Sport

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Iulia Dumanska, eroina naționalei României la Europeanul de handbal

06.12.2018 | 17:42
Cinci lucruri mai putin cunoscute despre Iulia Dumanska eroina nationalei Romaniei la Europeanul de handbal

Iulia Dumanska este noul superstar dintre buturile naționalei de handbal feminin a României. Portărița de la CSM Râmnicu Vâlcea a fost desemnată omul meciului în victoria cu Norvegia, scor 31-23. A fost a doua victorie a tricolorelor în fața scandinavelor în ultimii opt ani.

Portărița originară din Ucraina a fost în culmea fericirii în urma victoriei împotriva campioanei continentale en-titre: „Mă bucur mult, am făcut un meci superb şi ne bucurăm de victorie. Fetele mele au fost fantastice! Nu ne-a interesat ce adversare avem în faţă, putea să fie oricine. Avem patru puncte, maximum posbil în grupa principală, pentru asta am venit aici!”, a spus sportiva, plină de entuziasm.

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Iulia Dumanska: Părinții săi sunt foști sportivi

Iulia Dumanska s-a născut în orașul ucrainean Horodenka, din nordul Ucrainei, pe 15 august 1996. Ea a început handbalul la 11 ani și se trage dintr-o familie de sportivi: mama și bunica sunt foste jucătoare de handbal, sora mai mică este și ea portăriță în timp ce bunicul ei și tatăl au practicat fotbal. „Și eu și sora mea suntem foarte bune și acum avem concurență în familie: cine ajunge mai sus și cine va fi mai bună”, glumea Dumanska, într-un interviu acordat în presa locală în urmă cu mai bine de cinci ani.

Iulia Dumanska, omul meciului în partida România-Norvegia

Iulia Dumanska a ajuns în România la 14 ani

Iulia Dumanska a fost descoperită la 14 ani de către soții Ioan și Ioana Marta și a fost adusă să joace handbal la clubul lor din Baia Mare.  „Când avea 14 ani, am făcut un turneu internațional la Baia Mare cu 8 echipe. Au venit atunci și trei din Ucraina. Iulia ne-a sărit imediat în ochi. Avea acel lucru pe care nu-l au mulți copii, talentul se vedea cu ochiul liber. Am dorit să mai aduc împreună cu ea două jucătoare, un inter și un centru. Dar doar ea a acceptat. Când i-am propus, i-am văzut lacrimile din ochi”, a povestit profesorul Ion Marta, cel care a ghidat-o pe Iulia la primii săi pași în cariera din România.

Dumanska a învățat limba română în numai 3 luni. Care a fost primul cuvânt în română pe care l-a spus

Ambiția Iuliei Dumanska de a se adapta la România s-a văzut și prin faptul că a învățat foarte repede limba noastră: „Când am venit prima oară în România eram un copil mic, fără părinți alături, nu știam limba română și vorbeam cu ceilalți în limba engleză. M-a ajutat Tudor Marta, pe care eu îl consider “fratele” meu, m-au ajutat doamna și domnul Marta. În fiecare seară, după antrenamente, încercăm să citesc și să scriu câte ceva în limba română și în timp de trei luni am învățat limba. Primul meu cuvânt a fost “brațe”, deoarece sunt portar și tot timpul trebuie să vorbesc cu fetele din apărare. Alte cuvinte pe care le-am învățat printre primele au fost “mută” și “pivot””, povestea tânăra handbalistă, pentru emaramures.

Dumanska a fost îndrăgostită de România. Își agăța tricolorul de ghiozdan

Iulia și-a arătat cum a ajuns în România dragostea față de țara sa de adopție. Din prima zi mi-am dorit să devin cetățean român. Am cumparăt un tricolor și mi-am pus o bucățică din el pe ghiozdan, iar alta în cameră”, povestea Dumanska, în perioada în care încă era junioare la Baia Mare. Între timp, visul ei s-a materializat în 2016, când a primit cetățenia română.

Iulia Dumanska, cu o intervenție foarte bună în finala Cupei EHF

Dumanska a povestit înainte de startul acestei competiții ce înseamnă pentru ea faptul că joacă pentru România„Este totul pentru mine. Și la imn, când cânt, pur și simplu mă emoționez. Îmi vine să plâng, dar îmi vine să plâng de fericire, pentru că știu cât de greu mi-a fost să trec peste obstacole! Limba română am învățat-o în trei luni. Mi-a fost greu să prounț literele î, i. Am așteptat foarte mult cetățenia română, timp de patru ani, și acum apreciez totul ce se întâmplă în viața mea și mă bucur foarte mult că mă pot antrena cu cele mai bune jucătoare din lume și din România. Ne dorim să jucăm bine și să-i facem pe toți românii fericiți. Nu sunt răutăcioasă. Joc în Oltenia, la Vâlcea, dar sunt crescută în Baia Mare. Nu îmi place să fiu nervoasă sau să fiu rea”, a povestit portărița.

Iulia Dumanska, excelentă în partidele decisive

Pe lângă calitățile sportive pe care le are, Dumanska stă foarte bine și la capitolul mental, cu prestații excelente în partidele decisive. Nu vorbim aici doar de meciul cu Norvegia, în care tânăra portăriță a fost numită cea mai bună jucătoare a partidei. În 2016, Dumanska a bifat primele selecţii la “tineret”, unde a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial U20 din Rusia. Apoi, la Mondialul de anul trecut Iulia a reușit să țină poarta închisă timp de 18 minute în meciul cu Spania.

Însă poate cea mai importantă performanță a portăriței a fost în finala Cupei EHF, câștigată de SCM Craiova în fața celor de la Kristiansand cu scorul de 30-25. Iulia a reușit două parade extraodrinare pe finalul partidei grație cărora trupa din Bănie a reușit să câștige în ultimul act al celei de-a doua competiții intercluburi din Europa.

  • 40% a fost procentajul aruncărilor apărate de Dumanska în faza grupelor în cadrul Campionatului European: 27/67