News

Ciclonul Amphan a făcut prăpăd în India și Bangladesh! Aproape 100 de persoane și-au pierdut viața

21.05.2020 | 21:16
Ciclonul Amphan a facut prapad in India si Bangladesh Aproape 100 de persoane siau pierdut viata
Ciclonul Amphan a ucis aproape 100 de oameni din India și Bangladesh. Sursa foto: AFP
ADVERTISEMENT

De parcă pandemia de coronavirus nu ar fi fost de ajuns, India și Bangladesh s-au văzut nevoite să înfrunte și intemperiile vremii, întrucât ciclonul Amphan a măturat în ultimele zile tot ce i-a stat în cale. Aproape 100 de persoane ucise, alte câteva sute de sate inundate, zeci de mii de case distruse și nenumărate culturi agricole ruinate. Acesta este bilanțul unuia dintre cele mai mari dezastre naturale din îndelungata istorie a celor două state asiatice.

Ciclonul Amphan a ucis aproape 100 de persoane din India și Bangladesh

Dacă ar fi să ne raportăm la cifrele (încă provizorii) anunțate joi, pe teritoriul Indiei s-au înregistrat 72 de decese, toate  în statul Bengalul de Vest, în vreme ce autoritățile din Bangladesh au raportat 16 morți. În pofida daunelor considerabile cauzate de cel mai puternic ciclon format în Golful Bengal în secolul XXI, pierderile de vieţi omeneşti sunt limitate, mai ales dacă luăm faptul că astfel de fenomene au provocat de-a lungul timpului mii de victime în această regiune a lumii.

ADVERTISEMENT

Cu ajutorul unor sisteme eficiente de monitorizare meteorologică și având experiența cicloanelor din ultimii ani, cele două naţiuni din Asia de Sud au evacuat peste trei milioane de persoane, ca măsură de precauţie. Joi, apa stagna pe străzile inundate ale orașului indian Calcutta, iar copacii şi stâlpii de electricitate doborâţi de vânt blocau în unele locuri circulaţia. Totodată, serviciile de internet și telefonie mobilă au devenit indisponibile.

A fost îngrozitor şi am crezut că era sfârşitul“, a povestit pentru AFP Susanta De, o funcţionară bancară în vârstă de 40 de ani, rememorând cele șase ore în care ciclonul a lovit miercuri seara metropola cu peste 15 milioane de locuitori. „Nu se auzea decât urletul vântului şi sunetele produse de geamurile sparte”, a mai spus aceasta, adăugând că în astfel de momente „fiecare secundă părea să dureze o oră“.

ADVERTISEMENT

Nici digurile nu au putut rezista vântului care sufla cu peste 160 de km/h

Format în weekend-ul trecut în largul Indiei, Amphan (pronunţat „um-pun”) a atins zona de uscat miercuri după-amiază, la sud de Calcutta, fiind însoţit de ploi abundente și intensificări ale vântului ce sufla cu până la 165 de km/h. Potrivit Biroului Naţiunilor Unite din Bangladesh, 500.000 de locuitori s-au ales cu casele grav avariate în urma intemperiilor vremii, iar 10.000.000 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În Buri Goalini unul dintre cele mai afectate orașe din Bangladesh, „ciclonul nu a făcut victime, dar ne-a distrus mijloacele de trai“, a declarat Bhabotosh Kumar Mondal, responsabil municipal. Totodată, acesta a descris „devastarea incredibilă” a „celui mai mare dezastru natural din secolul XXI”.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte a frontierei, în India, ministrul-șef al Bengalului de Vest a declarat cu sinceritate că „nu am văzut niciodată un dezastru de o asemenea magnitudine“. Ciclonul a doborât stâlpi de electricitate, a secţionat cabluri şi a distrus transformatoare, sistând astfel furnizarea energiei electrice pentru 15 milioane de locuitori. Mulți dintre aceștia nu dispuneau de curent electric nici joi, după aproape 24 de ore.

În satul Purba Durgabati din Bangladesh, sute de oameni s-au luptat toată noaptea încercând să consolideze digul care le protejează localitatea, însă creşterea apelor râului l-a pulverizat pe o lungime de aproape doi kilometri, 600 de case fiind astfel inundate. „Casa mea este sub apă. Ferma mea de creveţi a dispărut. Nu ştiu cum voi supravieţui“, a declarat Omar Faruq, un tânăr în vârstă de 28 de ani.

ADVERTISEMENT

Amphan este cel mai puternic ciclon care s-a format în Golful Bengal din 1999, când 10.000 de oameni au murit în Odisha (India). De atunci, țările din regiune au construit mii de adăposturi pentru populaţie şi au implementat politici pentru evacuarea rapidă a locuitorilor.

Cu toate acestea, operațiunile de evacuare au fost îngreunate de pandemia de coronavirus. Pentru a preveni răspândirea bolii, autorităţile au solicitat persoanelor strămutate să respecte măsurile de distanțare socială în adăposturi şi să poarte măşti de protecție. Nu toată lumea s-a conformat, însă, acestor solicitări, susțin cei de la AFP.

ADVERTISEMENT
Tags: