News

Cifre oficiale. Sute de mii de români au renunţat la metrou în ultimele două săptămâni! Pierderile Metrorex sunt uriaşe! Exclusiv

03.04.2020 | 18:50
Cifre oficiale Sute de mii de romani au renuntat la metrou in ultimele doua saptamani Pierderile Metrorex sunt uriase Exclusiv
ADVERTISEMENT

Măsurile de distanțare socială, plus decizia multor companii de a-și lăsa angajații să lucreze de acasă, a făcut ca numărul de călători cu metroul din București să fie, în luna martie, în scădere cu aproape 47%, iar numărul de trenuri să scadă cu 20 de procente.

Metrourile din București circulă aproape goale

Dacă în trecut erau postate pe internet fotografii cu aglomerația de la metrou în orele de vârf, acum intantaneele surprind imagini mai degrabă apocaliptice.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se datorează în primul rând măsurilor de distanțare socială și izolare la domiciliu, impuse prin ordonanțele militare, la care se adaugă și faptul că foarte multe companii au luat decizia de a le da posibilitatea angajaților să lucreze de acasă.

În aceste condiții, Mariana Miclăuș, directorul general al Metrorex, a transmis, în exclusivitate pentru FANATIK, faptul că numărul de călători cu metroul a scăzut în ultima lună cu aproape jumătate față de luna martie 2019, direct proporțional cu încasările.

ADVERTISEMENT

“Veniturile din încasări pe luna martie 2020 au scăzut în procent de circa 47%, comparativ cu luna martie a anului precedent. În aceeași măsură, traficul de călători a suferit o diminuare seminificativă, după cum urmează: martie 2019 – 16.933.063 călători, martie 2020 – 7.915.454 călători”, a transmis directorul Metrorex, în exclusivitate pentru FANATIK.

În ultimele două săptămâni scăderea a fost dramatică

Pe 18 martie, tot la solicitarea FANATIK, Metrorex anunța că “numărul total al călătorilor transportați, pe toate magistralele, în perioada 01.03.2020 – 15.03.2020 a fost de 6.301.858”.

ADVERTISEMENT

Așadar, de pe 16 martie, de când a fost decretată starea de urgență, și până la finalul lunii, cu metroul au circulat doar 1.613.596 de călători, de unde reiese că numărul de persoane ce au călătorit cu metroul în ultimele două săptămâni din martie a scăzut de aproape 4 ori față de primele două săptămâni ale aceleiași luni.

Drept urmare, conducerea Metrorex a dispus reducerea numărului de trenuri din subteran, pentru a limita costurile companiei.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere contextul actual și ținând cont de scăderea semnificativă a traficului de călători s-a luat măsura diminuării numărului de trenuri aflate în circulație cu circa 20%.

Metrorex este o unitate unde se lucrează atât ziua, cât și noaptea, fără întrerupere, pentru asigurarea serviciului public de transport călători cu metroul, în condiții de siguranță feroviară”, mai spune Mariana Miclăuș.

Reguli de protecție la metroul din București

În ciuda traficului scăzut, a scăderii veniturilor și a reducerii numărului de trenuri, Metrorex a anunțat că nu a dispus suspendarea vreunui contract de muncă

“La momentul actual, Metrorex nu este în situația de a suspenda temporar contractele individuale de muncă din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52, alin. 1, lit. c, din legea 53/2003, Codul Muncii”, a mai transmis directorul general Metrorex, în exclusivitate pentru FANATIK.

Conducerea instituției recunoaște că trăim o situație fără precedent, în care fiecare dintre noi trebuie să adopte toate măsurile necesare de protecție ce se impun. În acest sens, compania de transport în comun recomandă respectarea noilor reguli adoptate la metroul din București.

“În această situație fără precedent pe plan național, Metrorex recomandă călătorilor săi în primul rând să respecte cu strictețe măsurile de precauție și prevenție comunicate de autorități.

De asemenea, pentru prevenirea intrării în contact cu anumite suprafețe posibil contaminate, recomandăm publicului călător să folosească mijloacele de plată moderne, precum automatele de vândut cartele, dar și plata cu cardul bancar contactless de tip Mastercard sau Visa direct la porțile de acces”, mai precizează Mariana Miclăuș, în exclusivitate pentru FANATIK.

Astfel, Metrorex le recomandă călătorilor să achite contravaloarea călătoriilor prin intermediul plăților moderne, pentru a evita contactul direct cu angajații de la ghișee.

În eventualitatea în care călătorii nu pot plăti cu cardul și nici nu pot cumpăra cartele de metrou de la automate, aceștia trebuie să respecte limita de distanță de 1,5 metri, impusă de autorități.

“Pentru cei care doresc să achiziționeze titluri de călătorie de la punctele de vânzare din rețeaua de metrou, le reamintim să păstreze limita de distanță socială, marcată prin benzi speciale”, a mai spus directorul Metrorex, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Tags: