News

Cinci avize medicale pentru elevii care încep noul an școlar. În ce situații sunt necesare

12.09.2020 | 15:32
Cinci avize medicale pentru elevii care incep noul an scolar In ce situatii sunt necesare
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a trimis o adresă direcțiilor de sănătate publică în care precizează care sunt avizele medicale de care au nevoie elevii care vor începe școala.

Potrivit HotNews, numărul de avize poate varia în funcție de situația fiecărui elev, în cazul unora fiind nevoie de unul singur, iar pentru alții se poate ajunge și la cinci.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a stabilit cinci tipuri de avize precum și condițiile în care acestea se solicită elevilor: recomandarea pentru copiii cu boli cronice, adeverința de boli cronice în cazul aparținătorilor, avizul epidemiologic, adeverința de intrare în colectivitate și adeverința pentru educație fizică.

a) Recomandarea medicală în cazul copiilor cu boli cronice

Elevii care fac parte din  grup de risc în cazul unei eventuale infectări cu coronavirus trebuie să prezintă un aviz de la medicul curant, aviz care să aibă și recomandări specifice, precum și acordul scris al părinților. Recomandarea medicală se solicită pentru boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv.

ADVERTISEMENT

În aceste cazuri, școlile vor trebui să găsească soluții pentru asigurarea procesului de învățământ fie de la distanță, fie în condiții de siguranță sporite.

La cerere părinților, medicul curant sau medicul de familie trebuie  să emită o recomandare care să precizeze care este starea de sănătate a copilului precum și dacă este posibilă sau nu prezența fizică a elevului în școală.

ADVERTISEMENT

b) Adeverința de boli cronice în cazul aparținătorilor

Documentul este necesar în cazurile în care copilul trăiește în aceeași locuință cu o persoană care face parte dintr-un grup de risc în cazul de infectare cu COVID-19. Dacă medicul curant apreciază că riscul ca elevul să ducă acasă boala la un membru al familiei din categoriile vulnerabile este prea mare, atunci adeverința dă dreptul părinților să țină  copilul acasă, iar școala este obligată să găsească soluții alternative pentru desfășurarea procesului educațional.

c) Avizul epidemiologic

Acest aviz nu este necesar în prima zi de școală, dar poate fi eliberat de medicul de familie sau de medicul curant în cazurile în care un copil absentează de la școală pe o perioadă mai mare de trei zile din considerente medicale.

ADVERTISEMENT

Avizul epidemiologic mai este necesar și în cazurile în care elevul pleacă în tabere sau în vizite de studiu,

d) Adeverința de intrare în colectivitate

Este necesară la înscrierea elevului în primul an dintr-un ciclu de învățământ, precum grădiniță, școală primară, liceu. Cum se presupune că adeverința a fost anexată dosarului  de înscriere, nu mai este necesară în prima zi de școală. În cazul în care totuși adeverința nu a fost depusă la momentul înscrierii, ea trebuie  eliberată de medicul de familie și pusă la dosar în prima lună de școală

e) Adeverința pentru educație fizică

Nici adeverințele pentru educație fizică nu sunt necesare din prima zi, putând fi aduse de-a lungul primei luni de școală.

ADVERTISEMENT