News

Cinci decese raportate de autorități ca reacție adversă la vaccinurile anti-Covid, clasificate drept coincidențe

24.03.2021 | 20:47
Cinci decese raportate de autoritati ca reactie adversa la vaccinurile antiCovid clasificate drept coincidente
ADVERTISEMENT

Un raport oficial al Comitetului Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) informează că, în urma campaniei de vaccinare s-au raportat cinci decese ca reacții adverse.

Dintre acestea, două provin de la Pfizer/BioNTech, două de la Moderna și unul de la Astrazeneca, dar decesele au fost clasificate drept coincidențe (fără legătură cu vaccinarea) în urma investigațiilor efectuate.

ADVERTISEMENT

În categoria ”coincidențelor” au fost trecute, în urma investigațiilor specialiștilor, și două cazuri de infarct miocardic, ambele după administrarea Pfizer.

România a raportat cinci decese ca reacție adversă la vaccinurile anti-Covid

De la debutul campaniei de imunizare din România, care a avut loc pe 27 decembrie 2020, s-au raportat cinci decese ca reacție adversă la cele trei vaccinuri anti-Covid existente la ora actuală în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Dintr-un raport CNCAV prezentat de Hotnews, reiese că aceste cazuri au rezultat după administrarea următoarelor tipuri de vaccinuri: două de la Pfizer / BioNTech, două de la Moderna și unul de la AstraZeneca.

Autoritățile fac precizarea că decesele au fost clasificate drept coincidențe și nu au nicio legătură cu vaccinarea, conform investigațiilor efectuate.

ADVERTISEMENT

CNCAV mai anunță că la momentul actual se mai află în curs de investigare 90 de reacții RAPI (reactii adverse post-vaccinare indezirabile).

Reacția CNCAV privind cele 89 de decese survenite în țară după administrarea vaccinului

În urmă cu o zi, Antena 3 a prezentat un bilanț conform căruia 89 de persoane confirmate Covid care erau și vaccinate, au murit în perioada 1 ianuarie – 14 martie.

ADVERTISEMENT

După această informație, Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 a venit cu următoarele precizări:

Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public referitoare la cele 89 de persoane decedate în urma infecției cu virusul SARS CoV-2 și care au fost vaccinate, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele precizări.

În perioada 27.12.2020-14.03.2021, la INSP au fost raportate RAPI și investigate, 5 decese suspecte post vaccinare, fără o legătură de cauzalitate cu vaccinarea.

În intervalul 1.01-14.03.2021, la nivel național au fost înregistrate 89 de decese în rândul persoanelor confirmate cu virusul SARS CoV-2 și care au fost vaccinate. Totodată, în același interval de timp, în 12 dintre situații, persoanele au primit atât prima doză, cât și a doua doză de vaccin.

Pentru prezentarea corectă a contextului în care aceste date au fost preluate în spațiul public, facem precizarea că dintre cele 89 de decese comunicate, 77 de persoane au decedat, în medie la 23 de zile după prima doză. De asemenea, 76 de persoane dintre acestea au fost confirmate cu COVID-19, în medie, la 12 zile după administrarea primei doze, iar o persoană a efectuat prima doză de vaccin la 14 zile după confirmarea infecției.

Menționăm că 12 persoane vaccinate cu a doua doză au decedat, în medie, la 14 zile după administrarea rapelului, iar diagnosticul de COVID a fost stabilit, în medie, la 10 zile după a doua doză.

Media de vârstă a persoanelor decedate este de 72 de ani, toate având în istoricul medical comorbidități.

Analiza datelor arată că nu există nicio legătură directă între vaccinare și deces. Având în vedere timpul scurs de la data vaccinării la data confirmării cu infecție SARS CoV-2, vaccinarea acestor persoane nu a asigurat protecția optimă în fața infecției”.

ADVERTISEMENT