Cine a câștigat prima ediție a celebrului Cerb de Aur. Doi dintre cei mai mari actori români au prezentat festivalul de interpretare din România care a devenit deja o tradiție în Piața Sfatului din Brașov și în întreaga țară.
Cerbul de Aur este un festival muzical care se desfășoară în lunile august – septembrie încă din anul 1968. Prima ediție a evenimentului românesc a fost prezentată de regretații actori Stela Popescu și Iurie Darie.
Spectacolul – concurs de interpretare a lansat de-a lungul anilor numeroase vedete care s-au bucurat de succes în țară, cât și în străinătate. Prima apariție s-a desfășurat între 5 și 10 martie, în incinta Teatrului Dramatic.
Directorii de la momentul respectiv erau Tudor Vornicu și Ilie Mănescu, în timp ce orchestra a fost condusă de maestrul Sile Dinicu. Televiziunea Română a fost cea care s-a ocupat de organizare, cât și de selecția concurenților și a vedetelor.
Concursul propriu-zis a avut loc între 6 și 9 martie și au participat 22 de soliști din 28 de țări. În prima zi a ediției întâi celebrul cântăreț Constantin Drăghici a susținut un recital. Din partea României au mai luat parte Anca Agemolu, Margareta Pâslaru și Dan Spătaru.
În data de 7 martie TVR scotea pe piață revista oficială a primei ediții a festivalului Cerbul de aur, în cinci limbi. În paginile sale se aflau interviuri cu vedetele participante, dar și biografia concurenților de pe scenă.
Presa internațională a avut numeroase aprecieri legate de desfășurarea și organizarea scenică. După finalizarea festivalului, pe 10 martie, concurenții, vedetele, juriul și jurnaliștii au primit o cină la restaurantul Aro Palace (pe atunci Carpați) din partea oficialităților române.
Trofeul primei ediții a Cerbului de Aur nu a ajuns la artiștii români, ci la Jacques Hustin, regretatul compozitor și artist belgian care a avut succes în țara sa natală în ambele domenii. A devenit cunoscut și și după participarea la Concursul Eurovision din 1974.
Cerbul de Aur este un festival cu o mare istorie în spate, chiar dacă de-a lungul vremii a avut numeroase pauze. În cadrul evenimentului românii pot asculta muzică extraordinară și pot descoperi noi artiști în cadrul fiecărei ediții.
Marele trofeu a ajuns în 1969 la o româncă. Este vorba de Luminița Hortenzia Dobrescu care a câștigat marele premiu cu piesa Of inimioară. Potrivit Wikipedia, primul prenume vine de la ochii negri și luminoși, în timp ce al doilea i-a fost dat datorită buchetului de flori primit de mama sa de la soț în maternitate.
Cântăreața de muzică ușoară s-a născut la București, pasiunea pentru cântat venind de la figura paternă. Mama sa, care era casnică, a fost cea care i-a croit până la 20 de ani toate hainele, inclusiv cele purtate la Cerbul de Aur.
Tatăl Luminiței Dobrescu, originar din comuna Câlcești, județul Gorj, a lucrat ca desenator tehnic la un institut de proiectări. Vedeta în vârstă de 75 de ani va rămâne pentru totdeauna ca artista care a câștigat a doua ediție a festivalului internațional de muzică.