Fotbal intern

Cinci mandate de coșmar pentru Gigi Mulțescu la Dinamo. Drumul de la 0-4 cu Porto, la 1-3 cu Academica

13.04.2021 | 23:36
Cinci mandate de cosmar pentru Gigi Multescu la Dinamo Drumul de la 04 cu Porto la 13 cu Academica
Gheorghe Mulțescu nu a avut deloc noroc în cele cinci mandate ca antrenor al lui Dinamo. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Gheorghe Mulțescu și-a anunțat demisia de la Dinamo după partida pierdută la Giurgiu, scor 0-1, în semifinalele Cupei României. Miercuri își va rezilia contractul, iar în locul său va fi numit Dusan Uhrin jr.

Se apune că antrenorii trebuie să aibă mereu bagajele făcute. Iar în cazul lui Mulțescu, acest lucru a fost valabil mai mereu în cei peste 30 de ani de antrenorat. În ciuda faptului că a fost un antrenor apreciat, care a reușit peste tot să își impună filosofia de joc, Gheorghe Mulțescu nu a avut prea multă stabilitate în viața de antrenor.

ADVERTISEMENT

Cel mai lung mandat l-a avut la Samsunspor, între 1993 și 1997. În rest, rareori l-a prins paltonul… sau tricoul, în funcție de caz. Iar echipa de suflet, Dinamo, nu face excepție. A strâns nu mai puțin de cinci mandate, toate încheiate repede.

În 1990, la doar 39 de ani, Gigi Mulțescu prelua o super echipă a lui Dinamo. Dar pierdea rușinos la Porto, scor 0-4

Gigi Mulțescu și-a început cariera de antrenor în 1990, chiar la Dinamo. Echipa la care a scris istorie ca fotbalist, cu trei titluri de campion și două Cupe ale României. La acea vreme, Dinamo avea în lot jucători ca Bogdan Stelea, Tybor Selymes, Anton Doboș, Mircea Rednic, Michael Klein, Costel Pană, Daniel Timofte, Vasile Miriuță, Marian Damaschin, sau Claudiu Vaișcovici.

ADVERTISEMENT

Mulțescu a debutat ca antrenor cu o victorie, 3-1 împotriva Petrolului. Dar avea să fie demis după eșecul din etapa 28, cu Dacia Brăila, scor 1-2. Era a șaptea înfrângere stagională. Florin Halagian era adus pentru ultimele șase etape, în care Dinamo nu a mai pierdut. Și termina acel campionat pe locul 3, după Universitatea Craiova și Steaua, care și-au disputat titlul până în ultima etapă.

O altă bilă neagră în primul mandat al lui Gheorghe Mulțescu la Dinamo a fost și eșecul din turul 2 al Cupei Campionilor. 0-4 la Porto, după o remiză albă în Ștefan cel Mare.

ADVERTISEMENT

Au urmat mandate foarte scurte pentru Gigi Mulțescu la Dinamo. Cinci meciuri în 2008 și opt meciuri în 2013

Al doilea mandat al lui Mulțescu avea să vină în sezonul 2007-2008, unul dezamăgitor pentru Dinamo. Terminat pe locul 4, după ce au fost rotiți nu mai puțin de patru antrenori. Sezonul fusese început cu Mircea Rednic și continuat cu Walter Zenga și mai apoi Cornel Țălnar.

Mulțescu a fost adus în etapa a 22-a, în locul lui Țălnar. Și debuta nefericit, 0-0 acasă cu Farul. A urmat o remiză la Bistrița și apoi victorii cu Poli Iași și U Cluj. Primul eșec, cu CFR Cluj, pe propriul teren, scor 1-2, a adus și demiterea lui Mulțescu. După doar 5 etape.

ADVERTISEMENT

În iunie 2013, a început al treilea mandat la Dinamo, dar conducerea nu a avut răbdare cu el nici de această dată. A fost demis după doar opt etape, în care înregistrase două victorii. Ce-i drept, una dintre ele categorică, un 6-0 cu U Cluj. Au fost eșecuri cu ACS Poli, FCSB și Pandurii, plus remize cu Viitorul, Corona și Petrolul.

Gigi Mulțescu, demis fără să piardă în cel de-al patrulea mandat la Dinamo. Și eșecuri pe linie în cel de-al cincilea mandat

Al patrulea mandat al lui Mulțescu avea să fie și mai scurt. Doar trei meciuri. A venit în locul lui Adrian Mihalcea și a resuscitat-o pe Dinamo, care părea condamnată la retrogradare. A obținut o victorie la Voluntari și apoi o remiză cu Viitorul. Dar sezonul a fost întrerupt din cauza pandemiei de coronavirus, fără ca Dinamo să își poată apăra pe teren locul în Liga 1. A fost oricum scăpată de retrogradare, prin decizia Federației de a trece la 16 echipe.

Oricum, Gigi Mulțescu a fost foarte apreciat de fani pentru schimbarea produsă la echipă. A început și sezonul 2020/2021 ca antrenor, deși noua conducere numită de Pablo Cortacero îl avea deja pregătit pe Cosmin Contra. Gigi Mulțescu a fost demis după prima etapă a actualului sezon, un 1-1 cu Hermannstadt.

Fanii acționari din DDB s-au gândit că Mulțescu merită o nouă șansă, pe care i-au oferit-o după plecarea lui Jerry Gane. Doar că SMURD-ul a găsit-o pe Dinamo la cel mai jos nivel din istorie. Chiar imposibil de resuscitat. Iar mandatul său s-a oprit după patru înfrângeri, cu CSMS Iași, CFR Cluj și Academica în campionat, ultima cu un 1-3 rușinos. Plus eșecul cu Astra din semifinalele Cupei.

  • 4 înfrângeri din tot atâtea meciuri a înregistrat Dinamo în ultimul mandat al lui Gigi Mulțescu: 0-1 în deplasare cu Poli iași, 0-1 în deplasare cu CFR Cluj, 1-3 pe teren propriu cu Academica  și 0-1 în deplasare cu Astra (în Cupa României)
ADVERTISEMENT