News

Ciclonul care a făcut ravagii în Italia se apropie de România. Meteorologii ne avertizează că vremea se va schimba radical

Ploi puternice şi vijelii se anunţă pentru zilele următoare, în România. Ciclonul care a devastat nordul Italiei se îndreaptă spre ţara noastră.
18.05.2024 | 14:28
Ciclonul care a facut ravagii in Italia se apropie de Romania Meteorologii ne avertizeaza ca vremea se va schimba radical
Revin vijeliile şi ploile în România Foto: Freepics
ADVERTISEMENT

Frontul ciclonic care a făcut ravagii în Europa, în special în Italia, se apropie periculos de România, iar pentru perioada următoare meteorologii prognozează un grad mare de instabilitate atmosferică, cu ploi însemnate cantitativ, însoţite de vijelii.

Vremea devine instabilă începând de duminică seara

La nivelul României, instabilitatea atmosferică va începe să fie resimţită de duminică seara, însă meteorologii ne liniştesc spunându-ne că amploarea fenomenelor nu va fi la nivelul pe care l-am văzut joi şi vineri în Europa.

ADVERTISEMENT

“Activitatea ciclonică în zona mărilor și a oceanelor este destul de mare pentru că temperatura apei este destul de ridicată, favorizează evaporarea și în același timp se formează cicloane care determină astfel de manifestări de instabilitate”, a explicat meteorologul Oana Păduraru, la Antena 3 CNN, cauza acestei instabilităţi atmosferice cu accente violente.

“Ne așteptăm la averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, dar și probabilitate mare pentru căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

Fenomenele vor începe din partea de sud-vest a țării, manifestându-se în special în Oltenia și în zona Banatului, apoi treptat se vor extinde și în jumătatea de vest a Munteniei, Crișana, Transilvania și Maramureș, și doar izolat în celelalte zone”, a mai spus meteorologul ANM, legat de modul de manifestare a fenomenelor atmosferice la nivelul ţării noastre, în perioada următoare.

În ceea ce priveşte cantitățile de precipitaţii, atât pe intervale scurte de timp, cât și prin acumulare, cu precădere în noaptea de duminică spre luni și pe parcursul zilei de luni, acestea vor depăși 20-25 litri/metru pătrat.

ADVERTISEMENT

“În cursul săptămânii viitoare, chiar dacă vor mai fi și perioade cu un grad mai redus de instabilitate atmosferică, vor fi destul de multe ploi, în special în jumătatea de vest a țării, ploi însoțite și de descărcări electrice, dar și de căderi de grindină”, mai spune meteorologul Oana Păduraru.

Totuşi, temperaturile vor fi în creștere în acest sfârșit de săptămână, iar mai ales duminică este prognozată vreme caldă în toate regiunile țării, cu valori mai mari ale temperaturii în Banat și în Crișana, unde mercurul din termometre va urca la 28 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

“O vreme caldă, chiar dacă vor mai fi alternanțe, vor fi și pe va fi și pe parcursul săptămânii viitoare, cu maxime frecvent peste 20-22 de grade în toate regiunile”, a mai prognozat meteorologul ANM.

ADVERTISEMENT
Tags: