După o carieră de 19 ani, în care a câștigat 24 de trofee WTA, dintre care două titluri de Grand Slam, și a petrecut 64 de săptămâni pe locul 1 mondial, Simona Halep și-a anunțat retragerea din tenis.
Deși finalul carierei româncei a fost controversat, din cauza scandalului de dopaj, nimeni nu poate nega că Simona a fost una dintre cele mai mari jucătoare ale generației sale. Ea a atins borne profesionale pe care puține dintre colegele ei le-au egalat.
Există cel puțin cinci repere, ale carierei sale, care o ridică pe Simona în rândul jucătoarelor de mare succes din tenisul mondial.
Cariera Simonei Halep a fost definită de meciuri epice. Parcursul ei până în finala Australian Open 2018 stă mărturie în acest sens. Cu toate acestea, unul dintre cele mai simple meciuri ale sale a fost cel care i-a pecetluit cu adevărat locul în istorie.
Mulți au văzut-o pe Halep ca un outsider în fața Serenei Williams, în finala de la Wimbledon, din 2019. Doar că românca s-a impus cu 6-2, 6-2 și a câștigat al doilea titlu de Grand Slam.
Românca îl socotește cel mai bun meci al carierei sale. Poate pentru că a fost la doar trei lovituri distanță de a obține o performanță „perfectă”. Halep a comis doar trei erori neforțate în meci, un record pentru un jucător sau o jucătoare într-o finala de Grand Slam din Era Open.
Cu o durată de 56 de minute, aceasta este și una dintre cele mai scurte finale feminine de la Wimbledon. Numai Billie Jean King, Martina Navratilova, Steffi Graf și Petra Kvitova au pierdut mai puține game-uri într-o finală la Wimbledon.
Pe lângă triumfurile de la Wimbledon 2019 și Roland Garros 2018, românca a mai fost vicecampioană la Roland Garros în 2014 și 2017 și la Australian Open în 2018.
Comparativ cu jucătoarele de top ale generației sale, nicio sportivă nu a ajuns în mai multe finale de Grand Slam decât ea. Cele cinci finale majore ale româncei sunt egalate de Victoria Azarenka. Simo o devansează pe Angelique Kerber (patru), dar și pe Petra Kvitova și Caroline Wozniacki (ambele -3).
Halep este una dintre cele doar 10 jucătoare care au atins cinci sau mai multe finale de Grand Slam în secolul XXI. Doar Iga Swiatek și Aryna Sabalenka au mai atins această bornă după ea.
Cu titluri de Mare Șlem, câștigate pe zgură și iarbă și o altă finală pe hard, cariera lui Halep este marcată deperformanțe pe toate cele trei suprafețe. Niciuna dintre contemporanele sale menționate anterior – Azarenka, Kvitova, Kerber sau Wozniacki – nu a reușit să ajungă în finale majore pe toate cele trei suprafețe.
Românca este una dintre cele doar șase femei, din acest secol, care au câștigat atât Roland Garros, cât și Wimbledon. E vorba despre Grand Slamurile de pe Bătrânul Continent. Alături de ea sunt Serena Williams, Maria Sharapova, Garbine Muguruza, Ashleigh Barty și Barbora Krejcikova.
Alături de Serena și Venus Williams, Sharapova, Barty, Muguruza și Justine Henin, ea este, de asemenea, una dintre cele șapte jucătoare care au ajuns în finalele majore pe toate cele trei suprafețe, din 2000 încoace.
Din ianuarie 2014 până în august 2021, Halep a petrecut 373 de săptămâni consecutive în top 10 al clasamentului WTA. Vorbim despre a opta cea mai lungă serie realizată vreodată de o tenismenă, de când a fost introdus clasamentul WTA, în 1975. Seria ei fabuloasă s-a încheiat doar din cauza unei accidentări suferite la Openul Italiei din 2021.
Mai mult, Halep a terminat fiecare sezon, din 2014 până în 2020, în primele patru poziții ale clasamentului WTA.
Această situație include poziția de număr 1 mondial, atât în 2017, cât și în 2018. Și o plasează în fața aproape tuturor jucătoarelor de top cu care s-a confruntat în timpul carierei.
Cea mai bună serie de clasări consecutive, în primele patru poziții, a Serenei Williams și a Mariei Sharapova, în orice etapă a carierei lor, a fost de numai cinci sezoane. Wozniacki și Azarenka au reușit doar trei clasări consecutive în fruntea WTA.
Doar Serena Williams și Venus Williams au câștigat mai mulți bani, în circuitul WTA, decât românca. Serena a câștigat 94,8 milioane de dolari, iar Venus 42,6 milioane de dolari. Halep e pe locul al treilea, cu 40,2 milioane de dolari.
Ea le devansează pe Sharapova, Azarenka, Kvitova și Wozniacki – care ocupă locurile următoare. Iga Swiatek, actualul număr doi mondial, se află pe locul opt.