani. Artistul plastic, renumit pentru „împachetarea” Pont-Neuf. Sursa foto: Twitter.com
ADVERTISEMENT

Christo Vladimirov Javacheff, celebrul artist bulgar cunoscut pentru „împachetarea” în ţesătură a clădirii Reichstagului din Berlin sau a podului Pont-Neuf din Paris, a murit la 84 de ani. Primele informații arată că artistul plastic a decedat din cauze naturale.

Artistul plastic Christo a murit la 84 de ani, la New York

Cunoscutul artist plastic, inventator al unui nou gen, Christo, pe numele adevărat Christo Vladimirov Javacheff, a încetat din viață duminică, 31 mai, la vârsta de 84 de ani.

ADVERTISEMENT

Anunțul trecerii în neființă a fost făcut de membrii familiei sale, pe pagina de Twitter unde au transmis că artistul bulgar care era stabilit la New York de ani buni a decedat din cauze naturale.

Artistul bulgar, renumit pentru un nou gen artistic

Christo și soția sa Jeanne-Claude, decedată pe 18 noiembrie 2009, la vârsta de 74 de ani, au format de-a lungul anilor unul dintre cele mai mediatizate cupluri din arta contemporană, bărbatul originar din Bulgaria inventând un nou gen artistic.

ADVERTISEMENT

Celebrul artist plastic a inventat genul „împachetarea spațiului”, îmbrăcând în țesătură în anul 1985, Pont-Neuf din Paris. Câțiva ani mai târziu, în anul 1995 artistul bulgar a îmbrăcat în țesătură și Reichstagul din Berlin. De asemenea, în 2016, a realizat pe apele lacului Iseo din nordul Italiei proiectul The Floating Piers (Cheiul plutitor).

Renumitul artist a folosit pentru una dintre lucrările sale, mai exact pentru cea din Berlin, peste 100.000 de metri pătrați de țesătură din polipropilenă acoperită cu un strat de aluminiu.

ADVERTISEMENT

Operele insolite ale lui Christo și ale soției sale au necesitat uneori ani de concepție și milioane de dolari pentru ca lucrarea să dureze numai câteva zile.

„Facem aceste lucrări pentru noi înșine. Dacă îi place cuiva, este un bonus. Noi facem arta care ne place. Aceste proiecte ne aduc în locuri mult mai bogate decât lumea artei. Este o aventură”, mărturisea în trecut soția lui Christo, relatează libertatea.ro.

ADVERTISEMENT

Artistul plastic bulgar a refuzat de-a lungul vieții sale bani de la sponsori sau subvenții guvernamentale, realizând artă gratuită pentru milioane de oameni prin spiritul antreprenorial al soției sale.

 

ADVERTISEMENT
Tags: