Incident grav în localitatea Fălești din Republica Moldova, acolo unde sunt înmormântați peste 300 de soldați români și germani, căzuți în cel de-al doilea război mondial.
Cimitirul din localitate a fost vandalizat de persoane necunoscute, care au pictat simboluri naziste sau afișate de armata rusă în cadrul invaziei din Ucraina.
În fotografiile realizate la ”Cimitirul eliberatorilor Moldovei” din Fălești, postate pe internet de fostul deputat socialist Oleg Savva, pe monumentul principal din cimitirul eroilor a fost desenată o zvasitcă nazistă, iar pe alte două cruci, deasupra inscripției ”erou necunoscut” au apărut literele V și Z, folosite de vehiculele militare ale Rusiei care au atacat Ucraina.
Oleg Savva, membru al PSRM, partidul fostului președinte Igor Dodon, cu simpatii destul de apropiate de Moscova, are o altă interpretare legată de apariția acestor simboluri pe monumentele funerare ale soldaților români căzuți în cel de-al doilea război mondial.
El crede că mesajul transmis de cei care au vandalizat crucile are legătură cu interzicerea simbolurilor folosite de armata rusă în războiul din Ucraina. Recent, parlamentul de la Chișinău a aprobat un amendament conform căruia folosirea acestor simboluri este interzisă în Republica Moldova.
”Scriu cu responsabilitate că actuala guvernare, cu acțiunile și deciziile sale nerezonabile, va duce țara la dezastru”, a scris Savva pe contul lui de socializare.
Fostul parlamentar folosește, de altfel, doar limba rusă în majoritatea postărilor pe care le face pe Facebook. A făcut, însă și o excepție, atunci când a dat o nouă interpretare pentru simbolurile armatei ruse: ”(Z)iua (V)ictoriei”.
În același timp, Maia Sandu, Președinte al Republicii Moldova, a anunțat o zi de doliu național, după masacrul de la Bucha.
„Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanităţii, la fel cum condamnă acest război ilegal şi neprovocat, declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, a declarant șefa statului moldovean.
Republica Moldova este, în acest moment, una dintre țările care a primit cei mai mulți refugiați din Ucraina, de la începerea ostilităților, din 24 februarie 2022.