Italia lui Roberto Mancini, naționala cotată cu a 9-a șansă la titlul continental înainte de începerea competiției, este noua campioană a Europei. Italia a învins Anglia la penalty-uri, începând meciul dezastruos, cu gol luat în minutul 2, ceea ce a făcut ca azzurrii să arate, minute bune, ca o formație febrilă, chiar nervoasă.
Scriam despre „Mancio” și despre speranțele azzurre înainte de primul fluier al EURO 2021, acum putem despica „la cald” cinci motive pentru care italienii sunt campionii Europei.
Roberto Mancini este omul care a închegat această națională în care nu credeau nici măcar toți italienii că poate deveni campioană europeană. După dezastrul ratării Mondialului din 2018, lui Ventura i s-a arătat ușa și „Mancio” a trecut la reconstrucție. A bătut recordurile de invincibilitate, dar și de meciuri fără gol primit chiar pe parcursul turneului final.
Mancini a gândit realist toate meciurile de la EURO. Ne-a arătat în faza grupelor, jucate pe „Olimpico” din Roma, o națională exuberantă, care atacă, atacă. atacă… Ceva ce nu era pe ADN-ul italian. Cu jucători de la Sassuolo, Atalanta, Fiorentina sau chiar Torino, „Mancio” a mutat de fiecare dată corect.
Selecționerul a fost cel mai mare atu al italienilor pentru acest parcurs. A știut cum să joace împotriva vedetelor Belgiei, nimeni alta decât prima echipă în topul mondial, a ales lecția umilinței și a defensivei beton contra Spaniei, probabil cel mai puternic adversar al Italiei la acest Euro, iar în finala cu Anglia a reușit marea performanță de a duce posesia Italiei, „naționala care se apără de când s-a înființat”, la peste 70 la sută!
Glumind, Mancini a ieșit campion în Anglia pentru a doua oară, după titlul cu… Manchester City. Dar ceea ce este cu adevărat remarcabil în ceea ce-l privește pe Mancini este că a creat un grup fără vedete, devenind campion european fără număr 9. Pentru că Immobile și Belotti nu sunt niciodată Pippo Inzaghi sau Luca Toni.
Cel mai bun cuplu de fundași centrali de la acest EURO a fost format din „frații” de la Juventus, căpitanul Giorgio Chiellini, 37 de ani, și locotenentul său, Leonardo Bonucci, 34 de ani. Cei doi au reprezentat cheia construcției tactice a lui Mancini.
Cei doi se completează perfect, se simt cu ochii închiși, stau împreună în cameră și la națională, sunt „miezul” unei echipe setate să ajungă în vârf. Au știința deposedării, a tertipurilor în duelurile cu adversarii.
Italia a avut cea mai mare nevoie de cuplul Chiellini – Bonucci începând cu faza sferturilor. Iar experiența acestora s-a văzut. Ca un exemplu de final de Euro, uitați-vă cum a intervenit Chiellini la Sterling în minutul 115, în propriul careu… Cam despre asta e vorba!
Italia a fost formația care a impresionat în faza grupelor. A continuat să o facă și în partidele eliminatorii, deși se poate spune că a fost destul de chinuită de Austria în optimi. Erau unii acum, la ceas de titlu, care-și aminteau golul nevalidat la Arnautovic. Un ofsaid mic, mic, mic… Cam cât un titlu.
Traseul Italiei nu a fost unul deloc simplu. Când elimini, rând pe rând, Belgia, Spania și bați Anglia în finală, chiar pe „Wembley”, meriți titlul. Îmi pare rău pentru „Grande” Craioveanu, care, sentimental fiind, i-a desființat pe italieni după semifinala cu Spania, dar Italia a fost cea mai pregătită echipă din punct de vedere fizic și mental la acest Euro.
Și astfel, dragă Gică, cum nu-ți puteai închipui că Berardi de la Sassuolo va fi campion european, realitatea cam asta este. Iar Sassuolo mai are 2 băieți euro-campioni: Manu Locatelli și Raspadori! Sau altfel spus, ce colegi are în vestiar Vlad Chiricheș, căpitanul naționalei României!
Un alt motiv pentru care Italia lui Mancini a mers până la capăt ține și de inima mare a grupului. De obicei azzurrii îi impresionează pe toți când își cântă imnul, dar de această dată parcă a fost mai mult decât atât.
S-a coagulat rapid o echipă în care fiecare a tras pentru fiecare. Parcă jucau de nu știu câți ani în formula asta. Mancini le-a dat la toți minute în meciul cu galezii, doar Meret rămânând „turist”. Forța grupului s-a văzut mai ales după accidentarea lui Spinazzola, un alt om cheie al mecanismului gândit de „Mancio”.
Toți pentru Leo! Iar imaginile cu Leo Spinazzola, dansând în cârje pe „Wembley”, a închis o poveste scrisă într-o altă „estate italiana” pe 11 iulie 2021. După un alt 11 iulie, cel mondial din 1982.
Câteva cuvinte și despre adversarul lui Roberto Mancini din finala de la Londra, finala așteptată de englezi din 1966. Gareth Southgate a început cu gol în minutul 2, dar apoi a arătat ca un școlărel în fața profesorului. Nu a nimerit nicio schimbare, și-a retras echipa premeditat, a crezut că totul poate fi rezolvat de valul din tribune.
Colac peste pupăză, Southgate a „nenorocit” și loviturile de departajare, oferind pe tavă Italiei marea bucurie. Cei doi jucători introduși de Southgate tocmai pentru a executa – Rashford și Sancho – au ratat, iar gafa majoră o reprezintă ultima alegere de pe lista sa. Cum să pui presiunea maximă pe un puști de 19 ani, Saka, și să-l trimiți să bată ultimul penalty? Southgate a ratat din nou de la 11 metri fără să bată!
Italienii și Gigio Donnarumma, jucătorul turneului, i-au spus „Grazie mille” contabilului britanic și au declanșat nebunia în Cizmă! Forza Italia!