Cimitirul misterios descoperit în Europa, care i-a uimit pe cercetători. Are o vechime mai mare de 2000 de ani. Dar cu toate acestea, este atent construit și primul de acest fel găsit de argeologi.
Un cimitir misterios a fost descoperit în Norvegia. Este vorba despre mai bine de 30 de morminte, iar rămășițele aparțin unor copii. Locurile de veci datează din Epoca Bronzului și din Epoca Fierului.
Câmpul funerar este unic în Europa, conform Muzeului de Istorie Culturală. Cimitirul a fost găsit în timpul unei săpături în municipalitatea Fredrikstad în 2023. Și, în prezent, sunt complete rezultatele analizei rămășițelor osoase.
Toamna trecută, niciunul dintre aceste morminte nu era vizibil. Însă, după ce au fost efectuate lucrări de îndepărtare de curățare a gazonului, arheologii au dat peste 40 de formațiuni de piatră situate la 5-10 centimetri sub suprafață.
Formațiunile erau rotunde sau ovale și mai multe dintre ele aveau pietre pe margine și una mare în mijloc. „Ne-am gândit că acestea trebuie să fie morminte”, a declarat liderul excavației Guro Fossum, consilier al Muzeului de Istorie Culturală, conform sciencenorway.no.
Investigațiile care au urmat au scos la ivealăoase arse, cioburi de ceramică și o posibilă broșă. Analizele au arătat că mulți dintre cei îngropați în cimitirul misterios din Europa au fost sugari, iar alții aveau între trei și șase ani.
Acesta a fost folosit câteva sute de ani mai ales între anii 800 și 400 înainte de epoca noastră, cu până la 2.800 de ani în urmă. „Datele arată că locul de înmormântare a fost folosit pe o perioadă lungă de timp, așa că nu ar fi putut muri toți în același dezastru natural sau focar de boală sau epidemie”, a menționat Fossum.
Monumentele funerare reprezintă surse importante de informații despre modul în care trăiau oamenii în vremurile anterioare. De aceea, arheologii au făcut eforturi semnificative pentru a le conserva.
Muzeul de Istorie din capitala Norvegiei Oslo va deschide în curând o expoziție intitulată În memoria copiilor. Printre obiectele expuse se va număra o formațiune de piatră de la unul dintre mormintele copiilor.
„Analizele fragmentelor de ceramică ne pot spune multe. Nu se pare că toate vasele erau recipiente pentru oase arse; unele au fost plasate între morminte și suntem foarte curioși de ce se afla în interiorul lor”, a adăugat Fossum.