Fotbal intern

Un an cu Daum. Calificare: “nein”! Fotbal: “null”! Perspectivă: “kein”!

A sosit în România exact acum un an, pe 7 iulie 2016, cu o cursă "low-cost", fiind privit de şefii Federaţiei Române de Fotbal ca un Mesia în fotbalul nostru. Naţionala tocmai părăsise...
08.07.2017 | 00:06
Un an cu Daum Calificare nein Fotbal null Perspectiva kein
ADVERTISEMENT

A sosit în România exact acum un an, pe 7 iulie 2016, cu o cursă “low-cost”, fiind privit de şefii Federaţiei Române de Fotbal ca un Mesia în fotbalul nostru. Naţionala tocmai părăsise turneul final al Campionatuzlui European din Franţa pe uşa din dos, după un eşec cu Albania, iar preşedintele FRF, Răzvan Burleanu hotărâse că e vremea să… schimbe aerul la cârma primei reprezentative. Alesul? Christoph Daum, un nume în fotbalul european, dar care ieşise din scenă încă din luna martie 2014 şi mai avea şi o tinichea de “coadă”, un scandal legat de consumul de cocoaină în anul 2000…

Pentru şefii FRF a contat, însă, doar faptul că a fost campion în Germania, Austria şi de trei ori în Turcia, pregătind şi echipe de club importante precum FC Koln, Stuttgart, Bayer Leverkusen, Beşiktaş, Fenerbahce, Austria Viena şi Club Bruges. A acceptat imediat propunerea lui Răzvan Burleanu şi a sosit în România alături de secundul Rudi Verkempinck, dar şi de… fiul său Marcel Daum (30 de ani) care, graţie funcţiei de videoanalist, a primit un salariu de 3.500 de euro pe lună, mai mult faţă de alţi membri importanţi din echipa de lucru a lui Christoph Daum.

ADVERTISEMENT

Primul seleţioner străin din istoria naţionalei României

Propunerea administraţiei FRF pentru postul de selecţioner al României a fost aprobată de Comitetul Executiv pe data de 7 iulie 2016, numirea tehnicianului în vârstă de 62 de ani fiind votată de către toţi membrii prezenţi la şedinţă, 8. În sală au fost doar opt persoane dintre cele 15 care formează Comitetul Executiv, dar decizia nu a mai fost atacată de “facţiunea Prunea”, care se opunea venirii germanului.

Astfel, Christoph Daum devenea primul selecţioner străin din istoria primei reprezentative. O nouă şansă acordată lui Daum în carieră, după ce acesta a fost la un pas să preia naţionala Germaniei în 2000, înainte de a izbucni “scandalul cocaina”.

ADVERTISEMENT

După ce Daniel Isăilă a refuzat să colaboreze cu antrenorul german, noul selecţioner a decis să îi păstreze în staff-ul său pe Ionuţ Badea şi pe medicul Dan Oproiu şi doi maseuri. În rest a venit în cea mai mare parte cu oamenii săi.

Salariu uriaş, “mascat” de Federaţie

“Nu pot comenta nimic, până când cerneala nu va fi uscată pe un document”, a fost primul comentariu al lui Daum, atrunci când a fost întrebat despre cât va câştiga la conducerea naţionalei, în urma contractului ce se întinde până la finele anului 2017, cu obiectiv calificarea României la turneul final al Campionatului Mondial din 2018.

ADVERTISEMENT

Apoi, au început controversele. “Bild” a anunţat suma de 1,1 milioane de euro pe an, Burleanu a “tăiat-o” la aproape jumătate, în speţă 500.000 de euro, în timp ce, se pare, suma reală ar fi de 60.000 de euro lunar net, adică 720.000 de euro pe an.

Tehnicianul de 62 de ani a replicat că tocmai refuzase, pentru a veni în România, o ofertă de 2,5 milioane de euro din Arabia Saudită, lucru ciudat atâta timp cât, în septembrie 2015, preşedintele Federaţiei de Fotbal din Croaţia, Davor Suker, îi oferise doar 15.000 de euro pe lună pentru a prelua naţionala. Neamţul a cerut 25.000, Suker a spus nu, aşa că oferta FRF a venit ca o mană cerească, în condiţiile în care precedentul selecţioner, Anghel Iordănescu, câştiga doar 400.000 de euro pe an.

ADVERTISEMENT

Ce a promis Christoph Daum

* Vrem să obţinem calificarea la Campionatul Mondial din 2018, iar pentru asta trebuie să fim o comunitate unită, atât în afara terenului, cât şi în teren. Avem nevoie de reguli clare şi de înaltă disciplină!

* Vom ataca întotdeauna, indiferent dacă mingea e la noi sau la adversar. Pentru a ataca trebuie să avem în primul rând balonul, iar dacă pierdem mingea trebuie să o cucerim.

* Individualitatea poate decide un meci, dar caracterul fiecăruia în parte decide succesul din viitor. Am încredere în fiecare colaborator şi în antrenorii din fotbalul românesc. Trebuie să obţinem rezultate optime.

* Niciodată n-aş spune într-o conferinţă de presă comentarii despre jucătorii care au fost la EURO. Jucătorii au dreptul să afle întâi de la mine ce părere am despre prezenţa lor.

* Voi învăţa foarte repede şi limba română.

Ce a realizat Christoph Daum

* Calificarea directă la Mondiale e aproape compromisă, în momentul de faţă fiind un vis chiar şi ocuparea locului secund în grupă, care duce la baraj

* “Tricolorii” numai că nu au atacat în aceste preliminarii, înscriind doar 7 goluri, dintre care 5 într-un singur meci, în Armenia, unul în meciul de debut cu Muntenegru, iar ultimul în Polonia, la scorul de 3-0, când oricum numai conta. În rest, s-a ales praful de filosofia neamţului, care nu a riscat în niciun moment, chiar şi atunci când calificarea părea compromisă

* A criticat fotbalul românesc şi implicit jucătorii români, acuzându-i făţiş de lipsă de valoare

* Nu ştie boabă de română şi nici nu pare să vrea să înveţe

Ce şanse de calificare mai are naţionala

clasa

În acest moment mai sunt de disputat, în grupa României, următoarele partide:

1 septembrie 2017: Kazahstan – Danemarca (ora 19:00), Danemarca – Polonia, România – Armenia (ora 21:45)

4 septembrie 2017: Armenia – Danemarca (ora 19:00), Muntenegru – România, Polonia – Kazahstan (ora 21:45)

5 octombrie 2017: Armenia – Polonia (ora 19:00), Muntenegru – Danemarca, România – Kazahstan (ora 21:45)

8 octombrie 2017: Danemarca – România, Kazahstan – Armenia, Polonia – Muntenegru (ora 19:00)

Pentru a ajunge măcar la baraj, “tricolorii” ar trebui să câştige ambele jocuri din deplasare, cu Muntenegru şi Danemarca (echipe cu care au remizat pe teren propriu), şi să obţină victoriile “de serviciu” cu Armenia şi Kazahstan pe teren propriu, la Bucureşti şi, respectiv, Ploieşti.

Teoretic, totul e posibil, şi de aceea Daum nu vrea să renunţe, deşi Răzvan Burleanu, cel care l-a ţinut în braţe până acum, i-a găsit şi posibilii înlocuitori. Unul, Cosmin Olăroiu, a şi declinat oferta, iar Mircea Lucescu nu pare tentat de revenirea la naţională. Rămâne de văzut ce va fi, dacă nu cumva şeful FRF va scoate din nou din joben o variantă prin care va lăsa din nou fotbalul românesc cu gura căscată. Deocamdată, prima sa încercare, Christoph Daum, se pare că ne va lăsa cu… mâna goală.

ADVERTISEMENT