News

Cinci partide, cinci propuneri de prim-ministru. Numele care ajung pe masa lui Iohannis

13.12.2020 | 17:31
Cinci partide cinci propuneri de primministru Numele care ajung pe masa lui Iohannis
ADVERTISEMENT

Principalele partide de pe eșichierul politic al țării și-au făcut foarte bine calculele și sunt gata să se prezinte luni, 14 decembrie, la Palatul Cotroceni, pentru a-l convinge pe președintele Klaus Iohannis să le accepte propunerile de premier.

Deși până mai ieri păreau dispuse să cadă de acord asupra unei variante comune, se pare că negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR au intrat în impas, așa că fiecare formațiune va insista asupra propriei variante pentru noul șef al Executivului.

ADVERTISEMENT

În schimb, PSD, care a câștigat detașat alegerile parlamentare din 6 decembrie, nu renunță la Alexandru Rafila, a cărui propunere a fost validată în cadrul ședinței desfășurate în urmă cu două zile. Trebuie spus, însă, că acesta nu va putea lua parte la consultări, întrucât a fost diagnosticat cu noul coronavirus.

Cinci variante de premier pe masa lui Klaus Iohannis. Pe cine va alege președintele?

Venim în fața românilor cu o propunere decentă, reală, valoroasă, recunoscută atât pe plan național, cât și pe plan internațional, în persoana domnului Rafila. Luni, suntem primul partid invitat la Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Am să merg însoțit de colegii mei, nu o să pot fi însoțit de domnul Rafila deoarece în continuare este în izolare la domiciliu. Am văzut și propunerea PNL, agreată de președintele Iohannis, în persoana domnului Cîțu, groparul economiei românești”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Acesta va merge la Palatul Cotroceni alături de Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea și Vasile Dîncu. În schimb, Florin Cîțu, propunerea PNL pentru postul de premier, va lua parte la consultări alături de Ludovic Orban, Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Robert Sighiartău.

ADVERTISEMENT

Potrivit antena3.ro, negocierile cu USR-PLUS și UDMR s-au blocat duminică, la Vila Lac 1, după nici trei ore de discuţii, din cauza funcției de președinte al Camerei Deputaților, pentru care insistă atât Ludovic Orban, cât și Dan Barna.

Pentru a-i face cale liberă, nu este exclus, însă, ca liberalii să își propună din nou liderul la conducerea Executivului, chiar dacă este greu de crezut că această variantă va fi pe placul celei de-a treia forțe politice a țării, care insistă încă din campania electorală pentru numirea lui Dacian Cioloș.

ADVERTISEMENT

Călin Georgescu, propunerea AUR pentru postul de premier

La rândul său, Kelemen Hunor a atras atenția că noul program de guvernare trebuie să „răspundă așteptărilor societății” și să se bazeze pe o majoritate stabilă în Parlament. „Doar colaborarea de bună credinţă poate creşte nivelul de încredere. Noi vrem ca ţara noastră să ofere o şansă mai bună pentru fiecare om”, a mai spus liderul UDMR, care va fi propus președintelui Klaus Iohannis pentru postul de premier.

În schimb, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care constituie, fără doar și poate, surpriza scrutinului din 6 decembrie, va merge la Cotroceni pentru a-l propune în funcția de șef al Executivului pe Călin Georgescu, fost secretar general în Ministerul Mediului și director al Directiei Organizații Economice Internaționale în Ministerul Afacerilor Externe.

AUR și-a prezentat din campanie propunerea de premier și nu îi vom înșela pe români. Călin Georgescu este un român patriot ce se ridică la înălțimea unei asemenea funcții. Nu este membru de partid, AUR propune români competenți, indiferent de statutul lor politic”, a anunțat vicepreședintele partidului, Marius Dorin Lulea.

ADVERTISEMENT