News

Cifre îngrijorătoare. Cele mai multe cazuri de jurnalişti ucişi rămân cu autor necunoscut. Care este situaţia în Europa

Statistică îngrijorătoare la nivel global privind situaţia jurnaliștilor ucişi. În 81% dintre cazurile din ultimii 10 ani nu a fost găsit nici un vinovat. Somalia, Siria, Irak, Sudanul de Sud, Afganistan, Mexic și Filipine sunt statele cu cele mai mari rate ale crimelor contra membrilor presei.
29.10.2021 | 16:03
Cifre ingrijoratoare Cele mai multe cazuri de jurnalisti ucisi raman cu autor necunoscut Care este situatia in Europa
ADVERTISEMENT

Jurnaliștii sunt ucişi fără ca nimeni să fie tras la răspundere. În 81% dintre cazurile din ultimii 10 ani, nu a fost găsit niciun vinovat pentru crimele comise, spune Raportul Global Impunity Index 2021 al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ).

10 ani de crimă împotriva jurnaliștilor

Somalia ocupă primul loc în fruntea statisticilor care spun că, în această țară măcinată de conflicte interne, cazurile de jurnalişti asasinaţi sunt cele mai numeroase, iar făptașii rămân necunoscuți.

ADVERTISEMENT

Raportul prezintă, de altfel, toate țările în care membri ai presei devin ținte ale criminalilor care scapă liberi fără a fi pedepsiți de sistem.

În ultimii 10 ani au avut loc puține schimbări în modernizarea justiției sau de respectare a ordinii publice. Siria, Irakul și Sudanul de Sud sunt țări ce au intrat din în fruntea clasamentului, după Somalia. Aceste țări ocupă primele patru locuri tocmai din cauza situațiilor de conflict și din cauza lipsei de putere a justiției. Toate acestea contribuie la formarea unui cerc vicios de agresiune față de jurnaliști.

ADVERTISEMENT

Pe ce loc este Afganistanul?

În Afganistan, țară afectată greu de căderea regimului democratic, situația nu este clară și nu arată toate detaliile reale. Afganistanul este pe locul cinci, exact ca în ultimii doi ani, cu toate că situația de la fața locului s-a schimbat drastic, iar lucrurile s-au înrăutățit în 2021 odată cu venirea la putere a talibanilor.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan la jumătatea lunii august 2021 în timp ce forțele armate americane și de coaliție au decis să se retragă în mod haotic, lăsând în urmă un popor panicat, dar și jurnaliști disperați să scape cu viață din calea furiei talibanilor.

ADVERTISEMENT

Președintele afgan, Ashraf Ghani, dar și alți membri ai conducerii au fugit din țară, precum și alte sute de jurnaliști, de teama furiei regimului taliban.

Pentru cei 17 jurnaliști uciși cu brutalitate în Afganistan în ultimii zece ani pe care se întind statisticile, dreptatea nu a fost găsită, iar neaplicarea pedepselor pentru criminali riscă să devină la fel ca în Somalia și în celelalte țări din top.

ADVERTISEMENT

90% din actele de violență asupra jurnaliștilor din Afganistan sunt comise de talibani

În ultimele 2 luni s-au raportat mai mult de 30 de violențe și de amenințări la adresa jurnaliștilor din Afganistan, cu aproape 90% din ele comise de talibani, afirmă un grup de monitorizare al presei, relatează Al Jazeera.

În opinia lui Masorro Lutfi, liderul grupului, peste 40% dintre cazurile consemnate de Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Afganistan (ANJU) au constat bătăi fizice, alte 40% au fost amenințări verbale cu acte de violență. Restul cazurilor au vizat ziariști reținuți pentru o singură zi, iar un jurnalist a fost omorât.

Cele mai multe evenimente au fost semnalate în provincii din Afganistan, situate în afara capitalei Kabul, în septembrie și octombrie, cu toate că 6 din cele 30 de incidente violente au avut loc în capitală.

Grupul terorist ISIS-K (Stat Islamic) a declarat că este responsabil de atacul armat din provincia estică Nangarhar realizat la începutul lunii octombrie. În atentat au fost uciși un jurnalist Sayed Maroof Sadat, vărul acestuia și alți doi militanți talibani.

Câți jurnaliști au fost uciși de persoane care nu au fost găsite niciodată?

În timpul celor 10 ani pe care se întind statisticile, 278 de jurnaliști și-au pierdut viața în întreaga lume. Organizațiile extremiste și de crimă organizată sunt responsabile de cele mai multe atacuri contra jurnaliștilor din Siria.

Statisticienii spun că în 226 de cazuri, adică în 81% din total, vinovații au scăpat și nimeni nu a fost condamnat pentru crime.

Statistici crimele nerezolvate împotriva jurnaliștilor. Statistică Fanatik. Sursa: World Bank’s 2020 World Development Indicators
Statistici crimele nerezolvate împotriva jurnaliștilor. Statistică Fanatik. Sursa: World Bank’s 2020 World Development Indicators

 

CJP a ajuns la concluzia că 83% din cazurile de crimă au rămas nesoluționate în ultimii 10 ani, între 1 septembrie 2010 și 31 august 2020.

The Road to Justice“, un studiu realizat în 2014, spune că între 2004 și 2013, în 9 din 10 cazuri criminalii au fost lăsați în libertate în cazul uciderii de jurnaliști.

Alte statistici importante

Mexicul se află pe locul șase în acest clasament pentru al doilea an consecutiv. Trei jurnaliști au fost uciși în 2021, în această țară, pentru că își făceau meseria. Nefiind găsit nici măcar un vinovat

Cel puțin 22 de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume, în 2020, mai mult decât dublu față de 2019.

Pentru 2021 se crede că numărul crimelor față de jurnaliști va fi la fel ca anul trecut, doar că tulburările din Afganistan și alte țări ar putea schimba statistica.

Care este situația din Europa?

În Rusia, unde jurnaliștii în cer lui Vladimir Putin impună legi care să respecte libertatea presei, au fost uciși 6 jurnaliști în ultimii 10 ani.

În Europa au avut loc 50 de crime împotriva jurnaliștilor și a angajaţilor din mass-media. 9 dintre acestea au avut loc în Franța, care ocupă primul loc în Uniunea Europeană la crime împotriva jurnaliștilor. Cei mai mulți jurnaliști din UE au fost uciși în 2015, în număr de 9, fără niciun autor al crimelor.

Statistică Europa: Jurnaliști și muncitori în mass-media uciși sau morți în condiții suspecte. Statistică Fanatik. Sursa Commited to Protect Journalists (CJP) - cjp.org
Statistică Europa: Jurnaliști și muncitori în mass-media uciși sau morți în condiții suspecte. Statistică Fanatik. Sursa: Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) – cjp.org

Ultimul jurnalist ucis al cărui făptaș nu a fost găsit  a murit în 2018 în Slovacia.

Ján Kuciak și logodnica lui Martina Kušnírová au fost găsiți decedați în urma unui incendiu, în propria lor casă, la doar 50 de kilometri de Bratislava, capitala țării, suspecții sunt membri ai guvernului sau organizații criminale.

Statistici 2020-2021

În total 50 de jurnaliști au fost uciși sau au murit în condiții suspecte în Europa, din 2010 până în 2021.

În timp ce la nivel global, numai în 2020 au fost 50 de crime, din care 32 de cazuri au fost confirmate ca asasinate, iar 17 au fost considerate a fi morți suspecte. Sunt 22 de cazuri a căror motivație a crimei este cunoscută, dar autorii nu au fost trași la răspundere.

Numai în 2021, au murit 34 de jurnaliști până în momentele actuale. În cazul a 20 de crime autorul a fost identificat, în timp ce 14 dintre ele au rămas cu autor necunoscut.

Anul cu cele mai multe crime în ultimii 10 ani este 2012, atunci când au murit 106 de jurnaliști. Dintre crimele menționate, în 74 au știut care a fost cauzele morții, iar 30 de cazuri au fost trecute ca fiind morți în condiții suspecte. De asemenea, au murit și 2 angajaţi în mass-media.

 

ADVERTISEMENT