Life

Cine a construit Castelul Bran? Ai vizitat de nenumărate ori această atracție turistică

Cine a construit, de fapt, Castelul Bran. Ai vizitat de multe ori această atracție turistică și poate nici măcar nu ai știut. Iată cât a durat ridicarea acestuia.
02.08.2022 | 17:04
Cine a construit Castelul Bran Ai vizitat de nenumarate ori aceasta atractie turistica
Când a fost construit Castelul Bran și cine l-a ridicat. Foto: Castelul Bran.ro
ADVERTISEMENT

Castelul Bran este una dintre cele mai faimoase destinații turistice de la noi din țară, care atrage inclusiv și vizitatori străini.

Când a fost construit Castelul Bran și cine l-a ridicat

Castelul Bran mai este numit și Castelul lui Dracula, numele acestuia fiind, de fapt, cel care atrage turiștii străini, având în vedere poveștile despre el și vampiri.

ADVERTISEMENT

Castelul Bran se află la circa 30 de kilometri de Brașov, în popasul Rucăr Bran. În interiorul castelului se află Muzeul Bran, o construcție de patru etaje care ne duce înapoi în istorie.

Faimosul castel a fost ridicat acum 600 de ani, fiind inițial o fortăreață construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni. Se întâmpla în anul 1212, iar numele dat acestuia era Dietrichstein. Spre final de secol, fortăreața a fost cucerită de sași.

ADVERTISEMENT

Brașovenii au primit privilegiul de a construi o cetate de piatră la Bran printr-un act emis de regele Ungariei, Ludovic I de Anjou, iar construcția a durat 11 ani. Prima atestare documentară a Castelului Bran a fost din 1377.

Interiorul castelului
Interiorul castelului. Foto: Castelul Bran.ro

Castelul Bran, reședința preferată de Regina Maria

Deși construit de cavalerinii teutoni în secolul al XIII-lea și consolidat de șasi, Castelul Bran a mai fost restaurant abia în secolul al XX-lea.

ADVERTISEMENT

Timp de șapte ani, între 1920-1927, sub conducerea arhitectului Curţii Regale, Carol Liman, edificiul a fost restaurat.

Castelul a devenit apoi, în timpul Reginei Maria, reședință regală, atunci fiind și momentul în care a atins perioada sa de glorie datorită aprecierii suveranei.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, inima Reginei Maria a fost îngropată pentru scurt timp la Bran. După moartea mamei sale, Principesa Ileana a fost cea care a primit prin testament Castelul, dar odată cu venirea regimului comunist la putere, în 1948, Familia Regală din România a fost alungată, iar Castelul Bran a trecut în proprietatea statului.

După zece ani, când la noi în țară încă exista regimul comunist, faimosul Castel Bran a fost deschis ca muzeu de istorie și artă, dar pentru că nimeni nu s-a mai îngrijit de el, acesta a fost la scurt timp închis, în 1987, pentru a fi restaurant.

Renovările au durat ani buni, iar castelul a fost redeschis abia în 1993. Acum, proprietatea castelului a revenit în mâinile aparținătorilor de drept. Urmașului Principesei Ileana, Dominic de Habsburg este cel care deține castelul.

Castelul Bran
Castelul Bran. Foto Castelul Bran.ro

De unde a apărut legenda lui Dracula la Castelul Bran

Castelul Bran este faimos în lume pentru legenda lui Dracula, contele nemilos care este, de fapt, un vampir. Totul a pornit de la un personaj fictiv, dar care a făcut faimos castelul în lume.

Romanul Dracula scris de scriitorul irlandez Bram Stoker a început frenezia lui Dracula și chiar dacă acesta a avut ca sursă de inspirație castelul, autorul nu l-a vizitat niciodată. Acesta s-ar fi ispirat din niște poze pentru a-și redecta romanul.

De altfel, scriitorul nici nu a venit vreodată în România. Cartea sa a apărut în 1897 în Anglia.

Dracula este confuntat deseori cu Vlad Țepeș, domnitorul român, dar singura legătură care există între acesta și castelul Bran este că a dus acolo câteva campanii de pedepsire a negustorilor germani din Brașov.

ADVERTISEMENT
Tags: