Conform unui comunicat transmis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), au murit în dezastru provocat de inundații 3.203 animale, 14.066 de păsări şi 291 de familii de albine. Dintre acestea, 75 au fost bovine, 27 au fost cai, 1.888 ovine, 364 caprine și 564 de purcei.
Mai mult, au murit înecați 159 de câini, 128 de iepuri și 291 de familii de albine. Conform unei monitorizări oficiale, ”cele mai afectate zone se regăsesc în 28 de localităţi din judeţele Vaslui şi Galaţi, unde există peste 6.500 de gospodării care deţin animale”.
În aceste zone au fost trimiși specialiști și medici veterinari care trebuie să efectueze operațiuni de ecarisare, neutralizare şi dezinfecţie. Conform datelor furnizate din Baza Națională de Date, ”în cele 6.388 de exploataţii din localităţile afectate de inundaţii se regăsesc 10.384 de bovine, 2.002 de ecvine, 107.647 de ovine, 30.281 de caprine, 11.124 de suine şi 80.464 de păsări”.
DSVSA anunță că ar putea lua măsuri veterinare suplimentare, dacă situația o va cere. Din păcate, riscul de inundații nu a dispărut în mai multe zone din România, lucru demonstrat și de cele mai recente avertismente ale meteorologilor.
Așadar, aflăm că hidrologii au actualizat codurile portocalii de inundații pentru mai multe râuri din Dobrogea și Moldova, dar și alte zone. Astfel, va fi în vigoare în următoarele 48 de ore codul portocaliu pentru râuri din bazinele hidrografice Bârlad, Siret şi Prut.
Totodată, pentru râuri din judeţele Neamţ, Vaslui, Iaşi, Galaţi, Botoşani, Tulcea şi Constanţa a fost emis Cod galben. Mai mult, a fost declarat un cod portocaliu de inundații pe următoarele bazine hidrografice:
Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Vaslui (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi); Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Lungoci (judeţul Galaţi); Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).
Vor fi afectate de aceste fenomene meteo și anumite râuri din Neamţ, Vaslui, Iaşi, Galaţi, Botoşani şi râurile din Dobrogea, în judeţele Tulcea şi Constanţa. ”Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare.
Recomandăm în continuare populaţiei să respecte măsurile dispuse de către autorităţi şi să evite circulaţia în zonele aflate sub incidenţa codurilor hidrologice”, au transmis hidrologii. În consecință, oamenii din zona Moldovei au transmis că nu vor mai dormi nici măcar un minut și vor sta de veghe pentru a-și proteja gospodăria și animalele.