News

Cinci moldoveni, arestaţi în legătură cu atentatul terorist de la Istanbul. Detalii din anchetă: ce rol au avut aceştia

Detalii din conversațiile atentatorilor de la Istanbul: "Fata nu este importantă, omorâți-o!". Cine a fost creierul operaţiunii şi rolul ulterior al moldovenilor
17.11.2022 | 13:10
Cinci moldoveni arestati in legatura cu atentatul terorist de la Istanbul Detalii din ancheta ce rol au avut acestia
Ahlam a plecat de la locul exploziei cu un trandafir în mână
ADVERTISEMENT

În atacul cu bombă care a avut loc duminica trecută pe strada Istiklal din centrul oraşului Istanbul, șase persoane au fost ucise, iar 81 au fost rănite. Explozia a avut loc în jurul orei 16:20, iar pe baza anchetei s-a stabilit că bomba a fost plasată de sirianca Ahlam Albashir, care după arestare și-a recunoscut legătura cu gruparea teroristă PKK.

Teroriştii plănuiau uciderea femeii care a pus bomba la Istanbul

Între timp, poliția turcă a anunțat numele unei alte persoane despre care se crede că a jucat un rol cheie în atac, și anume Bilal Hasan, care a comis atacul terorist împreună cu Ahlam. Cei doi au intrat ilegal în Turcia în luna iulie, dinspre oraşul sirian Afrin, pretinzând că sunt soț și soție. De asemenea, s-a descoperit că Bilal și Ahlam au lucrat împreună într-un atelier de textile din cartierul Esenler, din Istanbul, iar colegii lor de muncă spun că s-au prezentat tot timpul ca un cuplu căsătorit.

Bilal Hasan a avut și unul dintre rolurile cheie în atacul terorist de pe strada Istiklal. De altfel, el a fost cel care i-a adus lui Ahlam Albashir geanta plină cu explozibili, în ziua acțiunii. În plus, prima persoană pe care Ahlam Albashir a sunat-o după explozie a fost Bilal.

ADVERTISEMENT

Indiciile arată că acţiunea a fost organizată de Ammar Jarkas , care a venit în Turcia în urmă cu un an. Într-o convorbire telefonică interceptată după explozie, între unul din teroriştii aflaţi în Turcia şi o persoană din Siria, s-au trasat ordine clare: Fata (n.r. – Ahlam Albashir) nu este importantă. Executaţi-o! Ammar este important pentru noi. Scoateți-l pe Ammar de acolo.

Fratele lui Amar, Ahmet Jarkas, ar fi fost cel care a aranjat ca Bilal Hasan să fugă de la Istanbul în oraşul de graniţă Edirne, iar apoi în Bulgaria. Între timp, poliția bulgară a reținut cinci cetățeni ai Republicii Moldova, suspectați că ar fi organizat transferul lui Bilal Hasan în țara lor, scrie cotidianul turc Hurriyet, care a avut acces la documente din anchetă.

ADVERTISEMENT

Planul organizației era să o ucidă pe terorista care a plasat bomba. Exista un ordin de a o arunca de la înălțime într-un canal. Au vrut s-o omoare pentru a o împiedica să-și dezvăluie contactele“, a declarat ministrul turc de Interne, Suleiman Soylu.

Înainte de explozia fatală, Ahlam a stat aproximativ 40 de minute pe o bancă lângă locul tragediei și a plecat de acolo cu câteva minute înainte de explozie, cu un trandafir roșu în mână. Ea a luat un taxi și a fugit în cartierul Esenler. Încă nu se știe dacă explozibul din interiorul genţii au fost programați să explodeze la un moment dat sau dacă cineva a activat încărcătura de la distanță. Între timp, i s-a ordonat să arunce cardul telefonului pe care îl folosise până atunci și să-şi sune superiorul de pe cardul nou, care nu mai fusese folosit niciodată.

ADVERTISEMENT

Poliția turcă a dezvăluit că de pe numărul menționat l-a sunat și pe “Hadji”, care, judecând după semnal, se afla în Siria. “Hadji mi-a spus unde să las geanta. Mi-a spus să o las acolo și să plec“, a dezvăluit Aslam, în timpul interogatoriului de la poliție. Din declarațiile lui Ahlam Albashir , se înțelege că “Hadji” este un oficial de rang înalt în cadrul organizației teroriste, cel care a dat ordinul de atac.

Poliția încearcă să dea acum de urma lui Hadji, care a ordonat atacul terorist, dar şi de Bilal Hassan, despre care se crede că a fugit în Bulgaria.

ADVERTISEMENT