News

Ciclonul din Marea Neagră, efecte în România. Două tornade, filmate duminică în Moldova și Dobrogea. Video

Două tornade au fost filmate duminică în România. Acestea au apărut în județe din Moldova și Dobrogea.
20.06.2021 | 17:40
Ciclonul din Marea Neagra efecte in Romania Doua tornade filmate duminica in Moldova si Dobrogea Video
Ciclonul din Marea Neagră, efecte în România. Două tornade, filmate duminică în Moldova și Dobrogea. Video. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care fenomenele meteo severe lovesc crunt România, două tornade au fost filmate în județe din Moldova și Dobrogea.

Duminică, doi cetățeni din Botoșani și Tulcea au postat în mediul online imagini care par să arate astfel de manifestări ale vremii.

ADVERTISEMENT

Două tornade, filmate duminică în județe din Moldova și Dobrogea

O locuitoare din Botoșani a surprins cu ajutorul telefonului mobil, duminică la amiază, formarea unei tornade de mici dimensiuni într-o zonă de la periferia orașului.

Pâlnia de formare a fenomenului era în zona unei păduri. Deasupra tornadei se poate vedea şi o serie de nori negri, foarte aproape de pământ.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei zile, județul din nordul țării se află sub cod portocaliu de vreme severă.

A doua tornadă de duminică a fost suprinsă în județul Tulcea, iar dimensiunile vârtejului au fost mai mici, vârtejul formându-se pe Lacul Pietrei.


Județul Tulcea s-a aflat, duminică, sub avertizare cod roșu de inundații. În continuare, în zonă este în vigoare un cod portocaliu de ploi abundente.

ADVERTISEMENT

Tornadele, fenomene prezente tot mai des în România

O tornadă sau o trombă este un vânt foarte puternic ce acționează pe un areal redus sub formă de vârtej de aer, fiind frecvent pe teritoriul Americii de Nord unde mai e numit și twister.

Vântul se rotește în atmosferă pe o axă verticală, fiind în corelație cu mișcările de convecție a aerului. Este însoțit de nori negri de furtună (cumulus și cumulonimbus). Tromba vârtejului de aer se înalță de la suprafața pământului până la nivelul norilor.

ADVERTISEMENT

Manifestările raportate duminică nu au produs pagube. Despre aceste tornade care au mai fost prezente și în trecut în România, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), spunea că sunt fenomene care încep să apară tot mai des în ţara noastră.

”Este o obișnuință deja, să vorbim din ce în ce mai mult de astfel de manifestări, pentru că, acești nori de furtună, cu dezvoltare mare pe verticală, determină pe parcursul perioadelor de instabilitate și astfel de manifestări, vânt rotațional care fie caracterizează intensificări mari și determină vijelii puternice, fie atunci când se confirmă acea pâlnie care atinge solul, capătă denumirea unei tornade”, a spus Mateescu la Antena 3, în urmă cu trei săptămâni.

De-a lungul ultimilor ani, în țara noastră au avut loc din ce în ce mai multe tornade. Cele mai multe au avut loc în orele după-amiezii, în estul și sud-estul României.

Una dintre cele mai puternice tornade din România a avut loc în 1912, în județul Covasna. 17 persoane și-au pierdut viața, 150 au fost rănite și peste 1.500 de case au fost avariate.

ADVERTISEMENT
Tags: