Cînd trebuie să schimbaţi cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Regulile din Codul Rutier

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
23/08/2016, 11:09
Cînd trebuie să schimbaţi cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Regulile din Codul Rutier

Codul Rutier spune că şoferi sunt obligaţi să aibă montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă. Astfel, conducătorii auto trebuie să îşi schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă ori de câte ori condiţiile meteorologice impun acest lucru.

Conform “Legii cauciucurilor de iarnă”, aşa cum este denumită OG 5 2011, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Conducerea maşinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenţie. Astfel, şoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare şi amenzi între 810 şi 1.800 de lei.

Atunci când cumpăraţi anvelope de iarnă, trebuie să fiţi foarte atenţi la câteva semne de pe cauciuc. Fulgul de nea pe anvelopă atestă că aveţi un cauciuc de iarnă cu care puteţi circula legal.

De asemenea, sunt acceptate iarna anvelopele cu menţiunea “M + S” (Mud plus Snow – Noroi şi zăpadă). Trebuie să ştiţi că, pe drumurile uscate, atunci când folosiţi cauciucuri de iarnă consumul de carburant este un pic mai mare.

Pentru o mai bună eficienţă a pneurilor, dar şi pentru a le creşte durata de viaţă, specialiştii auto recomandă ca anvelopele de vară să fie înlocuite cu cele de iarnă când temperatura scade sub 7 grade Celsius. Cauciucul din anvelopele de iarnă este mai moale, mai rezistent la frig şi are o aderenţă mai bună pe suprafeţe alunecoase.

Pentru a fi pregătiţi pentru drumuri acoperite de zăpadă şoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopăţică, o lădiţă de nisip, lanţuri pentru roţi, spatulă pentru ras parbrizul şi o şufă/lanţ pentru tractare.
Sursă: realitatea.net

Ştirea MOMENTULUI

Mahlangu a plecat la Ludogoreţ. Dinamo a confirmat Fanatik. Ce salariu va lua mijlocaşul

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×