News

Chuck Norris urmează dieta lui Iisus

Este unul dintre eroii zilelor noastre: îl vedeţi în filme, jucând cele mai dure scene de luptă, dar îl puteţi admira şi ca sportiv - în special în domeniul artelor marţiale, atunci când...
17.04.2014 | 12:53
Chuck Norris urmeaza dieta lui Iisus

Este unul dintre eroii zilelor noastre: îl vedeţi în filme, jucând cele mai dure scene de luptă, dar îl puteţi admira şi ca sportiv – în special în domeniul artelor marţiale, atunci când apare în emisiunile tv. Chuck Norris este, într-adevăr, o legendă, însă energia şi forma fizică de care dă dovadă nu sunt nici de departe un mit sau un scenariu de Hollywood. Vedeta duce o viaţă cumpătată, urmează un anumit regim alimentar şi se antrenează mai multe ore pe zi.

Aceleaşi alimente ca în stilul mediteranean
De curând le-a mărturisit fanilor că se ghidează după regimul alimentar pe care îl urma Iisus, deoarece acesta i se pare cel mai potrivit nevoilor corpului. Mai mult, vedeta a explicat, pornind de la cartea medicului Don Colbert numită „Ce ar mânca Iisus?”, de ce regimul pe care l-ar fi urmat Mântuitorul este unul deosebit de sănătos. Potrivit medicului, Iisus urma ceea ce astăzi numim dieta mediteraneană.

Biblia vorbeşte despre peşte, miere, pâine şi vin
Biblia oferă indicii despre obiceiurile alimentare ale lui Iisus în versete, cum ar fi Luca 24:42, din care aflăm că mânca peşte fiert şi fagure de miere. În alte pasaje este descris cum consuma el peşte, pâine şi vin la hrănirea mulţimilor, la nunta din Cana şi la Cina cea de Taină.
Chuck Norris, urmând cartea doctorului Colbert, aminteşte dietele pe care le ţinea populaţia care trăia în Israel în urmă cu peste 2.000 de ani. Născut printre evrei, Iisus respecta probabil regulile alimentare prevăzute în Vechiul Testament, care erau obligatorii. Se putea consuma peşte cu solzi şi aripioare, oaie, vită şi capră. Alimentele interzise erau: crustaceele (crabi, homari, creveţi), moluştele (scoici şi midii), somnul şi porcul (în special pentru că această carne se alterează mai repede decât altele, iar deşertul nu era o zonă propice conservării alimentelor).

Multe fructe, brânză şi măsline
O masă sănătoasă era compusă din pâine (azimele nedospite), legume, ulei şi fructe uscate sau proaspete. Un mic dejun uşor este compus din pâine integrală, măsline şi brânză (de oaie sau capră) – acesta era luat la pachet şi mâncat la mijlocul dimineţii.
Cinele erau mult mai bogate, conţinând tocană de legume (linte), pâine (orz pentru cei săraci, grâu pentru cei bogaţi), fructe, ouă şi brânză. Peştele era servit în mod regulat (mai ales ca o gustare cu pâine), dar carnea roşie era servită doar la ocazii speciale (probabil o dată pe lună). Lăcustele erau o delicatesă şi se spunea că aveau gust de pui. Chuck Norris precizează că i se par mai apropiate de creveţi, la gust, numai că evreii nu aveau de unde să ştie acest lucru, pentru că le era interzis consumul de crustacee.

„Meniul” din Nazaret
Vedeta trece în revistă şi alimentele care, potrivit cercetătorilor, erau disponibile în urmă cu peste 2.000 de ani în Nazaret: grâne (grâu, ovăz şi sorg); leguminoase (linte, fasole şi năut – erau prăjite, uscate şi folosite la supe, tocane şi piureuri); legume (castraveţi, ceapă, usturoi, praz); fructe (măsline, smochine, struguri, pepene galben, rodii, curmale, produse secundare din fructe – ulei de măsline, stafide, vin, smochine uscate, prăjituri cu smochine, sirop, miere); fructe cu coajă (nuci, fistic, migdale); condimente (chimion, mărar, scorţişoară, mentă, isop, nalbă, cicoare, muştar, coriandru, sare); lapte şi produse secundare din lapte (unt, leben – lapte covăsit -, iaurt, brânză); carne şi altele (ouă, peşte sărat, produse secundare din peşte – saramură de peşte, sos de peşte -, miel, carne de vită – probabil destul de rar -, păsări – găini, porumbei).

„Trebuie să introducem ceea ce e bun pentru minte şi suflet”

Având în vedere valorile nutriţionale ale produselor de mai sus, Chuck Norris îl citează pe doctorul israelian Aaron Tabor, care a scos în evidenţă următoarele beneficii ale mâncărurilor şi băuturilor pe care Iisus probabil le consuma:
– Smochinele sunt surse excelente de fibre dietetice şi potasiu, precum şi de fitonutrienţi antioxidanţi cum ar fi antociani şi carotenoide;
– Mierea neprelucrată are fitonutrienţi care luptă împotriva agenţilor cauzatori de cancer şi poate ajuta la echilibrarea zahărului şi a colesterolului din sânge. Carbohidraţii din miere sunt o sursă de energie bună şi îmbunătăţesc sănătatea tractului digestiv prin promovarea bacteriilor benefice;
– Oţetul, inclusiv oţetul de vin şi oţetul de mere, poate echilibra glicemia şi poate creşte absorbţia de calciu din legume;
– Peştele gras – cum ar fi păstrăvul, macroul, heringul şi sardinele – este mare sursă de acizi graşi Omega 3, care au agenţi antiinflamatori, ajută la stabilirea unui nivel sănătos al lipidelor din sânge, reduce tensiunea arterială şi riscul apariţiei bolilor de inimă;
– Rodia este un „superfruct”, deoarece este bogată în antioxidanţi, şi sprijină sănătatea inimii, sănătatea sânilor, sănătatea prostatei şi pe cea a pielii. Nutritiv, o singură rodie oferă aproximativ 50% din fibrele şi vitamina C necesare organismului nostru zi de zi;
– Strugurii sunt o sursă bogată în fitonutrienţi, inclusiv resveratrol, saponine şi mulţi alţi compuşi antioxidanţi;
– Uleiul de măsline conţine compuşi antiinflamatori şi antioxidanţi, precum şi grăsimi mononesaturate, care ajută la susţinerea sănătăţii inimii, prin reducerea nivelului de colesterol rău;
– Carnea de miel este o sursă excelentă de proteine, vitaminele B3 şi B12, seleniu, zinc, fosfor şi fier;
– Pâinea din cereale integrale este bogată în vitamine, minerale şi fibre alimentare solubile.

În pragul Paştelui romano-catolic, Chuck Norris a amintit publicului său că perioada acestei sărbători creştine este un bun prilej pentru a reflecta asupra sănătăţii. „Dar trebuie să ne amintim şi să avem grijă ca în dietele noastre să introducem şi punctul de vedere holistic, să ne gândim şi la ceea ce e bun pentru minte şi suflet. Chiar însuşi Iisus a spus: «Omul nu trebuie să trăiască doar cu pâine, ci cu fiecare cuvânt care iese din gura Domnului»”, a mai amintit Chuck Norris.

• Biblia oferă indicii despre obiceiurile alimentare ale lui Iisus în versete, cum ar fi Luca 24:42, din care aflăm că mânca peşte fiert şi fagure de miere. În alte pasaje este descris cum consuma el peşte, pâine şi vin la hrănirea mulţimilor, la nunta din Cana şi la Cina cea de Taină

Ce a fost pe masă la Cina cea de Taină?

De-a lungul timpului, istoricii, cercetătorii şi artiştii au încercat să refacă meniul de la Cina cea de Taină. Pentru acest lucru au folosit pasaje din textele apostolilor, dar s-au bazat şi pe studiul obiceiurilor alimentare din zonă la acea vreme, precum şi pe opere ale unor mari artişti care au pictat momentul.

Potrivit Scripturii, pe masă s-au găsit, cu siguranţă, pâine (dospită) şi vin, Iisus fiind cel care le-a împărţit apostolilor Săi. Pâinea trebuie să fi fost dospită, pentru că azimele (pâinea nedospită), în tradiţia iudaică, se consumau abia după înjunghierea mielului pascal.

E foarte puţin probabil ca orice fel de carne să se fi aflat pe masă, căci Iisus şi apostolii săi duceau o viaţă modestă, iar carnea apărea mai degrabă în meniurile celor bogaţi. Mai mult decât atât, cercetătorii şi Biserica s-au pus de acord că la Cina cea de Taină nu s-a consumat miel. Iisus a fost cel care s-a dăruit apostolilor în calitate de victimă – mielul înjunghiat pentru păcatele lumii.

Israelul, la acea vreme, era în mijlocul primăverii. Este posibil deci ca pe masă să se fi găsit grâne, dar acestea ar fi provenit din producţia din anul precedent. Cum nu era încă vremea recoltei, fructele care s-ar fi putut afla pe masă (curmale, smochine, măsline ori rodii) erau sub formă uscată. Este probabil însă ca pe masă să se fi aflat miere şi ulei de măsline.