News

Cifrele care-l contrazic pe Florin Cîţu! Capitala, necarantinată; Localităţi din Ilfov, în carantină cu rată mai mică decât Bucureşti!

23.03.2021 | 15:33
Cifrele carel contrazic pe Florin Citu Capitala necarantinata Localitati din Ilfov in carantina cu rata mai mica decat Bucuresti
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu exclude carantinarea Bucureștilor doar pe baza criteriului epidemiologic de șase infectări la mia de locuitori, invocând și alte considerente care trebuie luate în calcul. Însă localitățile din Ilfov din jurul Capitalei nu au beneficiat de aceeași îngăduință, măsurile fiind mult mai dure.

Sectorul 1, rată de infectare mai mare decât în localități din Ilfov

Situația epidemiologică este mult mai serioasă în București decât lasă cifrele oficiale să se vadă. Datele transmise astăzi de către Grupul de Comunicare Strategică indică pentru capitală o rată de infectare de 6,22‰, față de 5,67‰, cât era luni la amiază.

ADVERTISEMENT

Datele defalcate pe București, publicate pe site-ul Ministerului Educației, arată însă că sectorul 1 și sectorul 6 erau „carantinabile” încă de ieri, primul având o rată de nu mai puțin de 7,51‰, iar al doilea de 6,02‰. Situația era ceva mai bună doar în sectorul 3, cu o rată de 4,66‰, singurul în care acest indicator era sub pragul de cinci.

În condițiile în care carantinarea unui sector separat de celălalte este practic imposibilă, este greu de presupus că numărul mare de cazuri din sectorul 1 nu se va  regăsi, mai devreme  sau mai târziu, și în celelalte. Tot potrivit datelor de ieri, ratele pentru celelalte sectoare erau: sectorul 2 – 5,89, sectorul 4 – 5,69 și sectorul 5 – 5,19%.

ADVERTISEMENT

Localităţile din Ilfov băgate în carantină deşi au rata de infectare sub sectoarele din Bucureşti

Prin contrast, localitățile din Ilfov au fost afectate grav de aplicarea carantinei, în momentul de față în 18 dintre ele aflându-se în această situație. Printre cele 18 localități, sunt toate orașele din județ, cu excepția orașului Buftea, unde rata se menține la 3,21‰. Ultima decizie de carantinare, începând de marți dimineață, se referă la prelungirea carantinei în Clinceni, cu o rată de 6,92 la 1.000 de locuitori, mai mică decât cea înregistrată în sectorul 1. De luni seara, intraseră în carantină Chitila, Ciorogârla, Corbeanca și Măgurele.

Practic, în momentul de față, în jurul Capitalei a apărut un fel de centură de localități carantinate care, indirect, este menită să-i protejeze pe bucureșteni, în condițiile în care mulți ilfoveni lucrează în București: Bragadiru, Otopeni, Popești-Leordeni, Pantelimon, Voluntari, Chitila ș.a.m.d. Deocamdată au scăpat de carantină Snagov și Balotești, cu rate de 6,28, respectiv 6,51. De asemenea, într-o situație similară se află și Ștefăneștii de Jos, cu toate că ieri rata era mai mai mare decât la Ciorogârla, 6,66 față de 6,62, dar Ciorogârla este deja carantinată.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu vrea părerea specialiștilor în economie

Deși practic Bucureștii sunt în mijlocul unui focar de coronavirus extins, ce include aproape în întregime județul Ilfov, autoritățile nu par dispuse să-i carantineze pe locuitorii orașului, invocând și alte criterii decât cele de ordin epidemiologic. Tonul este dat chiar de către premierul Florin Cîțu.

Niciodată nu s-a carantinat doar la 6 la mie. De fiecare dată sunt alte informații pe care le luăm în calcul. Trebuie să discutăm cu alți specialiști, specialiști din domeniul economic, vedem care sunt implicațiile și luăm o decizie. Când vom avea decizia, vom anunța. În acest moment, nu discutăm de carantinare”, a declarat premierul, imediat după ce s-a aflat că în Capitală s-a trecut de pragul la care carantinarea este posibilă.

ADVERTISEMENT

Nici prefectul Alin Stoica nu pare dispus să susțină o decizie care ar putea provoca nemulțumirea a aproape două milioane de oameni. „Legea spune că orice fel de măsură trebuie luată odată la propunerea specialiştilor – DSP sau INSP, depinde de gradul de acoperire al măsurii (…) – după care intervine o şedinţă de comitet de situaţii de urgenţă, care este un organ colegial, se discută acolo şi se ia o decizie”, a spus prefectul Capitalei, într-o intervenție la Digi24.

ADVERTISEMENT