News

Cinci câini vor depista infecția cu Covid-19 pe un aeroport din România. Cum arată proiectul pilot anunțat de Lucian Bode

Persoanele infectate cu Covid-19 vor fi depistate cu ajutorul a cinci câini, pe un aeroport din România. FANATIK vă spune cum arată proiectul pilot anunțat de Lucian Bode.
12.07.2021 | 09:43
Cinci caini vor depista infectia cu Covid19 pe un aeroport din Romania Cum arata proiectul pilot anuntat de Lucian Bode
ADVERTISEMENT

Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu a antrenat șase câini pentru a depista persoanele infectate cu Covid-19. Cinci dintre aceștia vor fi folosiți pe Aeroportul Internaţional Sibiu, în cadrul unui proiect pilot.

Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Lucian Bode, la o conferință de presă. Demnitarul a precizat că urmează să se adopte o hotărâre în acest sens de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

ADVERTISEMENT

Cinci câini vor depista infecția cu Covid-19 pe un aeroport din România. Cum arată proiectul pilot anunțat de Lucian Bode

Experimentul se va derula pe o perioadă de 60 de zile. Lucian Bode a explicat că totul este pregătit pentru demararea acestuia, fiind așteptată doar decizia CNSU.

„Este un lucru foarte bun ce au făcut colegii noştri de la Centrul (Centrul Chinologic – n.r) de aici de la Sibiu. Ei şi-au finalizat activităţile asumate. Au avut câteva acţiuni deja în Aeroportul Internaţional din Sibiu, de pregătire,” a declarat Lucian Bode, potrivit Știri pe surse.

ADVERTISEMENT

„Şi-au încheiat toate procedurile, protocol cu aeroportul, cu DSP, cu toate structurile. Urmează să adoptăm o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care să stipuleze faptul că în Aeroportul Internaţional din Sibiu se va desfăşura această activitate pilot pentru un interval de timp,” a adăugat.

Ministrul de Interne a precizat că totul va fi pus în aplicare în aproximativ două săptămâni, timp în care se va pune la punct cadrul legal: „eu o să merg cu propunerea să adoptăm această hotărâre CNSU săptămâna viitoare, pentru o perioadă de 60 de zile”.

ADVERTISEMENT

„Este un proiect pilot, iar în momentul în care acest proiect va demara, eu zic că în maxim două săptămâni, până adoptăm hotărârea, până publicăm în Monitorul Oficial, în maxim două săptămâni cred că veţi putea vedea la lucru aceste cinci exemplare din cele şase pregătite. Cum se va desfăşura, ne-a explicat şeful şcolii noastre de aici, de la Centrul chinologic, care a explicat exact cum vor proceda, dar veţi vedea atunci”, a adăugat.

Cum se va desfășura proiectul

Ministrul de Interne a explicat că patrupezii special antrenați vor fi distribuiți pe culoarul de debarcare al aeroportului. Pasagerii semnalați de câini ca potențial infectați cu SARS – CoV- 2 vor fi nevoiți să-și facă un test rapid.

ADVERTISEMENT

„Pe culoarul unde vor debarca pasagerii vor fi prezenţi, cu însoţitori, evident, aceşti câini pregătiţi pentru a depista persoanele infectate cu SARS CoV-2 şi acolo unde sunt semnalate potenţiale infectări cu Covid, pasagerul respectiv este invitat la reprezentantul DSP, i se transmite că există această suspiciune şi că trebuie să îşi realizeze un test. Vom fi pregătiţi să realizăm un test rapid în aeroport şi dacă se confirmă se merge pe procedura clasică, dacă nu se confirmă, îşi continuă călătoria,” a explicat Lucian Bode.

Demnitarul a mai subliniat că pasagerii nu pot refuza testarea. El a s-a declarat încrezător cu privire la rezultatele experimentului.

Lucian Bode a mai specificat că, în funcție de rezultatele proiectului pilot, acesta ar putea să fie extins. Decizia se va lua în funcție de efectele perioadei de probă.

ADVERTISEMENT