Antrenorul german Christoph Daum, trecut în nefiinţă duminică, 24 august, a avut o carieră impresionantă, cu suişuri şi coborâşuri. Ultima sa experienţă pe bancă a fost la cârma naţionalei României, în perioada 2016-2017, aceasta fiind şi singura dată când Daum a activat ca selecţioner.
Christoph Daum a pierdut lupta cu o boală grea, un cancer pulmonar cu care a fost diagnosticat în 2022, la 5 ani după ce a părăsit postul de selecţioner al României. Germanul a adunat la conducerea tricolorilor doar 10 meciuri, cu un bilanţ de 3 victorii, 3 egaluri şi 4 înfrângeri.
Christoph Daum a fost unul dintre cei mai importanţi antrenori din fotbalul german, având în palmares inclusiv un titlu de campion în Bundesliga, cu VfB Stuttgart, în 1991-1992, cucerit la vârsta de 39 de ani. În perioada petrecută la Stuttgart, Daum s-a confruntat şi cu un prim episod neplăcut, care i-a pătat performanţele.
Astfel, după câştigarea campionatului în Germania, VfB a jucat în primul tur preliminar al Ligii Campionilor cu Leeds United, iar Christoph Daum a comis o gafă inexplicabilă. În retur, pe final de meci, când echipa sa era calificată, tehnicianul a apelat la un al patrulea jucător străin, încălcând o regulă existentă la acea vreme. UEFA a decis rejucarea meciului pe teren neutru, iar Leeds s-a calificat cu 2-1.
Christoph Daum, care a plecat de la Stuttgart în 1993, şi-a revenit din acest prim şoc al carierei sale şi, după doi ani petrecuţi în Turcia, la Beşiktaş, cu care a câştigat un titlu, a revenit în Germania. În perioada 1996-2000, Daum a antrenat-o pe Bayer Leverkusen, echipă cu care a terminat de trei ori pe locul al doilea în Bundesliga.
După Euro 2000, turneu final la care Germania a eşuat într-o grupă din care România s-a calificat în sferturi, Christoph Daum a primit o veste excelentă. Astfel, şefii federaţiei germane i-au propus postul de selecţioner, acceptând chiar ca Daum să mai activeze un an la Leverkusen, până la finalul contractului, interimar fiind numit Rudi Voller.
Cu contractul vieţii în buzunar, Christoph Daum a primit o lovitură teribilă, după ce presa a dezvăluit că antrenorul a consumat cocaină, fiind implicat şi în petreceri monstru cu prostituate. În primă fază, Daum a ameninţat presa şi a încercat să aducă dovezi referitoare la nevinovăţia sa.
Abia un an mai târziu, după ce întreg scandalul îl putea trimite la închisoare, Christoph Daum a admis public că a consumat cocaină ocazional, subliniind însă că nu e dependent de droguri. Între timp, în octombrie 2000, după ce probele biologice au arătat clar consumul de cocaină, federaţia germană a fost neiertătoare, anulând înţelegerea cu Christoph Daum privind postul de selecţioner şi numindu-l cu drepturi depline pe interimarul Rudi Voller.
Greşeala pe care a comis-o aflându-se la apogeul carierei a avut efecte dramatice pentru Christoph Daum. Pe lângă faptul că a pierdut şansa de a pregăti una dintre cele mai puternice naţionale din lume, Daum a fost evitat mulţi ani de echipele de club germane, care n-au dorit să se asocieze cu trecutul antrenorului.
Singura echipă care a acceptat să-i ofere şansa reabilitării a fost FC Koln, în 2006, Daum întorcându-se astfel la primul club la care a antrenat. Ulterior, în 2011, el a mai avut o scurtă experienţă, de 7 meciuri, la Eintracht Frankfurt, părăsind-o după confirmarea matematică a retrogradării.