Life

Cinci greșeli banale pe care le fac proprietarii. Administratorul trebuie primit în apartament. Amenda e uriașă dacă refuzi

Există numeroase greșeli banale pe care proprietarii ajung să le facă. Sunt și cazuri în care acestea riscă să se aleagă cu amenzi usturătoare.
17.05.2023 | 10:00
Cinci greseli banale pe care le fac proprietarii Administratorul trebuie primit in apartament Amenda e uriasa daca refuzi
Cinci greșeli banale pe care le fac proprietarii. Sursă foto: Pinterest, Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă locuiești la bloc, atunci știi cu siguranță că toți proprietarii au anumite obligații. Cei care refuză să le respecte pot fi sancționați. Iar amenzile sunt destul de piperate, așa că mai bine ne ferim de ele.

Cinci greșeli banale pe care proprietarii le fac

Ce amenzi riscă proprietarii care stau la bloc? Sumele pot ajunge chiar și la 10.000 de lei în funcție de greșelile făcute. Și totuși care sunt acestea? Vom afla cinci lucruri importante pe care nu trebuie să le facem niciodată în rândurile de mai jos

ADVERTISEMENT

În primul rând ar fi bine să știi că un administrator de bloc poate să sesizeze poliția. Dacă anumite aspecte prevăzute în lege nu sunt respectate și nu există cale de mijloc, atunci ajungi în postura în care vei fi amendat.

Și totuși ce greșeli pot aduce proprietarii în pragul sancțiunilor? În primul rând dacă nu ai comunicat modificarea suprafeței utile din apartament către asociația de proprietari și administrația fiscală riști să primești o amendă cuprinsă între 200 și chiar și 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Ce amendă iei dacă nu primești administratorul în apartament

O altă regulă interesantă este cea în care trebuie să primești administratorul în apartament. Da, toți proprietarii au această obligație, atunci când vine vorba de reparațiile proprietății comune. Astfel, un președinte al asociației, ori un alt membru al comitetului executiv sau un administrator, ori o persoană calificată pentru reparații trebuie să intre în casa ta.

Dacă nu îi permiți accesul în locuință, deși acest lucru este absolut necesar, riști să te trezești cu o amendă între 500 și chiar și 3.000 de lei. Iar amenzile pot fi chiar mai mari de atât în funcție de greșeala făcută.

ADVERTISEMENT

O amendă între 500 și 3.000 de lei primești și dacă pui în pericol integritate structurii clădirii. Aceeași regulă se aplică și dacă pui în pericol integritatea altor apartamente, ori funcționarea instalațiilor din bloc.

Proprietarii care riscă amenzi de până la 10.000 de lei

Trecem la niște amenzi mai mari, care se dau în anumite situații deosebite. Știai că proprietarii au nevoie de aprobări legale dacă schimbă destinația locuinței? Dacă propietarul unei locuințe nu are autorizații și aprobări legale în acest sens, atunci riscă o amendă de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Practic, această amendă face referire la modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive fără respectarea Legii asociațiilor. Aceeași amendă piperată mai poate fi primită și în alte situații.

Mai exact, dacă proprietarii nu se ocupă de lucrările de întreținere care țin de proprietatea lor și aduc prejudicii celorlalți vecini, vor fi sancționați conform legii. Există însă și alte situații în care anumiți proprietari pot fi sancționați. 

ADVERTISEMENT