News

Cinci pacienți internați în secția ATI a Spitalului Județean Mureș au murit în ultimele zile, după ce s-au infectat cu o bacterie

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Adriana Pistol a anunţat sâmbătă concluziile anchetei desfășurate la Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş.
15.10.2022 | 22:29
Cinci pacienti internati in sectia ATI a Spitalului Judetean Mures au murit in ultimele zile dupa ce sau infectat cu o bacterie
Focar de infecție în secția ATI a Spitalului Județean Mureș. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

La această situație s-a ajuns după ce în ultimele zile cinci pacienți au murit în Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş din cauza unor infecții nosocomiale.

Situație delicată la secția ATI

În conferinţa de presă susţinută la Târgu Mureş, dr. Adriana Pistol a precizat că la nivelul spitalului a fost identificat un focar de infecţie intraspitalicească.

ADVERTISEMENT

Potrivit Agerpres, în total au fost 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces. “(…) La nivelul Spitalului Clinic Judeţean Mureş a fost identificat un focar de infecţie asociată asistenţei medicale, focar constituit din 6 cazuri, dintre care 5 s-au soldat cu deces, cazuri care au fost raportate şi depistate în ultimele zile. (…)

Pacienţii aveau multiple patologii, erau pacienţi polispitalizaţi şi asupra lor, din cauza acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre şi proceduri invazive.

ADVERTISEMENT

Infecţiile despre care vorbim se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice. Vorbim aici de pioceanic şi acinetobacter“, a precizat dr. Adriana Pistol.

Alexandru Rafila a cerut măsuri urgente

În continuare, secretarul de stat a afirmat că Ministerul Sănătăţii a fost informat în urmă cu o zi despre situația se la Spitalul Județean Mureș. În acest context, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a decis ca dr. Adriana Pistol să se deplaseze de urgenţă în judeţul Mureş.

ADVERTISEMENT

Odată ajunsă în unitatea medicală împreună cu alți specialiști, ea a stabilit un plan de măsuri alături de conducerea SCJ. Totodată, reprezentanta MS a transmis familiilor îndoliate regretele pentru pierderile suferite.

Mai mult, ea a precizat că Secţia de terapie intensivă este o secţie autorizată provizoriu. Pentru acest motiv, acolo nu sunt asigurate condiţiile optime pentru îngrijirea pacienţilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, printre măsurile menționate se numără sistarea tuturor internările în Secţia de terapie intensivă. În plus, a început o activitate de curăţenie şi dezinfecţie în saloanele ATI. În paralel vor fi dezvoltate proiecte noi referitoare la Secţia de terapie intensivă.

Va fi extinsă o clădire din zona Gheorghe Marinescu numărul 1. De asemenea, există un proiect care are în vedere şi secţia de terapie intensivă, specialitatea boli infecţioase.

ADVERTISEMENT