News

Cinci militari români, răniți în Afganistan! Care este starea lor acum

24.05.2019 | 16:48
Cinci militari romani raniti in Afganistan Care este starea lor acum

În cursul zilei de vineri, cinci militari români au căzut victime unei explozii puternice în Afganistan. Aceștia, parte a Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, se aflau într-o misiune de patrulare mixtă, împreună cu militari americani. Incidentul  a avut loc în jurul orei 12:30, ora României.


UPDATE – Militarii răniţi în atac sunt plutonierul Marian Rusu, caporalii clasa a II-a Florin Anton şi Florin-Alexandru Ştefan, caporalul clasa a III-a Petrică Apetroaie şi fruntaşul Nicolae Petcu. Aceștia se află în stare stabilă şi sunt deja internaţi la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar după ce au fost evacuaţi pe cale aeriană. De remarcat că toți cei cinci răniți sunt conștienți.

La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanţelor producerii evenimentului, condusă de şeful de stat major al unităţii.


Militari răniți în Afganistan. Anunțul MAPN

Anunțul a fost făcut chiar de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, prin intermediul unui comunicat de presă, dat publicității astăzi. Cei cinci militari români au avut parte de îngrijiri medicale, iar starea lor este în momentul de față stabilă.

Pe timpul executării misiunii, maşina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost evacuaţi pe cale aeriană la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar. Cei cinci militari sunt conştienţi şi starea lor de sănătate este stabilă.  Detalii cu privire la identitatea militarilor implicaţi în acest incident vor fi făcute publice, conform procedurilor-standard aplicabile, numai după informarea familiilor acestora” , se arată în comunicatul transmis de MAPN.

Vehicul militar al MAPN. Sursa foto: Facebook
Vehicul militar al MAPN. Sursa foto: Facebook

Nu este singurul incident de acest gen produs în ultima vreme

Totodată, conducerea Armatei a transmis că este în permanență la curent cu privire la situația militarilor români detașați în Afganistan și urmărește cu atenție evoluția stării de sănătate a acestora. Nu este însă singurul incident de acest gen în care au fost implicați militari români.

La începutul lunii aprilie, alți patru soldați români aparținând aceluiași batalion, 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, aflat în misiune specială în Afganistan, s-au ales cu răni grave, după o misiune de patrulare interioară în Baza Aeriană Kandahar. „Militarii raniti in atac sunt plutonierul Danut Dontu si caporalii clasa a III-a Cosmin-Catalin Goleanu, Cristian Gabar si Ionel Cristea.” , a dezvăluit Ministerul Apărării Naționale, prin intermediul unui comunicat dat publicității la vremea respectivă. De asemenea, oficialii au anunțat că starea celor patru militari este stabilă.

 

Tags: