Ciclonul Boris, prezent zilele trecute în mai multe state din Europa Centrală, s-a abătut în ultimele ore și asupra României. Cea mai gravă situație a fost raportată în județul Galați, acolo unde cel puțin patru oameni au fost uciși de viitură.
Bilanțul celor mai grave inundații produse în România, în ultimii ani, a crescut. Duminică, încă o persoană a fost găsită decedată la Galați, e vorba de un bărbat. Astfel, cinci morți s-au raportat în urma viiturii din noaptea de vineri spre sâmbătă.
Autoritățile locale mai anunță că încă o persoană mai este dispărută în localitatea Slobozia Conachi. Cea de-a doua persoană a fost găsită în viață și nu a suferit răni.
Guvernul a anunţat că până în momentul de faţă au fost evacuate din zonele inundate un număr de 271 de persoane, în timp ce autorităţile încearcă să convingă alţi 14 locuitori din comuna gălăţeană Pechea pentru să meargă într-o zonă sigură.
Până la această oră au fost amenajate 30 de locuinţe modulare, din cele 50 din primul lot trimis către zonele afectate. În plus, în localităţile Slobozia Conachi şi Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 locuri fiecare. “Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit şi tot ce este necesar pentru cazarea temporară”, se arată într-un comunicat al Executivului.
Un număr de 569 de salvatori (pompieri, jandarmi, poliţişti, forţe ale armatei, personal al aviaţiei) au fost implicaţi în acţiunile de salvare şi de ajutorare în 22 de localităţi din judeţul Galaţi: Valea Mărului, Piscu, Pechea, Slobozia Conachi, Griviţa, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Corni, Băneasa, Corod, Târgu Bujor, Jorăşti, Drăguşeni, Smulţi, Bereşti, Bereşti Meria, Bălăbăneşti, Tudor Vladimirescu, Bălăşeşti, Rediu şi Sugurlui.
Premierul Marcel Ciolacu s-a angajat în faţa locuitorilor din Slobozia Conachi că cele aproximativ 700 de locuinţe afectat de inundaţii şi viituri vor fi refăcute cu bani din fonduri guvernamentale.
“Eu mă oblig în faţa primarului, fiindcă este reprezentantul comunităţii, împreună cu Consiliul Judeţean, ca într-o perioadă scurtă să intervenim să refacem şi casele oamenilor, o să urmeze o perioadă de expertiză, dar cred că conectivitatea în primul rând e cea mai importantă”, a spus şeful guvernului.
“Se refac casele, Armata şi Ministerul de Interne o să se implice şi pentru curăţenie”, a dat asigurări Ciolacu.
În acelaşi timp, ţara se mobilizează pentru a sări în ajutorul celor din zonele afectate, iar ISU Prahova a anunţat că va trimite tabăra mobilă în judeţul Galaţi.
Dacă iniţial au fost trimişi în zonă opt pompieri prahoveni, ulterior ISU Prahova a transmis: “S-au suplimentat forţele cu tabăra mobilă – trei autocamioane şi nouă pompieri de la Detaşamentele 2 Ploieşti, Câmpina şi Mizil. Se deplasează spre judeţul Galaţi”.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj în care le-a transmis condoleanţe victimelor inundaţiilor din Galaţi şi spune că România trebuie să-şi întărească capacitatea de a anticipa fenomenele meteo extreme.
“Inundaţiile severe care au afectat o mare parte din ţară au dus la pierderi de vieţi şi la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecinţe dramatice asupra oamenilor. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag şi un mesaj de solidaritate cu toţi cei afectaţi de această calamitate”, spune preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului mai spune că schimbările climatice cresc riscul asociat fenomenelor ciclonice şi, implicit, al inundaţiilor.
“Având în vedere creşterea frecvenţei acestor fenomene, este obligatoriu să accelerăm proiectele de infrastructură critică, menite să reducă riscurile dezastrelor provocate de inundaţiile severe. Totodată, trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populaţia şi de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice. În egală măsură, este foarte important ca cetăţenii să urmărească şi să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele materiale semnificative”, a mai spus Ioahnnis, în mesajul său.
În acelaşi timp, premierul Marcel Ciolacu şi-a întrerupt sâmbătă vizita în judeţul Botoşani şi s-a îndreptat spre locul dezastrului, în judeţul Galaţi. Prezent la Slobozia Conachi, premierul a vizitat mai multe locuinţe afectate de viituri.
El spune că e nevoie de o “discuţie foarte serioasă” cu privire la situaţia din Galaţi, în condiţiile în care este pentru a treia oară când judeţul este lovit de inundaţii.
“Trebuie o discuţie foarte serioasă, şi am început-o deja cu ministrul Mediului, pentru că este a treia oară când se întâmplă în această zonă şi este solicitarea Prefecturii şi Consiliului Judeţean să vedem cum – pentru că dânşii ţin ca şi organizare administrativă de Iaşi – să vedem cum vom funcţiona după o intervenţie, părerea mea, va fi o intervenţie de fond, ca acest lucru să nu se mai întâmple.
Trebuie, cumva, să venim cu un act normativ, să dislocăm Galaţiul şi această zonă de Iaşi, chiar dacă conexiunea este foarte clară ca şi circulaţie a apelor, dar cred că s-a pierdut deja mult prea mult timp”, a spus Marcel Ciolacu.
Autoritățile anunță că numărul victimelor produse de inundaţii în judeţul Galaţi revine la patru. IGSU a explicat că a cincea persoană anunţată ca decedată nu a fost victima fenomenelor meteo, ci murise dinainte.
”În urma verificărilor efectuate de organele abilitate a 5-a victimă nu a decedat din cauza efectelor meteo, ci din alte cauze, fiind decedată de două zile”, anunță ISU Galați.
Bilanțul negru al inundațiilor de la Galați a crescut la cinci morți. Încă o persoană fără suflare a fost găsită în comuna Costache Negri. Din informațiile oficiale, la acest moment, în urma manifestării fenomenelor meteo extreme, au murit 5 persoane: 1 în localitatea Pechea, 1 în localitatea Dragușeni, 1 în localitatea Corod și 2 în localitatea Costache Negri.
O altă femeie este dată dispărută. Spre zonele afectate de inundații din Galați se îndreaptă un elicopter din Capitală. ”Pe lângă forțele de intervenție implicate în gestionarea situațiilor de urgență de la sol, un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcționat spre județul Galați, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare”, anunță IGSU.
Conform celor mai noi informații venite din județul Galați, numărul persoanelor ucise de viiturile produse în zonă crește la patru. Este vorba despre un bărbat din Pechea, un bărbat din Drăgușeni, o femeie din Costache Negri și o femeie din Corod.
Din păcate, bilanțul ar putea crește în următoarele ore, asta pentru că situația în zonă continuă să fie una gravă. O altă persoană este dată dispărută. Sunt aproape 100 de evacuați. Raed Arafat, șeful DSU, se îndreaptă către zonele afectate. Urmează să fie folosit și ajutor aerian.
Încă de vineri, 13 septembrie, meteorologii ANM au anunțat că ciclonul Boris va afecta și România în acest weekend. S-au anunțat averse torențiale, descărcări electrice, vânt puternic și grindină. În anumite zone ale țării, temperaturile vor scădea, în timpul nopții, până la 10 grade Celsius.
Din păcate, prognozele s-au adeverit, iar vremea extremă a lovit crunt mai multe zone din țară. IPJ Galaţi a informat că, în urma precipitațiilor abundente din noaptea precedentă, județul Galați se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localităţi. Ploile au dus la blocarea temporară a unor drumuri județene şi naționale.
Viiturile au luat viața a cel puțin două persoane, până în prezent. E vorba de un bărbat și o femeie din localitățile Pechea și Drăgușeni. ”La Pechea a fost găsită o victimă, bărbat, plutind în incinta curții și o femeie a fost găsită la Drăgușeni”, spune purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Dan Ionașcu, pentru Mediafax.
De asemenea, situația este gravă și în alte comune din județul de la malul Dunării. În prezent, zeci de familii sunt evacuate de către autorități, anunță Prefectura Galați.
”Sunt 60 de persoane evacuate, dar încă se lucrează pentru evacuarea și altor familii. Sunt în acțiune 7 bărci de intervenție și până la acest moment s-a confirmat decesul a două persoane, din localitățile Pechea și Drăgușeni, un bărbat și o femeie”, spune Teodora Diaconița, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați.
De notat că sâmbătă, la orele dimineții, este o alertă de cod roșu pentru ploi abundente în Berești-Meria și Bălăbănești. ”Se vor semnala averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de peste 60 l/mp”, anunță ANM.
O situație gravă este și în localitatea Cudalbi din Galaţi. Primarul Grigore Ghionea a spus că apa a fost mult mai mare faţă de inundaţiile din 2013. Edilul, alături de alţi localnici, s-au refugiat la etajul căminului cultural. Pe stradă viitura are 1,5 metri.
Șeful DSU, Raed Arafat, anunță că în Galați s-a trimis sprijin din alte județe. ”Situația cea mai serioasă este, în acest moment, în județul Galați, localitatea Pechea. Într-adevăr, în zona respectivă au apărut cele două decese, sunt mobilizați pompierii, cel puțin la nivelul județului e ridicat nivelul de mobilizare la cel mai mare grad – la gradul 4 – iar inspectoratul general a mai mobilizat echipaje și utilaje de la încă șapte județe acolo.
S-a ținut legătura și cu subprefectul și cu inspectorul șef, continuă operațiunile de salvare. Bineînțeles, acum, la lumina zilei e mai ușor de evaluat situația și așteptăm un raport din partea dânșilor să vedem dacă mai e nevoie de ceva sprijin.
În același timp, sunt alertate și echipe aeriene de salvare care se pregătesc în cazul în care vizibilitatea și vremea vor permite să se intervină acolo, să vină în sprijin pe partea de căutare și salvare”, a spus Arafat, la Antena 3.
IPJ Galați a anunțat care sunt drumurile județene blocate de viitură: