Cina este foarte importantă pentru organismul nostru. Specialiștii în sănătate ne recomandă ca această masă să fie cât mai ușoară și bogată în nutrienți, mai ales că este ultima din zi și are un rol semnificativ asupra felului cum ne vom odihni.
Dacă o cină este prea bogată în calorii sau dacă este luată cu o oră înainte de a ne pune la somn, în mod cert acumulăm greutate și nu vom reuși să dormim eficient. Ne vom trezi de mai multe ori pe timp de noapte, sistemul digestiv fiind perturbat.
În plus, aflați că un stomac prea încărcat suprasolicită creierul. În loc acesta să fie liniștit noaptea, așa cum ar trebui în mod normal, se va axa pe procesul de digestie și nu se va oxigena. Nu este de mirare dacă a doua zi te vei trezi foarte obosit.
O celebră nutriționistă din Spania, dar și expert în gastronomie vegetală, pe nume Mada Madariaga, recomandă o rețetă de cină simplă și delicioasă, care este gata în doar cinci minute și este perfectă pentru persoanele care vor o masă fără grăsimi și alcătuită din legume.
Cina recomandată de Mada Madariaga este compusă în mare parte din năut. Acesta este ingredientul principal pe care trebuie mai întâi să-l lași la uscat peste noapte și să-l gătești a doua zi. Dacă nu ai răbdare, poți opta pentru năut conservat.
Preparatul este parte din cartea ”Ole vegan!”, scrisă tot de Mada Madariaga. Este adaptat la gusturile spaniolilor. Năutul se va combina cu ceapă, iar printre aceste două produse mai poți presăra și verdețuri sau ulei de măsline.
În aceeași rețetă poți pune și paprika dulce. De altfel, năutul și ceapa sunt foarte sănătoase. Ceapa reglează indicele glicemic, deci numai bună pentru diabetici, iar năutul contribuie la sănătatea inimii, încetinește procesul de îmbătrânire și îți întărește sistemul imunitar, adică ți-l pregătește pentru sezonul rece.
”Năutul este bogat în complexul de vitamine B, inclusiv când vine vorba de conținutul de acid folic (vitamina B9), riboflavină (vitamina B2), acid pantotenic (sau vitamina B5) și piridoxină (numită și vitamina B6).
Acidul folic este un nutrient vital pentru creier și pentru sănătatea sistemului nervos, pentru producția de globule roșii (eritrocite) din sânge, pentru sănătatea sistemului cardiovascular și pentru sănătatea sistemului reproducător.
Un aport adecvat de acid folic este vital în timpul sarcinii, pentru a reduce incidența unor defecte congenitale, precum dezvoltarea incompletă a tubului neural. O cană de năut fiert conține aproape 90% din necesarul tău zilnic de acid folic”, explică pe doc.ro medicul Laura Ene.