Ion Țiriac este cel mai bogat român, cu o avere estimată de revista Forbes la 2,1 miliarde dolari. Fostul tenismen are trei copii, pe Ion Alexandru, Karim și Ioana, iar cel care este implicat cel mai mult în afacerile familiei este Ion Alexandru. Acesta se ocupă de afaceri imobiliare, dar și de Fundația Țiriac, care derulează mai multe proiecte de caritate.
În 2017 s-a dezvăluit că Ion Țiriac și-a pus averea într-o fundație privată din Panama, The Puma Foundation. Președintele acesteia este Ion Țiriac, iar membri sunt Ion Alexandru Țiriac, Rodica Țiriac (sora miliardarului), Klaus Mangold, fostul șef al concernului DaimlerCrysler, și Nicolai Mîndrilă, avocatul afaceristului.
Numele lui Ion Alexandru Țiriac apare într-un dosar înregistrat pe 24 octombrie 2023 la Judecătoria Sectorului 1, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Obiectul dosarului este „contestație la executare–somația 4080100591876669/04.10.2023”.
Fiul lui Ion Țiriac a contestat o executare silită demarată de Administrația Sector 1 a Finanțelor Publice, iar el a chemat în instanță instituția subordonată Direcției Regionale a Finanțelor Publice București. Contestația la executare este o cale de atac, susceptibilă de exercitare în procedura executării silite, parte integrantă a procesului civil, având ca scop înlăturarea presupuselor ilegalități comise în procedura de executare silită.
La primul termen al dosarului, din 7 iunie 2024, instanța a constatat că la apelul nominal făcut în şedinţa publică, la ora stabilită, nu au răspuns părţile și că procedura de citare este legal îndeplinită. S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care a învederat faptul că intimata Administrația Sector 1 a Finanțelor Publice a depus întâmpinare.
Instanţa a constatat că Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze cauza. De asemenea, a încuviinţat proba cu înscrisuri, considerând-o admisibilă şi de natură să ducă la soluţionarea cauzei. Instanţa a luat act de solicitarea părţilor privind judecarea cauzei în lipsa acestora.
În dosar se mai menționează că instanța a comunicat părților că are nevoie de timp pentru a delibera. Astfel, a dispus pronunţarea în cauză asupra cererii de respingere, ca rămasă fără obiect, la data de 21.06.2024. La această dată, s-a decis amânarea ulterioară a pronunțării pentru 23 iunie 2024.
La fel s-a procedat și la termenele din 3 iulie, 12 iulie, 16 iulie și 22 iulie. Pe 29 iulie 2024, Judecătoria Sectorului 1 a respins, ca rămasă fără obiect, contestaţia la executare formulată de contestatorul Ion Alexandru Țiriac, în contradictoriu cu intimata Administrația Sector 1 a Finanțelor Publice.
Decizia putea fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat, astfel că dosarul a fost închis, conform datelor consultate de FANATIK. Contestația la executare rămâne fără obiect în contextul în care titlul executoriu este desființat, ceea ce înseamnă că fiul lui Ion Țiriac și-a achitat, după somație, datoriile către Fisc, sau s-a constatat că acesta nu avea restanțe.
Articolul 643 din Codul de Procedură Civilă menționează că „dacă s-a desființat titlul executoriu, toate actele de executare efectuate în baza acestuia sunt desființate de drept, dacă prin lege nu se prevede altfel. În acest caz, sunt aplicabile dispozițiile privitoare la întoarcerea executării.”
Astfel, atunci când titlul executoriu nu mai există, nu mai poate fi vorba nici de eventuale motive de contestație în legătură cu acesta. De asemenea, un alt caz în care contestația la executare rămâne fără obiect este acela în care, după formularea contestației, creditorul renunță la cererea de executare silită, în acest caz dosarul fiind închis la cererea creditorului.